Τοπικές Ειδήσεις

Καταγράφονται τάσεις βελτίωσης του επιδημιολογικού φορτίου στη Pόδο

Τάσεις βελτίωσης καταγράφει η περιοχή μας σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη, ενώ μίλησε και για τα voucher που θα διανεμηθούν στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων καθώς και για το σχέδιο της κρουαζιέρας.
«Όπως μπορούμε να δούμε τις τελευταίες ημέρες από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται στις ημερήσιες εκθέσεις, η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, στη Ρόδο, έχει μια σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Να μην ξεχνάμε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι Μεγαλοβδομάδα και έρχονται γιορτές γι αυτό και απευθύνω έκκληση προς τους συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί, να μην βιαστούν να βγάλουν τις μάσκες και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ας τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας καθώς η έξοδος από τα λοκντάουν είναι κοντά, ενώ ανοίγει και ο τουρισμός –πάντα υπό προϋποθέσεις.
«Δυστυχώς, η μόνη περιοχή στα Δωδεκάνησα που παρουσιάζει ακόμη προβλήματα είναι η Κάλυμνος που αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κοντεύουν 4-5 μήνες που παραμένει στο ‘βαθύ κόκκινο’. Ευχόμαστε να βελτιωθεί η εικόνα για να μπορέσει ολόκληρη η περιοχή να βρει ξανά την καλή της εικόνα ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν», τόνισε η αντ/ρχης.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Η κα Γιασιράνη, αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τις λιμενικές αρχές, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, την Αστυνομία, το Νοσοκομείο Ρόδου και το ΕΚΑΒ που αφορά σε ένα ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση μεμονωμένου ή πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού στον τομέα της κρουαζιέρας. «Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση η οποία αφορά στην πλήρη προετοιμασία για να έχει τη δυνατότητα η Ρόδος, φέτος, να υποδεχτεί περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Υπήρχε ένα σχέδιο από πέρσι αλλά φέτος, το επικαιροποιήσαμε και αποτελεί την βάση για να έρθουν οι εταιρείες κρουαζιέρας στη Ρόδο».
Την κάθε εντολή για την διαχείριση του σχεδίου δίνει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας ενώ ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει τον δικό του ρόλο σε περίπτωση εμφάνισης πιθανού κρούσματος –ή μαζικών κρουσμάτων. Γι αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί και μια μεγάλη άσκηση για να φανεί στην πράξη εάν υπάρχουν αδυναμίες κ.λπ.
ΤΑ VOUCHER ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 1000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Αναφερόμενη στα voucher που θα διανεμηθούν στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων στο Νομό Δωδεκανήσου, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς τη Μεγάλη Τρίτη) θα κληθούν οι δήμαρχοι και οι έπαρχοι της ΠΝΑι σε τηλε-διάσκεψη με στόχο να ενημερωθούν για την χορηγία: «Η χορηγία είναι από ιδιωτική εταιρεία και θα γίνει οριζόντια συν στους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων. Πρόκειται για voucher που αφορούν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής ενώ επίκειται ανάλογη χορηγία και για το Νομό των Κυκλάδων –σε δεύτερο χρόνο».
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑ
Καταλήγοντας, η κα Γιασιράνη αναφέρθηκε στην τηλε-διάσκεψη της Ενωσης Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2021 με τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος (και πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ) κ. Γιώργος Πατούλης και αντιπεριφερειάρχες.
«Από τα ζητήματα που θέσαμε ως προαπαιτούμενα για την Περιφέρειά μας, τα περισσότερα είτε έχουν ικανοποιηθεί είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Π.χ. είχαμε ζητήσει παράταση της ΠΝΠ για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα σε πιο σύντομους χρόνους να κάνουμε δαπάνες για προμήθεια ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς το δημόσιο λογιστικό, καθυστερεί. Αυτό, ήδη έχει νομοθετηθεί, κάτι που μας ικανοποιεί. Εμείς πάντως, βάλαμε στο τραπέζι το αίτημα για ό,τι νομοθετείται να έχει εφαρμογή στα νησιά. Η ΠΝΑι δεν έχει εδαφική συνέχεια. Έχει πολυνησιωτικό χαρακτήρα και απαιτεί διαφορετική πρόνοια.

»Επιπλέον, ήμασταν η μοναδική Περιφέρεια που θέσαμε ζητήματα του Τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώσαμε ότι έγινε αποδεκτό και το αίτημα για λειτουργία ξενοδοχείων Covid-19 –καθώς έχει βγει η προκήρυξη από το υπουργείο Τουρισμού για να γίνουν σχετικές συμβάσεις».
Η κα Γιασιράνη είπε ακόμη πως ένα από τα αιτήματα των περιφερειαρχών ήταν και οι αρμοδιότητες στις Περιφέρειες που έχουν μόνον επιτελικό και όχι ουσιαστικό ρόλο. «Ζητήσαμε να αλλάξει το νομικό καθεστώς ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα να περιέλθει στις Περιφέρειες της χώρας μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Εκτιμώ πως θα έχουμε θετικά αποτελέσματα μετά το καλοκαίρι καθώς οι Περιφέρειες έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας», κατέληξε η κ. Γιασιράνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου