Αθλητικά

Τη γλυκιά περιπλάνηση στο παρελθόν συνεχίζουν στ’ Απόλλωνα

Τις πτυχές της πλούσιας, όσο και «αθέατης» στο ευρύ κοινό ιστορίας του συλλόγου, συνεχίζει να ξεδιπλώνει η διοίκηση του Απόλλωνα Απολλώνων.
Με νέα ανάρτηση στη σελίδα που διατηρεί το σωματείο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος Σταμάτης Μαργέλλος και οι συνεργάτες του περιγράφουν, ανατρέχοντας ιστορικές πηγές, τα πρώτα βήματα του Απόλλωνα, πολύ καιρό πριν υπογραφεί η επίσημη πράξη της ίδρυσής του, μνημονεύοντας ορισμένους από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής. Αναλυτικά:
«Η Ρόδος το 1946 είχε βρετανική στρατιωτική διοίκηση. Tον Ιανουάριο του 1946 δημιουργείται το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (Ε.Μ.Π.Α). Στις 31 Ιανουαρίου του 1946 ανεπίσημα αναφέρεται η επανίδρυση του Α.Π.Σ. Απόλλων Απολλώνων (εφημερίδα “Χρόνος»).
Οι ποδοσφαιριστές ήταν Αγαπητός Καραμανώλης, Δημήτρης Κώστας, Γιάννης Χατζηδιάκος, Μιχάλης Μιχαλάκης, Θανάσης Σεντονάς, Γιάννης Αλαφάκης, Περικλής Συρίμης, Κώστας και Παναγιώτης Κουτσονικόλας, Φίλιππος Σορωνιάτης, Νίκος Χάσταλης (σπουδαίος τερματοφύλακας και σπουδαίος δρομέας), Γιώργος Χαλκίτης και Στέργος Βασ. Κούτρος.
Η ομάδα αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 1938 (μαζί τους ήταν και οι Γιώργος Σκουλλής και Παναγιώτης Χάσταλης, ο δεύτερος ήταν και δρομέας).
Την άνοιξη του 1950, στις 31 Μαρτίου, όταν η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα είχαν πλέον ενσωματωθεί με την Ελλάδα, γίνεται η ιδρυτική πράξη.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου 1950 στη μεγάλη αίθουσα του δημοτικού σχολείου Απολλώνων αποφασίστηκε ομόφωνα η ίδρυση του Συλλόγου με την επωνυμία Αθλητικός και Προοδευτικός Σύλλογος “Ο Απόλλων”.
Προσωρινή διοικούσα επιτροπή (για σύνταξη του καταστατικού και ενέργειες για αναγνώριση) ήταν οι Γιώργος Γιαχιάς, Βασίλης Παναγιωτάς, Σταμάτης Χατζηνικολάου, Αργύρης Σκουλής, Γιώργος Χάσταλης, Αντώνης Πλάτσης, Μανώλης Χατζησάββας και Στέφανος Μακαρούνας.
Οι ποδοσφαιριστές της 10ετιας του 1950, 19 στο σύνολο, ήταν οι Μιχάλης Λάσκαρης, Βασίλης Χαλκίτης, Κυριάκος Πλάτσης, Αντώνης Βόττας, Γιώργος Β. Κούτρος, Σταύρος Μιχαλάκης, Παύλος Χαραλάμπους, Βασίλης Χαραλάμπους, Γιάννης Πιπέρης, Σταμάτης Κούτρος, Βασίλης Τσαμπής, Μιχάλης Περνάρης, Χρυσόστομος Τριανταφύλλου, Κυριάκος Τσακαλιός, Σάββας Παναγ. Καρασάββας, Βασίλης Πακίδης, Χαρίλαος Περνάρης, Αντώνης Απ. Καμανώλης και Απόστολος Πετρίδης.
Το γήπεδο εκείνη την εποχή βρισκόταν στη περιοχή Κάστρο μπροστά από το σχολείο και είχαν για αντιπάλους τη Μαλώνα, τον Αρχάγγελο, τ’ Αφάντου, την Ψίνθο, τα Τριάντα, τη Σορωνή και το Παραδείσι. Τον Ιούνιο του 1955 έχασαν στ’ Απόλλωνα με 1-4 από τον Άγιο Γεώργιο Μαλώνας. Επίσης την Κυριακή 12-7- 59 στη Σορωνή η συνάντηση του Απόλλωνα με τον Ευκλή είχε άδοξο τέλος εξαιτίας επεισοδίων.
Εκτός από ποδόσφαιρο είχαμε και στίβο. Στους Γ΄ Προκριματικούς Αγώνες Στίβου (1946) αγωνίστηκαν στη Σάλακο οι Απολλωνιάτες Δημήτριος Βόττας (1ος με 5′ στα 1500 μέτρα) και Δημήτριος Μαργέλλος (2ος με 47′ στον Ιαλύσιο δρόμο 12.000 χιλιόμετρα).
Σε προκριματικό αγώνα αντοχής 3000μ που έγινε στις 10-3-1946 ημέρα Κυριακή 1ος αναδείχθηκε ο Νίκος Χάσταλης (Απόλλωνα) με 11′ και 2ος ο Κώστας Ξίπας (με 12μ διαφορά), ο οποίος ακολούθησε κατά πόδας σε όλη τη διαδρομή τον ισχυρό αντίπαλό του και υπέκυψε στα τελευταία 200 μέτρα.
Ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε με τη 273/1950 απόφαση του Πρωτοδικείο Ρόδου.
Το καταστατικό το υπέγραψαν οι παρακάτω:
Ιωάννης Αλαφάκης
Παύλος Χαραλάμπους
Φανούρης Νικολέττος
Ιωάννης Κάτρης
Αντώνιος Διακαντωνίου
Δημήτρης Βόττας
Μιχάλης Διακομιχάλης
Δημήτριος Μαργέλλος
Γιώργος Κούτρος
Κώστας Κουτσονικόλας
Γιώργος Σκουλλής
Στέφανος Μακαρούνας
Γιώργος Γιαχιάς
Βασίλειος Παναγιώτου
Αργύρης Σκουλλής
Αντώνιος Πλάτσης
Δημήτριος Χατζηδιάκος
Κυριακός Τσακαλιός
Χρυσόστομος Κυριαζάκος
Γιώργος Τενεδιός».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου