Ρεπορτάζ

Παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων

Παραμένουν τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε φάρμακα τόσο στο νησί της Ρόδου, όσο και στα νησιά της Δωδεκανήσου. Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του στην «δ», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στα τελευταία χρόνια, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των φαρμακοποιών.
«Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα. Δηλαδή, ελλείψεις υπάρχουν, και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα υπάρχουν. Κι επειδή είμαστε άνθρωποι που δεν θέλουμε να παραμείνουμε στις καταγγελίες, έχουμε κάνει προτάσεις επανειλημμένως. Υπάρχει τρόπος να σταματήσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα. Κακά τα ψέματα, οι ελλείψεις παρουσιάζονται επειδή εξάγονται τα φάρμακα στο εξωτερικό λόγω της μειωμένης τιμής. Εμείς προτείναμε για να σταματήσουν οι εξαγωγές, να αλλάξει το Barcode των φαρμάκων που εξάγονται νομίμως. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει έλεγχος. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, τους βολεύει όλους, καθώς το κέρδος αγγίζει έως και το 120%. Οπότε προτιμούν να τα εξάγουν παρά να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Αυτό αφορά όλα τα είδη φαρμάκων. Δυστυχώς, επειδή δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα το πρόβλημα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» τόνισε ο κ. Ν. Φουτούλης.
Να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά λόγω μεγάλων μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιo ‘σφικτής’ πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα.
«Οι φαρμακοποιοί έχουν κατανοήσει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμο από όλους. Εάν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα», λέει ο κ. Φουτούλης.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μικρά νησιά: «Εάν προσθέσουμε και την έλλειψη συγκοινωνίας προς τα μικρότερα νησιά, η κατάσταση είναι χειρότερη. Εάν ένα φάρμακο κάνει κάποιες μέρες να φτάσει στη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα του νομού, φανταστείτε πόσο χρειάζεται για να φτάσει στα μικρότερα νησιά. Μπορεί για να φτάσει να χρειαστεί και δέκα μέρες επιπλέον», λέει ο κ. Φουτούλης.
Δεν είναι τυχαίο πάντως, το γεγονός πως όλο και περισσότερα σκευάσματα εμφανίζουν ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για μέρες, προκειμένου να θεραπεύσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!

Όπως λέει ο κ. Φουτούλης, μόνο με υπουργική απόφαση και πολιτική βούληση θα μπορούσε να δοθεί λύση στην ταλαιπωρία των νησιωτών ασθενών, η ζωή των οποίων τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου