Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου – ΔΕΥΑΡ: Όσκαρ ανευθυνότητας από βραβευμένους για περιβαλλοντικές ευαισθησίες!

Οταν τον Φεβρουάριο του 2019 ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ρόδου δημοσίευσε άρθρο συνοδευόμενο από στοιχεία, γύρω από την άθλια κατάσταση, που επικρατεί στον Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟ.ΚΑ) στο Βόδι, «εγκαλώντας» μάλιστα τη δημοτική αρχή και την ΔΕΥΑΡ, που διαφήμισε δεόντως τις οικολογικές της ευαισθησίες, προβάλλοντας πως κατά τη διάρκεια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης verde.tec για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε 15-17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, απέσπασαν  δύο βραβεία GREEK GREEN AWARDS 2019 στις κατηγορίες «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Νησιωτική Ελλάδα» και «Στρατηγικός σχεδιασμός έργων ύδρευσης και αποχέτευσης», όλοι θα περίμεναν ότι θα ακολουθούσε κάποιου είδους αντίδραση.

ΑΝΕΡΟΒΙΟΣ ΧΩΝΕΥΤΗΣ: Υπέστη ολική καταστροφή εξαιτίας κακής λειτουργίας. Μπορεί άραγε κανείς να μιλάει για “βιολογικό καθαρισμό” ή όπως λέγεται από ειδικούς του χώρου, η σημερινή υποτυπώδης λειτουργία κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα (παράγοντας πρόσθετη λάσπη!) από το να κατέληγαν τα λύματα χωρίς καμιά επεξεργασία στη θάλασσα;

Η αναμενόμενη αποκατάσταση των κακώς κειμένων όμως δεν ήλθε και αδιάψευστος μάρτυρας είναι το φωτογραφικό υλικό, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική».
Όσκαρ αδιαφορίας και ανευθυνότητας διεκδικούν οι “υπεύθυνοι” για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο νησί.
Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις μιλούν από μόνες τους, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό κι ακόμη χειρότερα, για το πότε θα γίνει το “κακό”.

ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΣ ΧΩΝΕΥΤΗΣ: Διάλυση και καταστροφή. Με τον κίνδυνο, μέσα σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, να βρεθούμε μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, με την μόλυνση από την απαράδεκτη λειτουργία της εγκατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον, με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει μετά για κατοίκους και τουρισμό.

Διότι με την υφιστάμενη κατάσταση είναι απλά θέμα χρόνου να βρεθούμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις κι απειλές για το περιβάλλον, όταν μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2018 υπήρξε έκρηξη μεθανίου και διαρροή λυμμάτων.
Από τις καταστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις μέχρι τον εξοπλισμό που σαπίζει, κοινός παρονομαστής είναι η εγκατάλειψη και η μη συναίσθηση των πελώριων ευθυνών που αναλογούν σε Δήμο και ΔΕΥΑΡ.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ: Τα σημάδια της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης είναι παντού έκδηλα. Εκτεθειμένα καλώδια και ξεχαρβαλωμένοι πίνακες ηλεκτρικού ρεύματος με τον κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα ζωής εργαζομένων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως καθόμαστε πάνω σε μια πραγματική βόμβα, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει. Και τότε, εκ των υστέρων θα προσπαθούν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Είναι τραγικό να ξεκινάει η τουριστική σεζόν και το πρόβλημα όχι απλά να παραμένει αλλά να προσλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Ακόμα και κάποιες εργολαβίες αποκατάστασης που έχουν ανατεθεί είναι τόσο αποσπασματικές και ασυντόνιστες που σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή μπορεί να κάνει θριαμβευτικούς απολογισμούς ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο βιολογικός καθαρισμός είναι η απόδειξη πως τα ωραία λόγια δεν μπορούν να καλύψουν το κενό των έργων και της ευθύνης και μάλιστα σε ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής των Ροδιτών αλλά και την τουριστική εικόνα του νησιού μας.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Εξοπλισμός αφημένος στην τύχη του, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση για την καλή λειτουργία του.

Ας συνέλθουν οι υπεύθυνοι κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, πριν να είναι πολύ αργά.Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε μόλις πρόσφατα τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) στην περιοχή Βόδι από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
«Είναι απορίας άξιο, και χωρίς διάθεση μεμψιμοιρίας, πώς είναι δυνατόν να βραβευόμαστε για το σχεδιασμό έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, όταν στο μεγαλύτερο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στο νησί συμβαίνουν τα όσα περιγράφονται παρακάτω, όχι από οποιονδήποτε, αλλά από την αρμόδια για τον έλεγχο υπηρεσία, και όταν ο σχεδιασμός είναι λέξη άγνωστη στη ΔΕΥΑΡ.
Φυσικά μιλάμε για τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού και η δημιουργία προβλημάτων στο περιβάλλον, κυρίως το θαλάσσιο, θα αποτελούσε τεράστια δυσφήμιση για το νησί μας» ανέφερε ο Σύλλογος.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ: Ακόμη και το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει υποστεί ζημιές που ανά πάσα στιγμή θα προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα στατικότητας. Δεν ενδιαφέρει κανένα αυτό;

Τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι συγκλονιστικά:
-Δεν λειτουργεί η μονάδα απολύμανσης/χλωρίωσης της εγκατάστασης με συνέπεια τα επεξεργασμένα λύματα να οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη, χωρίς να είναι χλωριωμένα, όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.
-Η αποθήκευση λυματολάσπης δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο και αυτή οδηγείται τελικά  σε μη αδειοδοτημένο χώρο.
-Τα συστήματα απόσμησης δεν λειτουργούν.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤHΡΙΩΝ: Η κτηριακή υποδομή θυμίζει σκηνικό βομβαρδισμένου τοπίου σε εμπόλεμη ζώνη. Η αποκατάσταση προφανώς και δεν είναι προτεραιότητα. Αλλιώς δυο τζάμια τουλάχιστον, θα είχαν μπει.

-Στην μονάδα επεξεργασίας των ΕΕΒ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Βοθρολυμάτων), το δάπεδο και ο χώρος γύρω από αυτή είναι γεμάτος εσχαρίσματα και έχουν δημιουργηθεί εστίες εντόμων και έντονης δυσοσμίας.
-Δεν υπάρχει σε ισχύ θεωρημένο σχέδιο πυροπροστασίας
-Δεν υπάρχει σημαδούρα στο σημείο εξόδου του υποθαλάσσιου αγωγού, ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή, γύρω από το σημείο εξόδου στη θάλασσα.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΩΝ: Με το σκυρόδεμα σε αυτή την κατάσταση μια κατάρρευση δεν είναι μια πιθανότητα, είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί. Γιατί πάντα θα πρέπει να δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα;

-Δεν πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης, συνεπώς ούτε και συστηματική παρακολούθηση με μετρήσεις και αναλύσεις των νερών της γύρω περιοχής.
-Δεν τηρούνται αρχεία με εργαστηριακές αναλύσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων του αποδέκτη.
-Δεν υποβάλλονται, από τη ΔΕΥΑ Ρόδου, εργαστηριακές μετρήσεις της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων μια φορά το έτος στις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Δηλαδή ακριβώς αυτό που η ΔΕΥΑΡ παραλείπει να κάνει και για τις μετρήσεις του πόσιμου νερού.

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Εξοπλισμός που στοίχισε χρήματα φορολογουμένων έχει αφεθεί στην καταστρεπτική σκουριά. Η υποτυπώδης και κακή, όπως επισημαίνουν ειδικοί, λειτουργία της εγκατάστασης προκαλεί το μόνιμο πλέον στο νησί μας φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας. Μέχρι πότε;

-Ορισμένες μετρήσεις του βιοχημικά απαιτούμενου οξυγόνου (BOD), του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου (COD) και των Ολικών Αιωρούμενων Στερεών (TSS) υπερβαίνουν τις ανώτατες τιμές εκροής, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση (32074/27-06-2016). Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφα του τμήματος Χημικών Υπηρεσιών Ρόδου, στις 27-08-2018, που αφορούν έκθεση -γνωμάτευση αποτελεσμάτων εξέτασης δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, αλλά και από αποτελέσματα από αναλύσεις της ΔΕΥΑΡ.

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Παντού καταστροφή και απαξίωση. Εγκατάλειψη και πελώρια ερωτηματικά για τη λειτουργία της εγκατάστασης και τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η παράταση της σημερινής κατάστασης.

-Εξάλλου δεν παραδόθηκαν στο κλιμάκιο ελέγχου της Περιφέρειας αναλύσεις για καθιζάνοντα στερεά, αμμωνιακό άζωτο και λίπη-έλαια.
-Διαπιστώθηκε ρήγμα στην οροφή της μιας δεξαμενής αναερόβιας χώνευσης ιλύος με αποτέλεσμα η ιλύς να οδηγείται απευθείας από τη μονάδα προπάχυνσης ιλύος στην μονάδα μεταπάχυνσης ιλύος και από κει στις εγκαταστάσεις μηχανικής αφυδάτωσης ιλύος.

ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ: Ακόμη και ο φωτισμός στον περιβάλλοντα χώρο δεν έχει τύχη της στοιχειώδους πρόνοιας να αντικατασταθούν οι κολώνες. Κάποιοι προτιμούν το σκοτάδι, για να μη βλέπουμε τα χάλια μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Manos chart    25.03.2019 06:52

    Και όχι μόνο στο βόδι και στον υποσταθμό μετά το καψης το χαλί είναι απερίγραπτο

Σχολιασμός άρθρου