Ειδήσεις

«Αχαρτογράφητο» ζήτημα η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Ως την αρχή μιας νέας διαδικασίας περιγράφουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας πως τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup το όποιο ενέκρινε την λίστα με τα μέτρα που είναι διαθεμένη να λάβει η Ελλάδα στο προσεχές τετράμηνο, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που εισηγήθηκαν ότι ο ελληνικός κατάλογος «είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης». Ακολούθως τον λόγο έλαβαν 4 υπουργοί οι οποίοι και απεύθυναν διευκρινιστικές ερωτήσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναφερόμενοι στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, στο αποτέλεσμα της τελικής συμφωνίας, αλλά και στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι εν λόγω κύκλοι ανέφεραν πως η εντολή που είχε λάβει ο κ. Βαρουφάκης ήταν «να διαπραγματευτεί με στόχο τη συμφωνία και όχι τη ρήξη». Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν, εντολή του υπουργού ήταν να μη τα «σπάσει» με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ γίνεται αναφορά στην λέξη Μνημόνιο, οι κύκλοι του υπουργείου επιβεβαίωσαν πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα εμφανίσθηκε η λέξη Memorandum (Μνημόνιο), ωστόσο ξεκαθάρισαν πως στα κείμενα που υπογράφει η κυβέρνηση η λέξη Μνημόνιο δεν υπάρχει.

Πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά… Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν πως η Ελλάδα κέρδισε μερικές εβδομάδες και χαρακτήρισαν κρίσιμο νομικό σταθμό τον Απρίλιο, αλλά και το τέλος του Ιουνίου, οπότε λήγει το τετράμηνο μορατόριουμ. «Για το επόμενο τετράμηνο πετύχαμε να ακυρώσουμε το mail Χαρδούβελη», ανέφεραν και επικαλέσθηκαν την εποικοδομητική ασάφεια (constructive ambiguity) που διέπει την λίστα που ενέκρινε σήμερα το Eurogroup. «Πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά», ανέφεραν περιγράφοντας τις προκλήσεις του τετραμήνου.

Υπογράμμισαν ωστόσο πως με τη νέα συμφωνία διασφαλίζετε πως δεν θα υπάρξουν εντός του τετραμήνου νέα υφεσιακά μέτρα, ότι τερματίζετε ουσιαστικά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2016, αλλά και ότι η τρόικα όπως την γνωρίζουμε δεν θα ξαναέρθει στην Αθήνα. Όπως διευκρίνισαν, αντί της παρουσίας των θεσμών στην Αθήνα θα υπάρξει μια άλλη διαδικασία εποπτείας συντονιστικό ρόλο στην οποία θα διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεχόμενοι ερωτήσεις για το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη και ειδικά για το τι θα ισχύσει για θέματα που η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα νομοθετήσει μονομερώς όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ οι κύκλοι απάντησαν πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί όπως και το θέμα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. «Πρέπει να νομοθετήσουμε με τρόπο που να μην εγείρει ανησυχίες εκτός Ελλάδος», σημείωσαν χαρακτηριστικώς.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφεραν πως διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί π.χ. όπως του ΟΠΑΠ δεν θα αμφισβητηθούν, αλλά άλλες αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τον νόμο θα επανεξετασθούν.

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως υπάρχουν διάφορες ιδέες για την κάλυψη του κενού. «Μέχρι τώρα πασχίζαμε για το πλαίσιο. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού αρχίζει από αύριο το πρωί» ανέφεραν, ενώ δεν απέκλειαν την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων που μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες ή την απευθείας καταβολή στο ΔΝΤ του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των ελληνικών ομολόγων που οφείλει το ευρωσύστημα στην Ελλάδα για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.

Ερωτούμενοι για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει σε νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ μετά Ιούνιο, με πρόσθετη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη διάρκεια, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν έδωσαν ελπίδες σε αυτό το σενάριο, λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να μείνουμε εντός θεσμών της ευρωζώνης».

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου