Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Στο Συν-Εργασία ως το Σεπτέμβριο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

«Το δεύτερο εξάμηνο ίσως μας εκπλήξει ευχάριστα», τόνισε στην παρέμβασή του στον ΣΕΤΕ. Το ερωτηματικό της βρετανικής αγοράς και ο ΦΠΑ στον τουρισμό. Επιφυλάξεις για το στόχο εσόδων από τον Γ. Ρέτσο. «Κλειδί» οι μεταλλάξεις.

Την αισιοδοξία του ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο για τον ελληνικό τουρισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των εσόδων του 2019 εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 29ης ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναφερόμενος στο Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα είχε την προνοητικότητα να προτείνει την υιοθέτησή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον προηγούμενο Ιανουάριο «όταν όλα ήταν μαύρα».

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική διευκόλυνση προκειμένου να μπορέσουμε να ταξιδεύουμε με μεγαλύτερη άνεση. Θέλω να τονίσω ότι το Πιστοποιητικό COVID είναι μια διευκόλυνση που επιτρέπει τα ταξίδια. Κάθε χώρα διατηρεί τη δυνατότητα να επιβάλει ή να μην επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς, να δώσει ή να μη δώσει πρόσθετες διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας ή σε συμπολίτες μας που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν να επιδείξουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ. Αρα, έχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κι εγώ πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο ενδεχομένως να μας εκπλήξει ευχάριστα. Κάποιες αγορές έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία δυναμικής, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, άλλες έχουν καθυστερήσει. Αλλά καθοριστικός παράγοντας στο τι θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο είναι η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, στις αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα όπλα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πολλά περισσότερα όπλα σε σχέση με πέρυσι και αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, λέγοντας ότι εντός του καλοκαιριού είναι εφικτό να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, ωστόσο, έκανε έκκληση στους εργαζόμενους του τουρισμού να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ένα ακόμη όπλο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι τα self tests, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί.

Για τη βρετανική αγορά, ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Εχουμε κάθε λόγο από τη μία να θέλουμε να ανοίγουμε αγορές, αλλά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την ταχύτητα μετάδοσης της λεγόμενης μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά συνέπεια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, όμως είμαστε πιο προστατευμένοι».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο με δεδομένο ότι αυτές βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο. «Θα προτιμήσω να είμαστε πιο προσεκτικοί και να εντείνουμε τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε στους επισκέπτες που προέρχονται από αγορές για τις οποίες έχουμε κάποια ερωτηματικά», προσέθεσε. «Θα ήταν πολύ άδικο και δυσάρεστο για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει ως χώρα αν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας να έχουμε πισωγύρισμα. Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, ωστόσο πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια».

Τα οικονομικά μέτρα
Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν του εποχικού, στα ξενοδοχεία και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας πως η μετάβαση στην κανονικότητα και η αποσωλήνωση της οικονομίας θα πρέπει να γίνουν με ήπιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν πρόσθετες αναταράξεις.

Αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν είμαι σε θέση να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στο κομμάτι της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ, ωστόσο όλα τα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Οσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο θα έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να υλοποιήσουμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι περάσαμε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ως προς τη μείωση της φορολογίας έχουν ήδη υλοποιηθεί. Οι ενδείξεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές, εξακολουθούμε να εμμένουμε στην πρόβλεψη μας ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι στο 3,6%. Θα την αναθεωρήσουμε προς τα πάνω μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι. Προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί παρά υπερφίαλοι».

Το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν οριζόντιες δράσεις που θα ωφελήσουν την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές και τον τουρισμό. «Σε αυτά τα κεφάλαια προστίθενται και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Δημιουργείται δηλαδή ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που ταλάνιζε την ελληνική οικονομία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και θέλουμε ο κλάδος του τουρισμού να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία των συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Πριν την πανδημία είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια για την αναμόρφωση του brand της χώρας, κάτι το οποίο σταμάτησε λόγω της πανδημίας. Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα πιάσουμε το νήμα και θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγαλύτερη συνεργασία. Το 2022 θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας με έμφαση στο branding και στο marketing του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου