Ειδήσεις

Επέστρεψαν στα θρανία οι καταληψίες μαθητές

Nα αναπληρώσουν εν μέσω Πασχαλινών διακοπών τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω «καταλήψεων», υποχρεώθηκαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

Σε εφαρμογή της εγκυκλίου που έστειλε στις σχολικές μονάδες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Διονύσης Μεσάρης, μαθητές και εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να πιάσουν δουλειά και να καλύψουν αρκετή διδακτική ύλη.

Να σημειωθεί πάντως ότι χθες τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΕΛΜΕ κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας σε αντίδραση για την απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των διδακτικών ωρών που χάθηκαν εξαιτίας των καταλήψεων.

«Λειτούργησαν σήμερα κανονικά το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ στη Ρόδο. Δεν είχαμε πρόβλημα στα Δωδεκάνησα. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές πήγαν στα σχολεία», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης και σε άλλα σχολεία της Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε πως στα σχολεία επέστρεψαν νωρίτερα και οι μαθητές των λυκείων που λειτουργούν στο Καστελλόριζο, στην Χάλκη και στην Κάσο.
«Αύριο θα επιστρέψουν στο σχολείο και οι μαθητές λυκείου στην Κάλυμνο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Επισημαίνεται πως κάποιοι μαθητές επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη στο 1ο ΕΠΑΛ προκειμένου να μην επιστρέψουν πρόωρα στα θρανία.

Κάποιοι μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Νίκος Οικονόμος, προχώρησαν μέσω Facebook σε προτροπή των συμμαθητών τους να μην πάνε στο σχολείο.
«Μαθητές πήραν την ηλεκτρονική μου ταυτότητα και με την ιδιότητα του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ προέτρεψαν τους συμμαθητές τους να μην έρθουν στο σχολείο. Πολύ γρήγορα κατάλαβα τι έγινε και τους εξήγησα πως αυτό που έκαναν ήταν αντιποίηση αρχής και ότι έχει συνέπειες. Τους εξήγησα πως θα είναι αρνητικό να μην αναπληρώσουν τις διδακτικές ώρες που έχασαν. Τα προβλήματα δεν λύνονται με τις καταλήψεις αλλά με τα σχολεία σε λειτουργία» , δήλωσε ο κ. Νίκος Οικονόμος και πρόσθεσε πως εξαιτίας της κατάστασης βρέθηκε στο σχολείο από τα ξημερώματα προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

«Τόσο το 1ο όσο και το 2ο ΕΠΑΛ πρέπει να λειτουργήσουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Αυτό αναφέρεται στην απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Δ. Μεσσάρη. Σήμερα όλα πήγαν καλά. Έλειψαν 12 εκπαιδευτικοί. Τουλάχιστον έξι καθηγητές μετείχαν στην στάση εργασίας που προκήρυξαν η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ. Τα περισσότερα παιδιά ήρθαν για να κάνουν μάθημα. Θα εξετάσουμε με θετική διάθεση κάποιες περιπτώσεις αλλοδαπών μαθητών που βρίσκονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Νίκος Οικονόμου και πρόσθεσε πως υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί το σχολικό έτος για 11 ημέρες προκειμένου να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν εξαιτίας των καταλήψεων.

«Το θέμα της επέκτασης του σχολικού έτους θα εξεταστεί από το Σύλλογο των Καθηγητών. Θα δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία κάλυψης των διδακτικών ωρών. Αν η ύλη καλυφθεί δεν έχουμε πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε τα παιδιά επειδή προχώρησαν σε κατάληψη», δήλωσε ο κ. Οικονόμος και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην χάσουν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ.

Σε ερώτηση αν οι μαθητές με την κατάληψή τους πάλεψαν για να λυθούν προβλήματα του σχολείου ο κ. Νίκος Οικονόμος δήλωσε:
«Με τις καταλήψεις δεν οικοδομούνται νέα εργαστήρια . Σαν διοίκηση του σχολείου παλεύουμε για να λυθούν τα προβλήματα. Οι εργασίες δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. «Πονάμε» και εμείς το σχολείο και θέλουμε να εφαρμόζονται οι διαδικασίες που πρέπει».

«Είμαστε κοντά στους μαθητές. Δίνουμε το παρών ακόμη και όταν γίνεται κατάληψη. Σε εφαρμογή του νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε την ύλη», δήλωσε ο κ. Νίκος Οικονόμος.

Υπέρ της επιστροφής στο σχολείο δήλωσαν χθες ορισμένοι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που φοιτούν σε τουριστικά τμήματα.
«Είμαστε υπέρ της επιστροφής γιατί μου αρέσει το σχολείο. Εφαρμόσθηκε η απόφαση γιατί έγιναν καταλήψεις και χάθηκαν διδακτικές ώρες. Έγινε αγώνας για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των καθηγητών και να βελτιωθεί η κατάσταση με τα εργαστήρια.

Δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν εξαιτίας των καταλήψεων. Το σχολείο ήταν κλειστό επί 18 ημέρες», δήλωσαν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου