Ειδήσεις

“Μεταρρύθμιση” συντελεστών ΦΠΑ στη λίστα-Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Τέσσερα κεφάλαια για αλλαγές σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα περιλαμβάνει η επιστολή μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους θεσμούς.

Αφορούν τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ, αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην φορολογική πολιτική ξεκινάει η επιστολή Βαρουφάκη με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις προς τους θεσμούς.

Ειδικότερα η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται:

– Να μεταρρυθμίσει το καθεστώς ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές του φόρου χωρίς όμως να υπάρχει αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με προοπτική των εξαιρέσεων και αδικαιολόγητων εκπτώσεων. Σημειώνεται ότι οι εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις που υπάρχον στο καθεστώς ΦΠΑ αφορούν κατά κύριο λόγο τον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται σε διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, εφημερίδες, βιβλία, φάρμακα κ.ά. καθώς και τους κατά 30% μειωμένους συντελεστές που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου.

– Τροποποιήσει την φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των φοροαπαλλαγών, να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

-Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος με κατάργηση από αυτόν των φοροαπαλλαγών αντικαθιστώντας τες «όταν κριθεί αναγκαίο» με μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης (Εννοώντας στοχευμένα επιδόματα).

– Να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης κυρίως για τους εύπορους με κύριο όπλο τη δημιουργία περιουσιολογίου που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να επαληθεύουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

– Να πάρει μέτρα για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί ενίσχυση αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ καθώς και η υπαγωγή του στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Επίσης θα αυξηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι και οι εισπρακτικές ικανότητες των υπηρεσιών του δημοσίου σε συνδυασμό με την ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών.

– Να βελτιώσει σε «συμφωνία» με τους θεσμούς τη νομοθεσία για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής φόρων και εισφορών (πρόκειται για τις 100 δόσεις και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα). Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τις ρυθμίσεις σε τέτοιο τρόπο που θα υπάρχει διαχωρισμός και αντιμετώπιση μεταξύ αυτών που έχουν χρεοκοπήσει και δεν πληρώνουν ενώ διαθέτουν τα σχετικά ποσά και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην «πολιορκία» με ποινικές και πολιτικές διαδικασίες των ομάδων υψηλού πλούτου ενώ φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν και μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά να βοηθηθούν χωρίς όμως να υπάρχει «ηθικός κίνδυνος» αλλά με ενίσχυση της κοινωνικής υπευθυνότητας και της κουλτούρας αποπληρωμής φόρων.

– Να αποποινικοποιήσει μικρού εισοδήματος οφειλέτες με μικρές οφειλές.

– Να επιταχύνει τις μεθόδους και τις διαδικασίες συλλογής απλήρωτων φόρων με αποτελεσματική εφαρμογή εργαλείων είσπραξης.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου