«Κύριε Υπουργέ, συναισθανόμαστε τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας και οι οποίες υπαγορεύουν την λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Επίσης κατανοούμε την πίεση που ασκείται από την πλευρά των δανειστών για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας σαν χώρα όσον αφορά την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Όμως κύριε Υπουργέ εξισώνοντας τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά που αριθμούν μερικές δεκάδες έως λίγες εκατοντάδες κατοίκους, όπως είναι το Μαράθι, οι Αρκοί, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί κ.α. με μεγαλύτερα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αν δεν πρόκειται για σοβαρή παράλειψη, τότε πολύ φοβόμαστε ότι πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα σε βάρος των ακριτών που για άλλη μια φορά διαπιστώνουν ότι η ρήτρα νησιωτικότητας, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, στην πραγματικότητα είναι ανοχύρωτη, για την ακρίβεια γυμνή.
Η αναγκαιότητα για επιβολή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είχε προκύψει από την παραδοχή ότι το μεταφορικό κόστος προϊόντων λόγω της εδαφικής ασυνέχειας τους ήταν πολύ υψηλό. Αυτό παλαιότερες κυβερνήσεις, παρόλο που προβλεπόταν στο 1ο και στο 2ο μνημόνιο δεν το εφάρμοσαν ποτέ.
Γνωρίζετε καλά ότι όσο μικρότερος είναι ένας τόπος τόσο λιγότερα προϊόντα παράγει, κάτι που υποχρεώνει την μεταφορά των αγαθών με τον έναν και μοναδικό τρόπο που δεν είναι άλλος από αυτόν δια θαλάσσης ο οποίος όμως κοστίζει πολλαπλάσια και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά την αξία των ίδιων των προϊόντων.
Η διατήρηση λοιπόν των ανωτέρω συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά δίνει μια ανάσα στους κατοίκους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης που προκύπτει από αυτή την ιδιαιτερότητα.

Κύριε Υπουργέ πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια και στην περίπτωσή μας λένε τραγικά ψέματα. Λένε δηλαδή ότι ο κάτοικος των Αρκιών ή του Αγαθονησίου έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τον οπουδήποτε άλλον κάτοικο της Ελλάδος που δεν έχει την τύχη – ατυχία να ζει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Λένε με άλλα λόγια ότι τα εκατομμύρια που εισπράττουν οι μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα κοσμικά νησιά, είναι κάτι σαν μετοχές που μοιράζονται σε όλους τους κατοίκους της συγκεκριμένης Περιφέρειας.
Είμαστε η χώρα της αντίφασης.
Πρέπει να εξηγήσετε σ αυτούς τους ακρίτες πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται οι πιο πλούσιοι κάτοικοι της Ελλάδος από την μια και απ΄ την άλλη να μην έχουν γιατρό από λίγες μέρες μέχρι και δώδεκα μήνες το χρόνο, να μην έχουν συγκοινωνία για εβδομάδες, να μην έχουν ρεύμα για ολόκληρα εικοσιτετράωρα, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην παιδεία. Και θα πρέπει να πάτε ο ίδιος να το εξηγήσετε μέσα στην καρδιά του χειμώνα και όχι κάνοντας διακοπές γιατί η εικόνα που θα έχετε θα είναι παραπλανητική. Μόνο τότε θα αισθανθείτε το οξύμωρο που μόλις σας περιέγραψα.
Εξαιρώντας τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά από αυτή την κατάργηση δεν μας κάνετε ειδική μεταχείριση αλλά μάλλον δίκαιη.
Γιατί μέχρι το 2016; Τι θα έχει αλλάξει μέχρι τότε και τι προσδοκάτε να εισπράξετε από νησάκια που όλα μαζί συγκεντρώνουν τον μισό πληθυσμό μιας μικρής κωμόπολης;
Το μόνο που θα έχετε εισπράξει είναι η απογοήτευση μας για μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι φιλολαϊκή. Μια κυβέρνηση που θα καταργήσει ένα δίκαιο μέτρο που το θέσπισαν και το διατήρησαν φιλελεύθερες κυβερνήσεις που «υποστηρίζουν τον πλούτο». Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αντίφαση.
Είμαστε μαζί σας σε ό,τι αποφασίσετε εάν νομίζετε ότι με αυτό θα σώσετε την χώρα μας. Δεν πιστεύουμε, όμως ότι αυτό εξαρτάται από τις μικρές εξαιρέσεις που αφορούν τις εσχατιές της πατρίδας μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα παρασυρθείτε από την δίνη των περιστάσεων. Δεν θα υποκύψετε σε ατελέσφορες και ισοπεδωτικές λογιστικές λογικές.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε λίγο θα αγοράζονται νησιά μαζί με τους κατοίκους τους, ως κομπάρσοι του Χόλυγουντ.
Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των Άνισων.-
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Φώτιος Μιχ. Μάγγος».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ