Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε χθες υπόθεση με κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος τον δήμαρχο Μεγίστης (τελεί σε καθεστώς αργίας) κ. Π. Πανηγύρη, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως, σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, διότι δεν υπάκουσε σε εισαγγελική παραγγελία και δεν χορήγησε στοιχεία μεταδημοτεύσεων, που του ζητήθηκαν από τον πολιτικό του αντίπαλο κ. Γ. Παπουτσή.
Ο κ. Πανηγύρης κρίθηκε ένοχος, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας, απείθειας και η δίωξη εις βάρος του έπαυσε υφ’ όρων.
Θυμίζουμε ότι ο κ Πανηγύρης, είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και αθωώθηκε από το ίδιο δικαστήριο για το ό,τι από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως 1η Νοεμβρίου 2010, εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου 2011, προέβη σε μεταδημοτεύσεις 100 προσώπων στον Δήμο, που εφέροντο να μην είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και κυρίως το κριτήριο της διετούς κατοικίας.
Η δίωξη σε βάρος του κινήθηκε μετά από μήνυση του τότε πολιτικού του αντιπάλου κ. Μ. Καρδαρά.

Ο τελευταίος είχε ασκήσει ένσταση – προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, που απερρίφθη όμως ως αόριστη.
Ο κ. Καρδαράς υποστήριξε ότι στα δημοτολόγια του Δήμου Μεγίστης φέρονται εγγεγραμμένα 49 άτομα, που κατονομάζονται, καίτοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ. 7 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ούτε εντασσόντουσαν στις εξαιρέσεις της παρ. 8 του ιδίου άρθρου του ιδίου νόμου, ως μεταδημοτεύσαντες δύο φορές.
Υποστήριξε δε ότι οι 49 φερόμενοι ως δημότες του Δήμου Μεγίστης έχουν μεταδημοτεύσει στον Δήμο κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων των νόμων και έχουν εγκριθεί οι μεταδημοτεύσεις αυτές από το δημοτικό συμβούλιο ή το δήμαρχο και ακολούθησαν οι αντίστοιχες εγγραφές στα Δημοτολόγια του Δήμου χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και χωρίς να προσκομιστούν εκείνα τα έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να νομιμοποιείται η μεταδημότευση.
Ο κ. Πανηγύρης και ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Μ. Κουτσούκος υποστήριξαν ότι όλες οι μεταδημοτεύσεις ήταν νόμιμες και συγκεκριμένα 8 προέρχονται από πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, οπότε η εγγραφή τους στα δημοτολόγια είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα του χρόνου της μόνιμης κατοικίας τους στη Μεγίστη, 3 αφορούν περιπτώσεις ανάκτησης της δημοτικότητας, 24 μεταδημοτεύσεις συζύγων προσώπων, που ήσαν ήδη δημότες Μεγίστης και διατηρούσαν οικογενειακή μερίδα στα δημοτολόγια, 13 αναφέρονται σε πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στη Μεγίστη και 19 αφορούν μεταδημοτεύσεις προσώπων τα οποία ήσαν μόνιμοι κάτοικοι Μεγίστης άνω των δύο ετών.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα εξεταστεί ενώπιον του ΣτΕ, μετά από αναβολή, προσφυγή για την ακύρωση των εκλογών στον Δήμο Μεγίστης μετά από προσφυγή του κ. Καρδαρά που προσέβαλε ως παράνομες 122 μεταδημοτεύσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ