Το “Santa Run” είναι μια γιορτινή και συναρπαστική χριστουγεννιάτικη διαδρομή, η οποία διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου κάθε Δεκέμβρη. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο, που έχει αγκαλιάσει την εκδήλωση από την πρώτη στιγμή. Συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μια Αγκαλιά», την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με την στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και του Δήμου Ρόδου. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης για καλό σκοπό, φορώντας στολές του Άγιου Βασίλη. Αφού περιπλανηθούν, θα καταλήξουν σε μια μεγάλη και κεφάτη συναυλία στην πλατεία Κύπρου με τον Ροδίτη καλλιτέχνη Βαλάντη Αυγενικό.
Ο Αυγερινός Αυγερινού και ο Γιώργος Μηνατσής, πρόεδρος και ταμίας του συλλόγου «Μία Αγκαλιά» αντίστοιχα, μιλούν στη «δημοκρατική» για τη διοργάνωση και σημειώνουν ότι η μεγάλη της αποδοχή έγκειται στο συνδυασμό της προσφοράς με τη διασκέδαση.

• Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Santa Run;
Α.Α. Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δωδεκανήσου «Μια Αγκαλιά», στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και στη στήριξή των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Είμαστε λοιπόν μία ομάδα τεσσάρων ανθρώπων.. Εγώ τυχαίνει ναι είμαι ο πρόεδρος του συλλόγου, ο Γιώργος Μηνατσής είναι ο ταμίας, ο Νίκος Μουστάκας Γραμματέας και ο Τάσος Χατζηγεωργίου, μέλος με μεγάλο ταλέντο στη διοργάνωση τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων.
Διακρίναμε ότι στη Ρόδο υπάρχει έντονη διάθεση προσφοράς. Πήραμε την πρωτοβουλία να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι για να ενισχύσουμε τους σκοπούς και τις δράσεις κάποιων κοινωνικών συλλόγων. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα του του Santa Run Rhodes που θέλει να υπενθυμίσει στην κοινωνία πως όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

• Που οφείλεται κατά την άποψή σας αυτή η μεγάλη αποδοχή του Santa Run; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Γ.Μ. Η Ρόδος ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που φιλοξένησαν τη διοργάνωση. Η μεγάλη αποδοχή, μας χάρισε ενέργεια να συνεχίσουμε. Άλλωστε ο στόχος είναι ευγενής και αξίζει κάθε προσπάθεια. Στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες συμπολίτες μας προσφέροντας στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και τα δύο έτη συνολικά το ποσό των 14.500 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι αρκετά υψηλό για μία τόσο καινούρια κοινωνική εκδήλωση, ανάμεσα στις δεκάδες που πραγματοποιούνται στη Ρόδο! Φέτος στηρίζουμε τοπικούς συλλόγους και συγκεκριμένα τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», τον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου και το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.
Προφανώς και έχει αγκαλιάσει η κοινωνία της Ρόδου την εκδήλωση, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι η αποδοχή αυτή έχει να κάνει με το ύφος της εκδήλωσης που συνδυάζει την προσφορά με την διασκέδαση. Τι καλύτερο, να προσφέρει κανείς στον συνάνθρωπο, διασκεδάζοντας! Επίσης, το Santa Run έχει έντονη χριστουγεννιάτικη διάθεση, μας βάζει στο κλίμα και κυρίως στο νόημα των εορτών.
Να σημειώσω ακόμη ότι μέσα από τη διοργάνωση προβάλλεται και το νησί. Πέρυσι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας φιλοξένησαν στα δελτία ειδήσεων και σε εκπομπές ρεπορτάζ για το Santa Run της Ρόδου. Σχετικά άρθρα υπήρχαν και στον αθηναϊκό τύπο. Μεγάλη είναι κάθε φορά η προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Α.Α. Στο νησί πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Το Santa, αν και καινούργια, έχει τραβήξει την προσοχή, των ΜΜΕ. Είναι μία εκδήλωση για όλες τις ηλικίες. Συμμετέχουν παππούδες με τα εγγονάκια τους, ζευγάρια, παρέες, ομάδες και σύλλογοι, αθλητικά σωματεία. Είναι μία γιορτή εθελοντισμού και προσφοράς, που έχει όλες τις δυνατότητες να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό.
• Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή μέχρι σήμερα;
Α.Α. Όταν παραδώσαμε το χρηματικό ποσό στην πρόεδρο της Φλόγας. Ακόμη θυμάμαι την συγκίνηση της και την έκφραση του προσώπου της. Πιστεύω ότι ο ζήλος μίας ομάδας νέων ανθρώπων να στηρίξει τους σκοπούς του συλλόγου, ήταν αυτό που προκάλεσε τη συγκίνησή της.
Γ.Μ. Είναι πάρα πολλές οι συγκινητικές και οι δυνατές στιγμές που ζήσαμε. Θα ξεχωρίσω όμως μία συγκεκριμένη… Προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρόταση γάμου που είχα τη φαεινή ιδέα να κάνω στη σύζυγό μου στη συναυλία των ΟΝΙΡΑΜΑ πέρυσι! Το βιντεάκι από την πρόταση έγινε viral. Υπήρχε παντού!


• Πόσο κόπο κρύβει αλήθεια, μία τέτοια διοργάνωση;
Γ.Μ. Μπορεί να μη φαίνεται, απαιτείται όμως πάρα πολύ μεγάλος κόπος και προσπάθεια για να οργανωθεί ένα τέτοιο event. Από το σχεδιασμό του περιπτέρου μέχρι το συντονισμό των εθελοντών, τη συνεργασία με τους φορείς, την παραγγελία στολών, την οργάνωση της συναυλίας, τίποτε δεν μπορεί να μείνει στην τύχη! Δαπανούμε πολλές εργατώρες για να γίνει όλο αυτό πραγματικότητα. Στο τέλος όμως αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για την προσπάθεια.
Με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι όλη αυτή η διοργάνωση έχει ένα μεγάλο κόστος. Μπορεί να έχει έσοδα από τις συμμετοχές, έχει όμως και πολλά έξοδα. Γι’ αυτό και αναφέρουμε ρητά ότι μέρος των εσόδων θα διατεθούν στους συλλόγους που στηρίζουμε κάθε φορά. Τα υπόλοιπα διατίθενται για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Γίνεται με απόλυτη διαφάνεια αυτό. Ως σύλλογος τηρούμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, υποβάλλοντας κάθε χρόνο δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Α.Α. Τρέλα χρειάζεται τίποτε άλλο! Το Santa Run ξεκίνησε ως μία όμορφη τρέλα που μας παρασέρνει στους ρυθμούς της κάθε χρόνο.
Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους συνδιοργανωτές και φορείς. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Χωρίς τη στήριξή τους, δεν θα μπορούσε να γίνει η εκδήλωση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ