Τοπικές Ειδήσεις

M. Kεφαλογιάννης: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στο Αιγαίο»

«Κανένα δικαίωμα δεν έχει η Τουρκία στο Αιγαίο» ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από την Ρόδο όπου βρέθηκε χτες, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές κ.κ. Θεόδωρο Καλαμπόκη και Κατερίνα Μάρκου.
«Θέλουμε να υποσημειώσουμε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι μόνο τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά είναι και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, είναι μια απειλή στα 520 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών. Είχα την ευκαιρία να κάνω επαφές με όλη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και συζητήσαμε και τα θέματα που σχετίζονται με την ρητορική της απέναντι στην Ε.Ε. Εκεί παρουσιάστηκαν και οι περίφημοι χάρτες. Αυτό που καταγράφεται σε εκθέσεις της Ε.Ε. και ψηφίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, η Τουρκία πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα που έχει –προβλήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας, έλλειψης του κράτους δικαίου, διωγμοί δημοσιογράφων κ.λπ.- μια χώρα που δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να μπει στην Ε.Ε. είναι μία χώρα, δύστροπη και απειλεί και τους γείτονές της. Όλα αυτά καταγράφονται στην έκθεση προόδου της, γι αυτό το ψήφισμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να σταματήσει η ενταξιακή της πορεία. Εμείς την Τουρκία την θέλουμε μια χώρα σταθερή όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να δέχεται απειλές σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματά της, που είναι κατοχυρωμένα σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, τα νησιά της, είναι μια πηγή πλούτου που μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προστιθέμενη αξία. Σε συνεργασία με την ΠΝΑΙ, τον Δήμο Ρόδου, τους βουλευτές θέλουμε να βρούμε πλαίσιο συνεργασίας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ε.Ε. και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Πατρίδα μας είναι η Ελλάδα, το κοινό μας σπίτι είναι η  Ευρώπη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεχείς προκλήσεις και για τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το Αιγαίο και με το Καστελόριζο, τόνισε τα εξής: «Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Εμείς είμαστε πατριώτες έχουμε δικό μας κώδικα και την Πατρίδα, ψηλά. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διεθνιστές και γι αυτό, μας πληγώνουν σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Δυστυχώς, στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της και προσπαθεί να κάνει το ίδιο με το Αιγαίο –για μονομερείς παραχωρήσεις. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες. Εμείς δεν εκπροσωπούμε μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο κ. Βέμπερ, έκανε δύο ταξίδια ένα στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα και υιοθέτησε τις θέσεις της Ν.Δ. Είπε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ταυτισμένα με τα σύνορα της Ελλάδας. Έχουμε την Frontex στον Έβρο που περιφρουρεί την περιοχή. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που μου κάνει κατάπληξη είναι οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. Κανένα δικαίωμα δεν έχει η Τουρκία στο Αιγαίο πέρα από τον διεθνή νόμο και το δίκαιο της θάλασσας.
Όσο για τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, πρέπει να ξέρει ότι τα νησιά τα οποία κατοικούνται, έχουν δική της Οικονομική Ζώνη και το Καστελόριζο που είναι το πιο ακριτικό νησί, έχει αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι εμείς οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε. Υπάρχει σχετικό άρθρο στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, είπε πως «αυτό ήταν μία ήττα της κυβέρνησης και των νησιωτικών πολιτικών. Η νησιωτικότητα ως θεσμός υπάρχει όπως και η περιφερειακότητα. Η επιλογή να αυξηθεί ο φόρος είναι επιλογή της κυβέρνησης, το έχει απαντήσει και επισήμως και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί. Όλα αυτά μπορούν να επανεξεταστούν και η Ν.Δ. θα δώσει ακριβώς το στίγμα επίλυσης τέτοιων θεμάτων. Απλά η σημερινή κυβέρνηση θέλησε να το ‘κρύψει’ πίσω από τα Μνημόνια. Να σας θυμίσω ότι ο Αβραάμ Λίνκολν είπε: ‘Με μια σφαίρα σκοτώνεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο σου σκοτώνεις το μέλλον των παιδιών σου’ να το θυμούνται αυτό οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές».

Για το Brexit, είπε πως «εάν η Βρετανία θέλει να συμμετέχει στις εκλογές, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Εάν δεν το κάνει, θα μείνουν ανοιχτές οι θέσεις. Αυτό πρέπει να κοιτάξει τώρα η Ευρώπη, είναι κάποια σοβαρά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και ο λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι και ο κ. Φάρατζ, ο κ. Γκρίλο, η κα Λεπέν, οι Ποδέμος και ο κ. Τσίπρας. Αυτόν τον λαϊκισμό που είναι αρρώστια στα θεμέλια της Δημοκρατίας, μπορούμε να τον πατάξουμε. Η Ευρώπη που είναι το κοινό μας σπίτι, μας χάρισε 70 χρόνια Ειρήνης και πρέπει να την στηρίξουμε. Καλούμε όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις για συνεννόηση με στόχο την ευρεία λαϊκή συσπείρωση για την χώρα και την κοινωνία».

Η Κατερίνα Μάρκου
Η επίσης υποψήφια κα Κατερίνα Μάρκου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, στέλνουν μηνύματα παραχωρήσεων από τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε όλα. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι μπορούν να έχουν ακόμη μια Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν η μεγαλύτερη ήττα που έχουμε υποστεί εν καιρώ Ειρήνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και όποιος θέλει να προχωρήσουμε παρακάτω, θα ψηφίσει Ν.Δ. Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές κι εμείς αυτό που ζητούμε είναι να έχουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο Θεόδωρος Καλαμπόκης
Ο κ. Θεόδωρος Καλαμπόκης (ο νεώτερος υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.) υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Να τονίσω ότι η Ευρώπη, μας αφορά και επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος αυτό. Ζούμε σε μια εποχή με υψηλό ευρωσκεπτικισμό και λαϊκισμό. Ο κ. Χατζημάρκος έχει κάνει εξαιρετικό έργο και ο κ. Καμπουράκης, θα κάνει μεγάλο έργο.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει συνδέσει τον ΦΠΑ με το προσφυγικό. Είναι απαράδεκτο αυτό. Υπάρχουν άλλα νησιά στην Ευρώπη που δεν πληρώνουν ΦΠΑ και πρέπει αυτό να το αναδείξουμε και να το διεκδικήσουμε. Ο κ. Τσίπρας δεν εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές αξίες. Ακούσαμε τον κ. Τσιρώνη να μιλάει για το Καστελόριζο αυτό είναι απαράδεκτο».
Ερωτηθείς για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, είπε πως «θεωρώ πως είναι δίκαιο αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε γι αυτό» ενώ η κα Μάρκου τόνισε πως «επί της θητείας του κ. Αντώνη Σαμαρά ο ΦΠΑ στα νησιά παρέμεινε ενώ μειώθηκε, ο φόρος στην εστίαση. Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη».

Γιώργος Χατζημάρκος:
“Η Γεωγραφία είναι προβολή της ιστορίας στον χρόνο.
Το Καστελόριζο είναι
στο Νότιο Αιγαίο”
“Το Καστελόριζο είναι στο Νότιο Αιγαίο. Η Γεωγραφία είναι προβολή της ιστορίας στον χρόνο.
Ειδικά για μας τους πολιτικούς, το timing της οποιασδήποτε δήλωσης, είναι όπλο στα χέρια μας. Είναι δική μας επιλογή. Σημασία έχει να ξέρουμε πως να χρησιμοποιούμε το όπλο αυτό και να εγγυόμαστε ότι δεν θα εκπυρσοκροτήσει. Αυτό θα πει στάση ευθύνης”.
Με την δήλωση αυτή, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως το Καστελόριζο γεωγραφικά δεν ανήκει στο Αιγαίο και ότι το Αιγαίο φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο και όχι κάτω από την Κρήτη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζημάρκος στο ραδιόφωνο του SKAI 100.3, πρόσθεσε:
“Λυπάμαι που ο φόβος που είχα εκφράσει δημόσια στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς, αμέσως μετά τις Πρέσπες, μιλάμε για το Αιγαίο”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου