Τοπικές Ειδήσεις

Τηλεφωνικές απάτες ολκής με θύματα γνωστούς επιτηδευματίες της Ρόδου

Νέες διακεκριμένες υποθέσεις απάτης απασχολούν από χθες τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Στην πρώτη υπόθεση θύμα τηλεφωνικής απάτης (voice phishing) είναι η εκπρόσωπος εργοληπτικής εταιρείας που δέχτηκε τηλεφώνημα από άτομο που παρέστησε εκπρόσωπο υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Μάλιστα δεν είναι η μόνη υπόθεση καθώς ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από άλλους συναλλασσόμενους με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα να εκδοθεί αρμοδίως η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Κύκλωμα απατεώνων επιτίθεται σε προμηθευτές / αναδόχους έργων
Μια νέα μέθοδος κακόβουλης επίθεσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από κύκλωμα απατεώνων. Αυτή τη φορά, οι επιτιθέμενοι υποδύονται υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χρησιμοποιώντας υπαρκτά ονοματεπώνυμα, με σκοπό να αποσπάσουν, από εταιρείες προμηθευτών και αναδόχων έργων, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών IBAN και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες με το πρόσχημα τεχνικού προβλήματος στις πληρωμές.
Προσοχή: Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν ζητάνε ποτέ μέσω τηλεφώνου στοιχεία IBAN.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προειδοποιούν προμηθευτές και αναδόχους: «Μην δίνετε κανένα στοιχείο από το τηλέφωνο. Ενημερώστε συνεργαζόμενους αναδόχους για την τηλεφωνική / ηλεκτρονική απάτη».
Εν πάση περιπτώσει, την 22α Μαρτίου 2023 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από την 45χρονη εκπρόσωπο ομόρρυθμης εργοληπτικής εταιρείας ότι την 12:56 ώρα της 22ας Μαρτίου 2023 δέχθηκε τηλεφώνημα στο κινητό της τηλέφωνο από ελληνικό κινητό αριθμό από άτομο το οποίο της συστήθηκε ως «ΛΥΜΠΕΡΗΣ» και ανέφερε ότι είναι από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δωδεκανήσου.
Την έπεισε ότι έχουν λάβει ως εταιρεία χρηματικό ποσό ύψους 82.000 € για έργο της περιφέρειας και ότι πρέπει, βάσει της νέας νομοθεσίας, να γίνει ταυτοποίηση στοιχείων και να τους επιστραφεί το 3% το οποίο είναι η παρακράτηση φόρου.
Προκειμένου να γίνει αυτό έπρεπε σε μήνυμα που θα έρχονταν στο VIBER του κινητού της τηλεφώνου στο οποίο θα υπήρχε ένας σύνδεσμος ιστοσελίδας της Εθνικής Τράπεζας, να συνδεθεί με τα στοιχεία του e-Banking της και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Πράγματι, έλαβε μήνυμα με τον σύνδεσμο, τον οποίο και ακολούθησε και δηλώνοντας το όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια έλαβε 2 μηνύματα (SMS) τα οποία ήταν από την Εθνική Τράπεζα και τα οποία περιείχαν κωδικούς ΟΤΡ.
Τους κωδικούς αυτούς τους έδωσε τηλεφωνικά στο άτομο με το οποίο μιλούσε. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στην Περιφέρεια και αφού την ενημέρωσαν ότι δεν είναι ο πρώτος εργολάβος στον οποίο παίρνουν πήρε αμέσως την Εθνική Τράπεζα από όπου ενημερώθηκε ότι από τους λογαριασμούς της εταιρείας είχαν πραγματοποιηθεί έξι εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς συνολικού ποσού 22.120 €.
-Την ίδια ημέρα καταγγέλθηκε από έναν 85χρονο κάτοικο της Ιαλυσού ότι την 16η Μαρτίου 2023 και ώρα 17:40, δέχτηκε κλήση από ελληνικό κινητό τηλεφωνικό αριθμό στο κινητό τηλέφωνο του. Στην συνέχεια, ο καλών αφού του συστήθηκε με το όνομα Δημήτρης και ως βοηθός του λογιστή του ζήτησε να του γνωστοποιήσει τον 16ψήφιο κωδικό της κάρτας του και το τετραψήφιο pin αυτής προκειμένου να του καταβάλει ένα χρηματικό ποσό.
Ο παθών αφού πείστηκε, του τα έδωσε και στην συνέχεια περί ώρα 19:30 δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από εκπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας πως έχει αποκλειστεί ο λογαριασμός στον οποίο είναι δικαιούχος, καθώς έχει πέσει θύμα απάτης και από αυτόν ήδη έχουν αφαιρέσει το ποσό των 1700 ευρώ.
-Την ίδια ημέρα καταγγέλθηκε από μια 57χρονη δικηγόρο ότι την 17η Μαρτίου 2023 δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο της μητέρας της από άτομο το οποίο δήλωσε ότι λέγεται «ΔΗΜΗΤΡΗΣ» και ανέφερε ότι είναι λογιστής και ότι δικαιούται επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ και ότι πρέπει να του δώσει το email της προκειμένου να σταλεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος στον οποίο θα εισάγει τους κωδικούς της e-Banking και αφού δηλώσει το ΙΒΑΝ θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Πράγματι, στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο έλαβε μήνυμα στο οποίο αναγράφονταν το κείμενο «Εθνική τράπεζα αγαπητέ πελάτη μία νέα κατάθεση εκκρεμεί προς λογαριασμό σας για ολοκλήρωση συνδεθείτε στην υπηρεσία http://ethnikitrapezanbg- onrmee.qodaddvsites.com/».
Η παθούσα άνοιξε τον σύνδεσμο, ο οποίος την οδήγησε σε μια ιστοσελίδα η οποία έμοιαζε με της εθνικής τράπεζας και στην οποία έβαλε το όνομα χρήστη και τον κωδικό του internet banking.
Στη συνέχεια, το άγνωστο άτομο, επικοινώνησε ξανά μαζί της από κινητό τηλέφωνο και του έδωσε τον κωδικό επαλήθευσης που είχε έρθει στο κινητό της τηλέφωνο, στην εφαρμογή viber από τη Εθνική Τράπεζα.
Κατόπιν αυτού, ενημερώθηκε από τον σύζυγό της ότι είχαν πραγματοποιηθεί αποστολές εμβασμάτων από τον προαναφερόμενο λογαριασμό.
Ο/οι άγνωστος/οι δράστης/ες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 3.500 € σε 7 μεταφορές των 500 € από τον λογαριασμό της σε δύο λογαριασμούς.
-Χθες το πρωί μια 43χρονη ημεδαπή κατήγγειλε στην Υποδιευθυνση Ασφαλείας Ρόδου ότι την 21η Μαρτίου 2023 δέχθηκε κλήση από ελληνική τηλεφωνική σύνδεση από άτομο που συστήθηκε ως υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ και της ανέφερε ότι είχε μία επιστροφή χρημάτων από τη Δ.Ε.Η. Της απέστειλε επίσης ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που περιείχε τον υπερσύνδεσμο enqbank.qodaddysites.com, με τον οποίο έπρεπε να συνδεθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής χρημάτων. Η παθούσα συνδέθηκε με τον ανωτέρω υπερσύνδεσμο και μεταφέρθηκε σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της Εθνικής Τράπεζας.
Εισήγαγε το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας ηλεκτρονικής τραπεζικής της και επιπλέον έδωσε στον ανωτέρω συνομιλητή της, τον κωδικό ασφαλείας ΟΤΡ, που δέχτηκε ως μήνυμα στο κινητό.
Λίγη ώρα αργότερα ενημερώθηκε από την Εθνική Τράπεζα ότι πραγματοποιήθηκε πίστωση του χρηματικού ποσού των 500 ευρώ από λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς και μία χρέωση του χρηματικού ποσού των 666 ευρώ από το λογαριασμό της προς άλλο λογαριασμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου