Ειδήσεις

Αθώος ο πατέρας που κατηγορήθηκε για αποπλάνηση των δύο κορών του

Αθώος αποπλάνησης κατά συρροή και ασέλγειας μεταξύ συγγενών κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), ένας κάτοικος Θεσσαλονίκης.
To ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Ο κατηγορούμενος παντρεύτηκε το έτος 2007 και με την πρώην σύζυγό του απέκτησαν δύο κορίτσια. Η οικογένεια αρχικά διέμενε στην Κω, ωστόσο ο κατηγορούμενος φέρεται να εκδήλωσε την επιθυμία να μετοικήσουν στην Βόρεια Ελλάδα.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Κω είχε κρίνει ότι προκειμένου να το πετύχει αυτό, προγραμμάτισε την απόκτηση τρίτου παιδιού ώστε να καταφέρει την μετάθεσή του από δημόσια υπηρεσία όπου εργαζόταν, ως ηλεκτρολόγος, σε αντίστοιχη θέση στη Βόρεια Ελλάδα.
Η σύζυγός του δεν στάθηκε αρωγός στα σχέδιά του, καθώς δεν επιθυμούσε να αποκτήσει άλλο παιδί, με αποτέλεσμα, όταν τελικά έμεινε έγκυος, να οξυνθούν οι μεταξύ τους σχέσεις από την επίμονη άρνησή της, να μην κρατήσει το παιδί, ενώ μετά την υποβολή της σε άμβλωση, επήλθε κλωνισμός του γάμου και μετοίκησε με τα παιδιά στην Κω, σε άλλη κατοικία.
Το Οκτώβριο του 2010 έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια επανασύνδεσής τους και στη συνέχεια η μητέρα εγκαταστάθηκε στην οικία της μητέρας της στη Βόρεια Ελλάδα.
Τον Ιούνιο του 2012, όπως είχε καταγγελθεί, τα δύο παιδιά λογομάχησαν και το ένα επιχείρησε να ασελγήσει στην αδελφή της με το δάκτυλό της.
Το γεγονός αυτό θορύβησε την μητέρα, που φέρεται να ενημερώθηκε από την κόρη της ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει με τον πατέρα τους στην Κω.
Αφού κατήγγειλε το περιστατικό στην Εισαγγελία Ανηλίκων, παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου πραγματογνωμοσύνη.
Στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης φέρεται να περιγράφηκε η αξιόποινη συμπεριφορά του πατέρα προς τα παιδιά και συγκεκριμένα τα παιδιά περιέγραψαν τις ασελγείς πράξεις σε βάρος τους.
Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2013 η έκδοση εισαγγελικής διάταξης με την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των ανηλίκων και απαγορεύτηκε η μεταξύ τους επικοινωνία.
Διεξήχθη ακολούθως και κοινωνική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών από κοινωνική υπηρεσία και όπως φέρεται να προέκυψε, η συμπεριφορά του πατέρα ήταν επιτηδευμένη, εφέρετο να ασχολείται με θρησκευτικά θέματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τα παιδιά δεν τον πλησίαζαν σε επισκέψεις του σε παιδικό σταθμό.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Κω, που εξέτασε την υπόθεση θεωρεί ότι τα ανήλικα έπεσαν θύματα ασελγών πράξεων του πατέρα στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011, κατά την ενάσκηση του δικαιώματός επικοινωνίας του με αυτά.
Του αποδίδεται συγκεκριμένα ότι θώπευε τα παιδιά στα ιδιαίτερα σημεία του σώματός τους.
Ο κατηγορούμενος, αρνήθηκε και χθες απολογούμενος τις κατηγορίες και διατείνεται ότι όσα αναφέρει η μητέρα των παιδιών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι ότι επιχειρεί να τον αποκόψει από αυτά και να αποκλείσει κάθε επικοινωνία τους. Ουσιαστικά κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια πλεκτάνη που στήθηκε εις βάρος του από την πρώην σύζυγό του, η οποία μάλιστα τον κατήγγειλε για τις ως άνω αξιόποινες πράξεις σε χρόνο, που είχαν αμφότεροι υποβάλει αιτήσεις με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για την ρύθμιση της επικοινωνίας τους με τα παιδιά. Η συζήτηση της δικής του αίτησης είχε αναβληθεί και αμέσως μετά και πριν συζητηθεί υποβλήθηκε η αναφορά εις βάρος του.
Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ιατρική γνωμάτευση καθηγητή νευρολογίας από την οποία προκύπτει ότι δεν παρουσιάζει κάτι άτυπο από νευρολογική και ψυχιατρική άποψη, παιδοψυχιατρική γνωμοδότηση καθηγητή παιδοψυχιατρικής στην οποία αναφέρεται ότι η παιδοψυχιατρική εκτίμηση, που έγινε δεν επέχει θέση πραγματογνωμοσύνης διότι δεν τηρεί τους βασικούς μεθοδολογικούς και δεοντολογικούς κανόνες της εξέτασης και των δύο γονιών, ιατρική βεβαίωση του ψυχιάτρου από την οποία προκύπτει ότι δεν παρουσιάζει εμφανή στοιχεία ψυχοπαθολογίας, παιδοψυχιατρική γνωμάτευση παιδοψυχιάτρου, που έκρινε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, ιατροδικαστική γνωμοδότηση δύο καθηγητών ιατροδικαστικής που σχολιάζουν την αξιοπιστία της παιδοψυχιατρικής εκτίμησης των παιδιών σημειώνοντας ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία περί διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης και ως εκ τούτου έχει επέλθει απόλυτη ακυρότητα. Τέλος, ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι ουδέν προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση των ανηλίκων.
Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της απολογίας του κατηγορουμένου επιβλήθηκαν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της απαγόρευσης κάθε συναναστροφής του με τα ανήλικα παιδιά και την οικογένεια της εν διαστάσει συζύγου του.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν κάτοικοι της Κω για την προσωπικότητα του εξαίροντας τον χαρακτήρα του και εκφράζοντας την άποψη ότι οι καταγγελίες εις βάρος του δεν ευσταθούν.
Ο Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του εισηγήθηκε στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για τις πράξεις, που κατηγορείται, μόνο για το ένα από τα δύο παιδιά του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Μ. Κυριακού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου