Ειδήσεις

Συνωστισμός δικηγόρων για μια έδρα ειρηνοδίκη-1.800 υποψήφιοι για 196 θέσεις

Η μάχη για μία θέση ειρηνοδίκη φτάνει στο τέλος της. Ο Αρειος Πάγος θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε πριν από έναν χρόνο, αρχικά για 54 και στη συνέχεια για συνολικά 196 θέσεις ειρηνοδικών.

Οι υποψήφιοι που έκαναν αιτήσεις έφτασαν τους 1.800 (!), στην πλειονότητά τους γυναίκες, φερέλπιδες δικηγόροι που κατάλαβαν -άλλοι νωρίς και άλλοι αργότερα- ότι το επάγγελμα του υπερασπιστή έχει δυσοίωνο μέλλον.
Εστρεψαν έτσι το βλέμμα τους σε ένα άλλο επάγγελμα, μονιμότερο, με καλές για τα οικονομικά δεδομένα αποδοχές και χωρίς το άγχος του ελεύθερου επαγγελματία.
Οι χιλιάδες αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών οδήγησαν στην ανάγκη -και λόγω μνημονίου-προκήρυξης επιπλέον θέσεων ειρηνοδικών, προκειμένου να ασχοληθούν με το μείζον θέμα των οφειλετών. Από 54 οι θέσεις έφτασαν σχεδόν στις 200, με τους υποψηφίους να κατακλύζουν τον Αρειο Πάγο.
Δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ακόμη και δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν δύο χρόνια υπηρεσίας έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση στον… ήλιο των Ειρηνοδικείων. Τελικά από τους 1.800 υποψηφίους που δήλωσαν αρχικά συμμετοχή έδωσαν εξετάσεις οι 1.500. Στην πλειονότητά τους γυναίκες, που πήραν μια γεύση από τη δικηγορία, αλλά με την οικονομική κρίση αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία, αφού ως ασκούμενες οι αμοιβές τους ήταν πολύ χαμηλές.
Ακόμη όμως και όσοι διετέλεσαν λίγα χρόνια δικηγόροι διαπίστωσαν πολύ γρήγορα ότι ο πελάτης τα τελευταία χρόνια δεν πληρώνει, ότι με το ζόρι βγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές και πως η ανεργία αρχίζει να χτυπάει και τον κλάδο των υπερασπιστών.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν και διαγωνιζόμενοι που βρίσκονταν στην ηλικία των 35 ή των 38 ετών (σ.σ.: το ηλικιακό όριο είναι τα 40 έτη), έχοντας δηλαδή κάνει έναν κύκλο ως δικηγόροι, και αποφάσισαν να αλλάξουν τώρα επαγγελματική πορεία, απογοητευμένοι από την ελεύθερη δικηγορία.
Δικαστές που συμμετέχουν στη διαδικασία είδαν υποψηφίους να έρχονται να δώσουν προφορικές εξετάσεις, ακόμη και εάν στα γραπτά δεν τα πήγαν καθόλου καλά, γράφοντας 4,5 ή 5. Παρ’ όλα αυτά, αν και γνωρίζουν ότι δεν έχουν ελπίδες με τα χαμηλά γραπτά τους, εντούτοις προσήλθαν και στις προφορικές εξετάσεις μήπως και μεταστρέψουν το… βαθμολογικό κλίμα.
Η ανασφάλεια της «μαχόμενης»
«Το Ασφαλιστικό ως η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο σύμβουλος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, «μαζί με την ανασφάλεια του δικηγορικού επαγγέλματος σπρώχνουν χιλιάδες νέους δικηγόρους, και κυρίως γυναίκες, στο να αναζητήσουν τη θέση δικαστή-ειρηνοδίκη. Το ότι οι υποψήφιοι είναι σε συντριπτικό ποσοστό γυναίκες εξηγείται», λέει ο Δ. Βερβεσός, «από το γεγονός ότι είναι πιο επιμελείς από τους άνδρες και τελειώνουν με ευκολία τη Νομική Σχολή, αλλά στη συνέχεια η ανασφάλεια στη μαχόμενη δικηγορία οδηγεί πολλές νέες δικηγόρους στην αναζήτηση άλλων λύσεων».
Επιπλέον το ωράριο είναι καλύτερο, αν και η δουλειά στο σπίτι παραμένει, ενώ η μονιμότητα και οι καλές σχετικά αποδοχές από την έναρξη του εργασιακού βίου αποτελούν ένα ισχυρό δέλεαρ σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.
«Οταν μια ασκούμενη δικηγόρος αμείβεται με 300 ή 400 ευρώ, γιατί να μην αναζητήσει ένα ασφαλέστερο μέλλον;», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» αρεοπαγίτης που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με διαγωνισμό ειρηνοδικών, αντιπαραβάλλοντας το γεγονός ότι το 2011 (που έγινε ο τελευταίος) είχαν δηλώσει συμμετοχή 800 υποψήφιοι.
«Η υπερπληθώρα δικηγόρων όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά τώρα πια και στην επαρχία, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο, με τα εισοδήματα να μειώνονται και την ανεργία να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των δικηγόρων. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι γυναίκες επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και η θέση της ειρηνοδίκου, αν μη τι άλλο, δεν προκαλεί προσκόμματα, αφού μπορούν να πάρουν άδεια τοκετού ή λοχείας για 9 μήνες», καταλήγει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής, ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν και από την πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές, ενώ δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 5.887 ευρώ και ούτω καθεξής…
Ο πίνακας των επιτυχόντων θα αναρτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό να μείνει ενεργός και τα επόμενα χρόνια (2017 και 2018), ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «δεξαμενή» για τυχόν ανάγκες που θα προκληθούν. Οι επιλαχόντες σε μια καλή σειρά θα έχουν έτσι μια ελπίδα ότι μπορεί να βρουν μια επαγγελματική στέγη ακόμη και με καθυστέρηση…
Σπάνια μετατίθενται
Ενα ακόμη θετικό στοιχείο σχετίζεται με το ότι οι ειρηνοδίκες δεν μετατίθενται όπως οι δικαστές, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ή εάν υποπέσουν σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Γιατί όχι λοιπόν; Αν σκεφτεί κανείς ότι για 40 θέσεις δικηγόρων στο ΙΚΑ πριν από λίγους μήνες δή­λωσαν συμμετοχή 2.500 άτομα, οι 196 θέσεις δελεάζουν περισσότερο. Αν μάλιστα ισχύσουν οι προτεινόμενες διατάξεις του ασφαλιστικού νο­μοσχεδίου, τότε τα εισοδήματα δεν θα φτάνουν ούτε για τις εισφορές!

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου