Ειδήσεις

45,2 δισ. ευρώ κάτω από το στρώμα

Περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας κυκλοφορεί “ανάμεσά μας” με τη μορφή φυσικού χρήματος, “αποταμιευμένου” σε στρώματα, αποθήκες, γλάστρες και πάσης φύσεως κρυψώνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν στην αγορά ανέρχεται σε 45,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα εκτός του τραπεζικού συστήματος, αλλά εντός Ελλάδος, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να επιστρέψουν ευκολότερα σε σχέση με το μεγάλο κύμα φυγής καταθέσεων του 2012 που κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2012, το χρήμα που κυκλοφορούσε σε φυσική μορφή στην αγορά, αποτελώντας μέρος των εκροών που ούτε είχαν φύγει στο εξωτερικό, ούτε βρισκόταν επενδεδυμένο στις εγχώριες τράπεζες, ανερχόταν σε 43,3 δισ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση δηλαδή, η αξία των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 2 δις. ευρώ από την “κορυφή” του 2012.
Στην πράξη, το εντός Ελλάδος, εντός αγοράς και εκτός τραπεζών χρήμα ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κινείται στο 6% – 8%.
Πρόκειται για “παράδοξο” φαινόμενο, καθώς από τη μία πλευρά, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών (- 6% ως ποσοστό του ακαθάριστου διαθέσιμου ονομαστικού εισοδήματος) και την ίδια στιγμή οι κάτοικοί της εμφανίζονται, αν και φτωχότεροι από τους άλλους Ευρωπαίους, να έχουν το πιο γεμάτο… σεντούκι.
Την ίδια ώρα, έχουν και τις πιο άδειες τράπεζες. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι τράπεζες έχουν χάσει το εξάμηνο Νοεμβρίου 2014 – Απριλίου 2015 καταθέσεις 35,1 δισ. ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων εσωτερικού, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης οι καταθέσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, από τα 177,845 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 142,745 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 30,643 δισ. ευρώ (από 164,296 στα 133,653 δισ. ευρώ). Μεμονωμένα τα νοικοκυριά “τράβηξαν” καταθέσεις 21,633 δισ. ευρώ (από 136,058 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 114,425 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Οι εκροές που συνεχίστηκαν και εντάθηκαν τον Ιούνιο, οδηγούν σε συνεχή αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA. Σήμερα αναμένεται νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, μετά τις τρεις έκτακτες παρεμβάσεις της περασμένης Παρασκευής, της Δευτέρας και της Τρίτης. Η σημερινή ανανέωση του ELA αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, για ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι χθεσινές εκροές από το σύστημα δεν ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου