Ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 2,5 περίπου χρόνια με την πρόσληψη γιατρών που στελεχώνουν τα μικρά νησιά –κυρίως της «άγονης» γραμμής- εμφανίσθηκε με δηλώσεις του στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Όπως υπογράμμισε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αυτή την πρωοβουλία της, όχι μόνον βοήθησε τα μικρά νησιά αλλά έδωσε ζωή και σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά μας, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο θέσπισε πρώτη και στη συνέχεια, εφάρμοσαν άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Σημειώνεται πως την σχετική πρόταση είχε κάνει ο κ. Καραμαρίτης και με σύμφωνη γνώμη του ιδίου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προχώρησε και υλοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις αγροτικών γιατρών αλλά και γιατρών ειδικότητας.
«Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ύστερα από την σχετική νομοθετική διαδικασία (για παροχή στέγης, φαγητού και οικονομικών κινήτρων) καθορίστηκαν οι ειδικότητες για τους 38 γιατρούς έχουν ήδη προσληφθεί και απασχολούνται κανονικά σε διάφορα μικρά νησιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα αυτό, μας απασχολεί εδώ και 2,5 περίπου χρόνια και αφού είδαμε ότι λειτούργησε θετικά –πάντα με την αρωγή του υπουργείου- αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και φέτος».
Το οικονομικό κίνητρο λειτούργησε σαν παράδειγμα το οποίο ακολούθησε τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και άλλες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον και να δίδονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας στα μικρά νησιά.
«Από ένα σύνολο 80 θέσεων, μέχρι σήμερα υπηρετούν 38 γιατροί σε μικρά νησιά. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε στην πράξη πολύ καλά και μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί γιατροί έχουν επιλέξει να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Εκδηλώνεται πάντως ενδιαφέρον τόσο σε αγροτικούς όσο και επικουρικούς γιατρούς», δήλωσε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Το χρηματικό ποσόν είναι 450 ευρώ το μήνα εφόσον προσκομιστούν αποδείξεις, συμβόλαια ενοικίου κ.λπ.
Για το 2018, αναμένεται να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού η λίστα με τις ειδικότητες έχει διευρυνθεί για να βοηθηθούν τα μικρά, «άγονα» νησιά αλλά και μερικά μεγαλύτερα.
Επιπροσθέτως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κινήσει την όλη διαδικασία για προσλήψεις από την αρχή, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με περισσότερες θέσεις και ειδικότητες ώστε να βοηθηθούν τα νησιά που έχουν προβλήματα και ελλείψεις σε γιατρούς.
Θυμίζουμε πως σε πρώτη φάση, τα περιφερειακά ιατρεία που αφορούσαν οι προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων ήταν τα εξής: Αγίου Ισιδώρου, Μενετών Καρπάθου, Μεσοχωρίου Καρπάθου, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Κιμώλου, Κάσου, Λειψών, Θηρασιάς Β’, Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Ολύμπου Καρπάθου, Σχοινούσας, Αρκεσίνης, Σικίνου, Γαυρίου, Αγαθονησίου.
Σε δεύτερη φάση ήταν τα Κ.Υ. στον Έμπωνα, Αρχάγγελο, στην Πάτμο, Λειψούς, Χάλκη, Σύμη, Πάρο, Τήνο, Μύκονο, Άνδρο, Μήλο και Αμοργό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, εφόσον το πρόγραμμα λειτούργησε στην πράξη ομαλά και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθούν κι άλλα νησιά με περισσότερες ειδικότητες –πέραν των αγροτικών γιατρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ