Χαλάρωσαν τα μέτρα στη μεθόριο οι αρχές της ΠΓΔΜ και κατά εκατοντάδες περνούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη του Κιλκίς.

Στα Σκόπια οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες έσπασαν με μια συντονισμένη επιχείρηση τον αστυνομικό κλοιό το βράδυ του Σαββάτου και μπήκαν στο έδαφός τους, ενώ παράλληλα επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την προστασία των συνόρων στη δική της πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ιβο Κότεβσκι, προσθέτοντας ότι αστυνομία και στρατός κρατούν κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα και επιτρέπουν «επιλεκτικά τη διέλευση μόνο ευάλωτων προσφύγων αντιμετωπίζοντας το θέμα με ανθρωπισμό».
Γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου αστυνομία και στρατός σήκωσαν ένα τμήμα του συρματοπλέγματος που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος της συνοριακής γραμμής και μεγάλος αριθμός μεταναστών πέρασαν προς τη Γευγελή.

Νωρίτερα άφηναν κατά ομάδες τους πρόσφυγες να περνούν, δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες, σε μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια, ενώ για άλλη μια φορά ο στρατός και η αστυνομία έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβιδίων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα.
Υπολογίζεται ότι μέχρι χθες το πρωί πάνω από 4.000 άτομα έφυγαν από την Ειδομένη, ενώ στη διάρκεια της ημέρας άνοιγαν τουλάχιστον 3-4 φορές τα σύνορα και οι αρχές της γειτονικής χώρας άφηναν ομάδες των 50 ατόμων να περνούν.

Εκτακτα δρομολόγια

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και από εκεί με κάθε μέσο προωθούνται προς τα σύνορα με τη Σερβία. Οι Αρχές των Σκοπίων έχουν δρομολογήσει έκτακτους συρμούς τρένων, επιπλέον βάζουν δρομολόγια λεωφορείων, ενώ αρκετοί μισθώνουν ταξί, μέχρι τον επόμενο σταθμό που είναι το Ταμπάνοφτσε, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Σερβία, όπου λειτουργεί προσφυγικός καταυλισμός. Από εκεί περνούν με κάθε μέσο στην πόλη Πρέσεβο, όπου πλέον έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
«Το ζήτημα των προσφύγων εν κινήσει είναι σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η Ευρώπη. Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες, ακολουθούν μη νόμιμους δρόμους και παράνομα περάσματα κατά μήκος των συνόρων από όλες τις χώρες που περνούν», δήλωσε στο «Εθνος», ο επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποφσκι, και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δεν είναι κλειστά στο μέλλον.
Και χθες όλη τη μέρα γίνονταν έκτακτα δρομολόγια -συνολικά 17- από το ΚΤΕΛ Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας πρόσφυγες που έφταναν από την Αθήνα, με προορισμό την Ειδομένη, ενώ με λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρονται οι επιβάτες για Βελιγράδι μέχρι τη Γευγελή και από εκεί επιβιβάζονται στα τακτικά δρομολόγια, ωστόσο κανονικά γίνονται από το Σάββατο τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.
Στην Ειδομένη έπιασαν δουλειά τα συνεργεία του Δήμου Παιονίας για να καθαρίσουν τον χώρο. Υπάλληλοι του δήμου, αλλά και εθελοντές με μπουλντόζες, απορριμματοφόρα και οχήματα μάζευαν τα σκουπίδια από τη σιδηροδρομική γραμμή, τους δρόμους και τα χωράφια.

Εθνος

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ