Ειδήσεις

Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις

Με συνοπτικές διαδικασίες και τρία απλά κριτήρια οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «καθαρίζουν» τους εργαζόμενους – Φυσικό επακόλουθο η αύξηση της ανεργίας κατά 1%-2% – Άμεση η αντίδραση των συνδικάτων
Για τα νέα κριτήρια- που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Ανωτατου Συμβουλίου Εργασίας- υπήρξε συμφωνία των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων.

Αναλυτικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάζει:

– Ο φάκελος με τα στοιχεία της επιχείρησης,

– Το Σχέδιο Ομαδικών Απολύσεων,

– Τα Πρακτικά Διαβούλευσης και τυχόν λοιπά στοιχεία που τα συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα ο φάκελος των στοιχείων πρέπει να περιέχει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία για τη θέση της στην αγορά και τις προοπτικές βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της. Πρέπει να συνοδεύεται από: στοιχεία του ισολογισμού και προϋπολογισμού, αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή και αποδεικτικά ρύθμισης των σχετικών υποχρεώσεων (εφόσον υπάρχουν οφειλές), τυχόν δανειακές υποχρεώσεις αποδεικνυόμενες με σχετικές βεβαιώσεις από τον αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό φορέα και λοιπές απαιτήσεις τρίτων, τυχόν απαιτήσεις της εταιρείας έναντι τρίτων, τυχόν χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων της εταιρίας από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους κ.α.

– Στοιχεία της στελέχωσης της επιχείρησης και του κόστους εργασίας κατά την τελευταία τριετία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα και το ετήσιο κόστος εργασίας καθώς και στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί κατά το χρόνο σύνταξης της μελέτης. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τα προσόντα εκπαίδευσης, το είδος της σύμβασης εργασίας, την οικογενειακή κατάσταση, τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα κ.α.

– Την αιτιολόγηση της αναγκαιότητας των ομαδικών απολύσεων με αναφορά: στον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα που προσλήφθηκαν ή απολυθήκαν στην τελευταία τριετία, τυχόν διαρθρωτικά μέτρα της απασχόλησης που έχουν ληφθεί στην τελευταία τριετία (π.χ. μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής), τις επιπτώσεις της εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων στην βιωσιμότητα της επιχείρησης και τις προοπτικές ανάπτυξης της και τις εκτιμήσεις για την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στο σχέδιο ομαδικών απολύσεων πρέπει να παρουσιάζει: τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα που προτείνεται να απολυθούν, τα κριτήρια επιλογής και το χρονοδιάγραμμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πρέπει να κατατεθούν προτεινόμενα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων της απόλυσης όπως: ποσά για κάλυψη αυτασφάλισης, διαθέσιμα ποσά μέσω εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και συμβουλευτική για επανένταξη στην αγορά εργασίας, ενέργειες για την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ αντιμετώπισης της επαπειλούμενης ανεργίας ή των ομαδικώς απολυομένων και κριτήρια για την κατά προτεραιότητα επαναπρόσληψη των ομαδικώς απολυομένων.

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα διευκολύνει το κλείσιμο εργοστασίων καθώς και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τραπεζών. Συγκεκριμένα επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παύση λειτουργίας η έχουν δεχθεί προτάσεις εξαγοράς αναμένουν την Υπουργική απόφαση για να «καθαρίσουν» το τοπίο από παλαιούς εργαζόμενους με υψηλό κόστος και να προσλάβουν λιγότερους και φθηνότερους. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και με τη βούλα της κυβέρνησης, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά 1%-2%. Θα ήταν υποκρισία να ισχυριστούμε ότι όσοι εργοδότες θέλουν να απολύσουν προσωπικό η να κλείσουν την επιχείρηση δεν βρίσκουν και σήμερα τον τρόπο να το κάνουν αδιαφορώντας για τους νόμους.

Στρατιές ολόκληρες πρώην εργαζόμενων, βρίσκονται σήμερα στο δρόμο, όμηροι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, διεκδικώντας μάταια δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου