Ειδήσεις

Πως σχολιάζουν την ελληνική πρόταση τα διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές

«Η Ελλάδα θα στείλει την λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup την Τρίτη, χάνοντας την διορία της Δευτέρας τιτλοφορείται το επείγον τηλεγράφημα του Reuters από την Αθήνα. Ωστόσο το πρακτορείο μεταδίδει και τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου από την Αθήνα σύμφωνα με τον οποίο το Eurogroup έχει συμφωνήσει η υποβολή να γίνει την Τρίτη.

Την ανησυχία του για τις πληροφορίες από την Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης εκφράζει στο twitter ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Simon Nixon και διερωτάται αν η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τον χρόνο των τριών θεσμών για να το μελετήσουν και να το απορρίψουν: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε την προθεσμία για την λίστα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνει ότι στερείται σοβαρών πολιτικών. Επίσης, μήπως μειώνει τον χρόνο της Τρόικας να το απορρίψει;».

Στον δικό του λογαριασμό,. ο A Evans-Pritchard της Telegraph, δηλώνει μπερδεμένος και πιστεύει ότι η λίστα είχε ήδη σταλεί από το μεσημέρι της Δευτέρας στον Ντεκλαν Κοστέλο της κομισιόν: «Εχω μπερδευτεί από αναφορές ότι η ελληνική πρόταση δεν θα παρουσιαστεί έως την Τρίτη. Η Αθήνα την έστειλε στον Ντέκλαν Κοστέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας»

GUARDIAN: Μεταρρυθμίσεις για να κατευναστούν οι δανειστές

Η Ελλάδα σχεδίασε μια λίστα μεταρρυθμίσεων εμ στόχο να κατευναστούν οι δανειστές από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Guardian. Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το τρισέλιδο κείμενο περιλαμβάνει πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της είσπραξης δημοσίων εσόδων, την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής εκ μέρους των πλουσίων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τισγάρων και καυσίμων «και άλλων προεκλογικών υποσχέσεων». Επίσης η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις κυβερνητικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες «Είναι μια ευκαιρία να πάρουν τις τύχες στα χέρια μας αναλαμβάνοντας να προωθήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά μας».

Business Insider: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Τσίπρας

O Tσίπρας πρέπει να παλέψει από την μία με τους ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο ιστότοπος, Ο αρθρογράφος Mike Bird. Αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην Σκύλλα, δηλαδή την τους ευρωπαίους εταίρους και την Χάρυβδη, που είναι τα σκληροπυρηνικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο σημειώνεται ότι προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνουν τεράστια υποστήριξη για τη στάση τους, καθώς το 81% των Ελλήνων βλέπουν τη διαπραγματευτική θέση ως θετική και το 73% πιστεύει ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. «Το αν αυτό μπορεί να διαρκέσει είναι ένα αναπάντητο ερώτημα» καταλήγει το Business Insider.

Πολ Μέισον: Η Ελλάδα αποικία με λίγη «αυτοδιοίκηση»

Στο άρθρο του για την διαδικτυακή έκδοση του βρετανικού Channel 4, ο αρθρογράφος, αναφέρει ότι το περασμένο σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά άδεια «για την ενεργοποίηση μέτρων ύψους 8 δισ. Ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα νέο νόμο για τους πλοιοκτήτες και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.» Ο Μέισον θεωρεί ότι αν οι υπουργοί του Eurogroup συμφωνήσουν, αυτό θα σημάνει μια «4μηνη περίοδο χάριτος, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει μη- δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματός του, το οποίο αποτελεί μυστήριο για τους οικονομικούς συντάκτες, αλλά βίσκεται στις καρδιές του 42% των ελλήνων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που βρίσκεται στα αριστερά του».

CNBC: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος»

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Jevons Global, υποστήριξε με δηλώσεις του στο CNBC ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το χρέος της Ελλάδας που αυτή την στιγμή είναι το 175% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί, ούτε και το ελληνικό χρέος».

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «ενώ ο Τσίπρας δεν είναι πλέον απαιτητικός για “κούρεμα”, με περιορισμένη την διαπραγματευτική ισχύ του, οι ειδικοί λένε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ας δούμε τι λένε οι αναλυτές:

Michel Martinez και Ivan Mamalet της Societe Generale
Σηματοδοτώντας μια πλήρη στροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε σχεδόν σημείο προς σημείο τις απαιτήσεις του Eurogroup, επιτρέπεοντας τελικά τις δύο πλευρές να βρουν κοινό σημείο για μια τετράμηνη επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση στις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η παράταση λήγει πριν από τις πιο σημαντικές λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τέλος, η εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης σε συνδυασμό με κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους, παραμένει δύσκολη, καθώς η δυνατότητα ενός haircut έχει αποκλειστεί από τους φορείς πολιτικής της ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, ενώ η συμφωνία θα αγοράσει κάποιον χρόνο, οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η μικροπολιτική θα επανέλθουν πριν από το τέλος της παράτασης της διάσωσης.

Luigi Speranza, οικονομολόγος της BNP Paribas
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη ΠΑρασκευή, είναι καλά νέα. Ανακουφίζει την άμεση πίεση στις ελληνικές τράπεζες, ύστερα από μια επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες, και ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και τ ν πιστωτών της. Επίσης θα ανοίξει την δυνατότητα για την ΕΚΤ να αποδεχθεί τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής ξανά. Αλλά η συμφωνία είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας αμφιλεγόμενης διαπραγμάτευσης για να επιτευχθεί μια πιο διαρκή διευθέτηση. Μερικές ρωγμές εμφανίζονται ήδη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής συμφωνία στους επόμενους μήνες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή είναι επομένως ενα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι απαραιτήτως το τέλος της ιστορίας.

Daniel Trum και Thomas Walker της UBS
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες, παραμένει στο 10%-20%. Επίσης, συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα ρίσκο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα στο 20%-30% στους επόμενους 12 μήνες. Αποδεχόμενη τους όρους της παράτασης της διάσωσης, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως δεν είναι να θέσει την ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης που κατέχει η Ελλάδα σε κίνδυνο, ενώ το Eurogroup απέδειξε ότι ήταν περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, από ό,τι αρχικά νομίζαμε. Θεωρούμε πως ο δρόμος προς μια νέα συμφωνία θα παραμείνει ανώμαλος και προβλέπονται περαιτέρω επίμαχα σημεία καθώς η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να αποδεχθεί δημοσιονομικές δεσμεύσεις ελεγχόμενες από το εξωτερικό (που θα θέσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε κίνδυνο) και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Paolo Batori και Robert Tansca της Morgan Stanley
Θεωρούμε πως οποιαδήποτε θετική αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να έχει ήπια μόνο επίδραση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ξεχνάνε την κίνηση και να εστιάζουν στα επικίνδυνα events μπροστά μας.

Στο μεταξύ, οι συνάδελφοί τους οικονομολόγοι Daniele Antonucci και Elga Bartsch, αναφέρουν ότι η πιθανότητα λαθών της πολιτικής, πολιτικής μεταβλητότητας και κινδύνου υλοποίησης, παραμένουν αρκετά υψηλοί και μπορεί να αυξηθούν. “Υποβαθμίζουμε τις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα και τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2015 κατά 150 μονάδες βάσης στο 0,7%. Η υψηλή αβεβαιότητα και η μικρότερη διαθεσιμότητα πίστωσης είναι πιθανό να επηρεάσει αρκετά την εγχώρια ζήτηση, παρά την λιγότερη λιτότητα. Το δυσμενές μας σενάριο έχει γίνει το βασικό μας σενάριο”.

Frederik Ducrozet της Credit Agricole
Οι συνολικοί κίνδυνοι εφαρμογής παραμένουν υψηλοί, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ενώ η ταμειακή θέση του ελληνικού κράτους παραμένει σφιχτή εν όψει των μεγάλων λήξεων το καλοκαίρι. Φαίνεται αδιευκρίνιστο το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτηθεί στη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Μια περαιτέρω επιδείνωση της ταμειακής θέσης του κράτους, θα απαιτήσει την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων ως μια επιλογή-γέφυρα. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει το ελληνικό χρέος επιλέξιμο ξανά ως collateral. αποτρέποντας μια κατακόρυφη αύξηση της χρηματοδότησης από τον ELA. Πιστεύουμε ακόμη ότι μια πολιτικά αποδεκτή ρύθμιση θα βρεθεί τελικά. Το ανακοινωθέν του Eurogroup θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια σημαντική βάση για αυτόν τον σκοπό. Τα ρίσκα θα κυριαρχήσουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά περισσότερο από ποτέ, είναι τώρα προς το συμφέρον όλων να συμβιβαστούν τελικά.

Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank
Η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει και να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, παραμένει η βασική πηγή της αβεβαιότητας υπό την τρέχουσα συμφωνία. Πιο άμεσα, η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί τις επιπτώσεις από την συμφωνία της ΠΑρασκευής, καθώς και την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να στείλει. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να συμφωνήσει σε νέα μέτρα απόδοσης εσόδων, ακόμη και με μια πτωτική προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων αυτού του έτους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για φέτος είναι ουσιαστικά εκτός τροχιάς. Ο δρόμος προς τα εμπρός παραμένει μακρύς και παραμένει ασαφές το πώς η τρέχουσα κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει δώσει στην Ευρώπη και στα εσωτερικά πολιτικά αιτήματα, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εκλογικό σώμα. Ένα μικρό βήμα έχει γίνει, αλλά η σκληρή δουλειά τώρα θα ξεκινήσει.

Με πληροφορίες από capital.gr/ thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου