ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σκιές και οι θάνατοι στην υπόθεση «Noor 1»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
891

«Στις 3.30 τα ξημε­ρώ­ματα έξω από το Ομάν και ενώ κοι­μό­μουν άκουσα φωνές. Πήγα στο κατά­στρωμα και είδα δίπλα στο πλοίο μας ένα άλλο μικρό­τερο και άτομα να βάζουν πάνω στο πλοίο κάτι τσου­βά­λια. Στο κατά­στρωμα ήταν ο καπε­τά­νιος, δύο τρία άτομα άγνωστα σε μένα και δύο τρία μέλη του πλη­ρώ­μα­τος. Ρώτησα τον καπε­τά­νιο δέκα φορές τι είναι αυτά τα τσου­βά­λια και εάν έχουν δικαιο­λο­γη­τικά. Εκείνος νευ­ρί­ασε και μου είπε ότι ο νόμος λέει να μην ασχο­λού­μαι και να πάω στη δουλειά μου».

Ετσι είχε περι­γρά­ψει –απο­λο­γού­με­νος ενώπιον της ανα­κρί­τριας– τη φόρτωση 2.1 τόνων ηρωίνης στο «Noor 1» o Ινδός μηχα­νι­κός του πλοίου Σιρά­σταβα Ντε­μπράτ Kουμάτ, που κατέ­ληξε στις 8 μ.μ. της περα­σμέ­νης Παρα­σκευής στη μονάδα εμφραγ­μά­των του Τζα­νείου Νοσο­κο­μείου. Ο 32χρονος είχε πτυχίο πλοιάρ­χου, ωστόσο είχε προ­σλη­φθεί στο «Noor 1» ως β΄ μηχα­νι­κός, καθώς –όπως είχε κατα­θέ­σει– είχε ανάγκη τα χρήματα για να συντη­ρεί τους ηλι­κιω­μέ­νους γονείς του στην Ινδία. Ο Σιρά­σταβα είχε κατο­νο­μά­σει τον κατη­γο­ρού­μενο πλοιο­κτήτη του «Noor 1» Παντελή Κ. ως το άτομο που τον είχε προ­σλά­βει στο πλοίο. Ακόμα είχε ανα­γνω­ρί­σει τον έγκλει­στο εφο­πλι­στή Μάκη Γ. και δύο βοηθούς του ως τα άτομα που ξεφόρ­τω­σαν τα σακιά με την ηρωίνη μετά τον κατά­πλου του «Noor 1» στην Ελευ­σίνα και τέλος είχε κατα­θέ­σει ότι ο επίσης κατη­γο­ρού­με­νος ναυ­λο­με­σί­της «κάπτεν Τζορτζ» βρι­σκό­ταν σε καθη­με­ρινή τηλε­φω­νική επι­κοι­νω­νία με τον καπε­τά­νιο του «Noor 1» έως ότου το δεξα­με­νό­πλοιο κατα­πλεύ­σει στην Ελευ­σίνα.

Η αδια­θε­σία

Παρότι για τον 32χρονο και τα υπό­λοιπα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος είχε –ήδη από το Δεκέμ­βριο– συμπλη­ρω­θεί το 18μηνο της κράτηση, παρέ­με­ναν υπό «περιο­ρι­σμό» στο Α.Τ. Δρα­πε­τσώ­νας, με το αιτιο­λο­γικό ότι δεν είχαν χρήματα για να μισθώ­σουν δια­μέ­ρι­σμα. Ο δικη­γό­ρος των μελών του πλη­ρώ­μα­τος Γιάννης Γλύκας περιέ­γραψε στην «Κ» ότι ο 32χρονος αισθάν­θηκε αδια­θε­σία στις 5 μ.μ. της Παρα­σκευής και, παρά τις συνε­χείς οχλή­σεις προς τους αστυ­νο­μι­κούς του τμή­μα­τος, μετα­φέρ­θηκε στο Τζάνειο με ασθε­νο­φόρο του ΕΚΑΒ λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, οπότε και κατέ­ληξε. Το πρωί του Σαβ­βά­του, ο ιατρο­δι­κα­στής Ηλίας Μπου­γιού­κας πραγ­μα­το­ποί­ησε νεκροψία-νεκροτομή και απέδωσε τον θάνατο του Σιρά­σταβα σε παθο­λο­γικά αίτια. «Στε­φα­νιαία νόσος, πνευ­μο­νικό οίδημα, ισχαι­μία μυο­καρ­δίου», ανα­φέ­ρει στο πόρισμά του ο κ. Μπου­γιού­κας, ενώ εκκρε­μούν τα απο­τε­λέ­σματα των τοξι­κο­λο­γι­κών εξε­τά­σεων. Η έρευνα για το συμβάν ανετέθη στο τμήμα Δίωξης Ανθρω­πο­κτο­νιών της Ασφά­λειας, ενώ ζωηρό ενδια­φέ­ρον για την υπόθεση έδειξε η πρέ­σβειρα της Ινδίας στην Αθήνα Μ. Μανι­με­κα­λάι.

Σε παθο­λο­γικά αίτια είχε απο­δο­θεί ο θάνατος και του 41 ετών Σερχάν Μπασκάλ, το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015, στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Μπασκάλ, τουρ­κι­κής κατα­γω­γής, εθε­ω­ρείτο από τους «εγκε­φά­λους» της δια­κί­νη­σης των 2.1 τόνων ηρωίνης και κρα­τείτο, όπως και οι υπό­λοι­ποι συγκα­τη­γο­ρού­με­νοί του, στις φυλακές Κορυ­δαλ­λού. Στις 6 μ.μ. της 20ής Ιουλίου είχε μετα­φερ­θεί με συμ­πτώ­ματα δύσπνοιας στο νοσο­κο­μείο των φυλακών και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέ­ληξε. Ο Μπασκάλ έπασχε από αμυο­τρο­φική πλάγια σκλή­ρυνση (ALS) και στην προ­α­να­κρι­τική απο­λο­γία του, την 13η Ιουνίου 2014, είχε υπο­στη­ρί­ξει ότι οι θερά­πο­ντες ιατροί του τον είχαν προει­δο­ποι­ή­σει ότι του απέ­με­ναν περίπου δύο με τρία έτη ζωής. Σύμφωνα με τον δικη­γόρο Στράτο Βαλ­τούδη, ο θάνατος του 41χρονου, που ήταν καθη­λω­μέ­νος σε ανα­πη­ρικό καρο­τσάκι, προήλθε από ανακοπή καρδιάς, συνε­πεία πνευ­μο­νι­κού οιδή­μα­τος, ενώ από τα απο­τε­λέ­σματα των τοξι­κο­λο­γι­κών εξε­τά­σεων δεν προ­έ­κυ­ψαν ενδεί­ξεις εγκλη­μα­τι­κής ενέρ­γειας. Το πόρισμα της ιατρο­δι­κα­στι­κής έκθεσης δεν αμφι­σβη­τή­θηκε από τα μέλη της οικο­γέ­νειάς του, που ήρθαν στην Ελλάδα για να παρα­λά­βουν τη σορό του 41χρονου.

Δια­φο­ρε­τικά είναι τα δεδο­μένα στην υπόθεση του Ιρανού Αχμέντ Σαχίντ, ο οποίος τη νύχτα της εφόδου στην αποθήκη με τα ναρ­κω­τικά στο Κορωπί είχε –μυστη­ριω­δώς– κατα­φέ­ρει να δια­φύ­γει από το «Ελ. Βενι­ζέ­λος». Γεν­νή­θη­καν υπό­νοιες ότι ήταν πλη­ρο­φο­ριο­δό­της των υπη­ρε­σιών Ασφα­λείας και τον Μάρτιο του 2015 φέρεται να εντο­πί­στηκε νεκρός με τραύ­ματα από πυρο­βόλο όπλο σε ξενο­δο­χείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης. Αρκε­τούς μήνες νωρί­τερα, στις 26 Σεπτεμ­βρίου του 2014, νεκρή από τα πυρά πλη­ρω­μέ­νων εκτε­λε­στών είχαν πέσει η 19χρονη κόρη του Τούρκου επι­χει­ρη­μα­τία Νάτσι Σερίφι Ζινάστι, Αρζού, και ο 23 ετών οδηγός της. Ο Ζινάστι είχε συλ­λη­φθεί το 2007 για δια­κί­νηση ηρωίνης και το 2010 είχε –υπό αδιευ­κρί­νι­στες συν­θή­κες– απο­φυ­λα­κι­στεί. Υπήρξαν πλη­ρο­φο­ρίες ότι δρούσε ως πρά­κτο­ρας της αμε­ρι­κα­νι­κής DEA, ενώ απει­κο­νί­ζε­ται σε βίντεο που τράβηξε τον Μάρτιο του 2014 ο έγκλει­στος εφο­πλι­στής Μάκης Γ., στη διάρ­κεια συνά­ντη­σης που έλαβε χώρα στην Πόλη. Αργό­τερα, στον τουρ­κικό Τύπο διέρ­ρευ­σαν πλη­ρο­φο­ρίες ότι οι δύο φερό­με­νοι ως «εκτε­λε­στές» της 19χρονης Αρζού βρέ­θη­καν επίσης δολο­φο­νη­μέ­νοι στην Πόλη…

Ποια η εισαγ­γε­λική πρόταση επί της ενοχής

Την ενοχή των περισ­σο­τέ­ρων κατη­γο­ρου­μέ­νων στην υπόθεση μετα­φο­ράς 2,1 τόνων ηρωίνης πρό­τεινε τη Δευτέρα η εισαγ­γε­λέας της έδρας Μαρία Τρουπή. Περιέ­γραψε ως αρχη­γικά μέλη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης τους έξι Ελληνες βασι­κούς κατη­γο­ρου­μέ­νους (εμπλέ­κο­νται στην ιδιο­κτη­σία και στη μίσθωση του πλοίου «Noor 1») και του Τούρκου Σερχάν Μπασκάλ, που την 20ή Ιουλίου 2015 πέθανε στο νοσο­κο­μείο Ερυθρός Σταυρός. Σύμφωνα με την εισαγ­γε­λέα, οι «έξι» είναι ένοχοι τόσο για διεύ­θυνση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης όσο και για τη μετα­φορά των ναρ­κω­τι­κών. Αντί­στοιχα, πρό­τεινε τη συνε­νοχή των 11 αλλο­δα­πών μελών του πλη­ρώ­μα­τος, καθώς και των Τούρκων που τον Ιούνιο του 2014 ήρθαν στην Αθήνα, προ­κει­μέ­νου να οργα­νώ­σουν και να συντο­νί­σουν τη μετα­φορά της ηρωίνης στην Κεντρική Ευρώπη. Τον Νοέμ­βριο του 2015, εξάλλου, συνε­λή­φθη στο Βέλγιο ο φερό­με­νος ως επι­κε­φα­λής της δια­κί­νη­σης των 2,1 τόνων ηρωίνης Ορχάν Ουργκάν, ενώ έχουν προ­κύ­ψει ενδεί­ξεις εμπλο­κής και άλλων τουρ­κι­κής κατα­γω­γής Βέλγων υπηκόων. Εμφα­νί­ζο­νται ως συνε­ταί­ροι του Ουργκάν σε εται­ρείες μετα­φο­ρών και εισα­γω­γής, μέσω των οποίων επρό­κειτο να γίνει η μετα­φορά της ηρωίνης υπό την κάλυψη φορτίων… μαρ­μα­ρό­σκο­νης.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.