ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Σπυράκη: Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια προς την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σπυράκη
Μέγεθος γραμμάτων

«Πά­γω­μα» της ανα­πτυ­ξια­κής βο­ή­θειας προς την Τουρ­κία αντί για «πά­γω­μα» των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, πρό­τει­νε η ευ­ρω­βου­λευ­τής της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, Μαρία Σπυ­ρά­κη, μι­λώ­ντας στον ρα­διο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού-Μα­κε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ει­δή­σε­ων «Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM».

Σχο­λιά­ζο­ντας την πρό­τα­ση για «πά­γω­μα» των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την Τουρ­κία, η κ. Σπυ­ρά­κη είπε πως η ίδια πρό­τει­νε «πά­γω­μα» της ανα­πτυ­ξια­κής βο­ή­θειας, εκεί που «πο­νά­ει» η Άγκυ­ρα, ώστε να στα­λεί -όπως τό­νι­σε- ένα πολύ ισχυ­ρό μή­νυ­μα προς τον Ερ­ντο­γάν και ταυ­τό­χρο­να να κρα­τη­θεί ανοι­χτός ο μο­χλός πί­ε­σης για να συμ­μορ­φω­θεί με τα κρι­τή­ρια της Κο­πεγ­χά­γης, αλλά και να μην δοθεί άλ­λο­θι στον Τούρ­κο Πρό­ε­δρο «να τορ­πι­λί­σει τη συμ­φω­νία για το Προ­σφυ­γι­κό», αφού αν συμ­βεί κάτι τέ­τοιο, οι πρώ­τοι που θα υπο­στούν τις επι­πτώ­σεις θα είναι οι Έλ­λη­νες.

«Αυτό που συμ­βαί­νει στην Τουρ­κία είναι απα­ρά­δε­κτο και πάρα πολύ ανη­συ­χη­τι­κό: 36.000 άν­θρω­ποι είναι στις φυ­λα­κές, 38 βου­λευ­τές είναι στις φυ­λα­κές, σε 70 μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης έχει απα­γο­ρευ­τεί να λει­τουρ­γούν και να εκ­πέ­μπουν» τό­νι­σε η ευ­ρω­βου­λευ­τής της ΝΔ και πρό­σθε­σε: «Για μένα το πιο σο­βα­ρό, εκεί που “πο­νά­ει” η Τουρ­κία, είναι να προ­χω­ρή­σου­με στο “πά­γω­μα” της ανα­πτυ­ξια­κής βο­ή­θειας. Από το 2014 (έως το 2020), η Τουρ­κία παίρ­νει συ­νο­λι­κά από την ΕΕ για ανα­πτυ­ξια­κούς λό­γους και για τη συμ­βο­λή της στην αλ­λα­γή των δομών στη χώρα, για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό των δομών, τον εκ­δη­μο­κρα­τι­σμό δη­λα­δή, 4 δισ. 450 εκατ. ευρώ […] Είναι χρή­μα­τα που δεν έχουν καμία σχέση με το Προ­σφυ­γι­κό. Είναι τα χρή­μα­τα που παίρ­νει η Τουρ­κία ως υπο­ψή­φια χώρα. Ζή­τη­σα, αντί να “πα­γώ­σου­με” τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και να στεί­λου­με ένα μή­νυ­μα ότι κό­βου­με κάθε δί­αυ­λο με την Τουρ­κία, να πα­τή­σου­με την Τουρ­κία εκεί που πο­νά­ει, να μην δώ­σου­με ούτε ένα ευρώ ανα­πτυ­ξια­κή βο­ή­θεια».

Σχο­λιά­ζο­ντας την πο­ρεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων της κυ­βέρ­νη­σης με τους θε­σμούς, η κ. Σπυ­ρά­κη είπε ότι υπάρ­χει «δια­φο­ρε­τι­κός τόνος» στις διαρ­ρο­ές της κυ­βέρ­νη­σης από τις ανα­κοι­νώ­σεις της Κο­μι­σιόν και ση­μεί­ω­σε: «Είναι προ­φα­νές ότι αυτό που η κυ­βέρ­νη­ση εμ­φα­νί­ζει γι άλλη μια φορά αδιέ­ξο­δο, προ­κει­μέ­νου να δρα­μα­το­ποι­ή­σει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, δεν υπάρ­χει».

Επι­πλέ­ον τό­νι­σε: «Η λύση για το πρό­βλη­μά μας είναι μία άλλη πο­λι­τι­κή, ανα­πτυ­ξια­κή, με κί­νη­τρα, χωρίς φό­ρους, που θα επι­τρέ­ψει στις επι­χει­ρή­σεις να ανα­πτυ­χθούν». Κλη­θεί­σα να σχο­λιά­σει την επι­κεί­με­νη συ­νά­ντη­ση των «8» στο Βε­ρο­λί­νο, είπε: «Το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα για μένα είναι, αν θα δοθεί ένας οδι­κός χάρ­της με τα με­σο­πρό­θε­σμα μέτρα μετά το 2018. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ό,τι συμ­βαί­νει θα είναι μετά το ’18 και θα είναι υπό αί­ρε­ση. Το προ­α­νήγ­γει­λε και το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο, ότι εφό­σον πάμε σε μία διευ­θέ­τη­ση μετά το ’18, αυτό θα είναι ένα νέου τύπου μνη­μό­νιο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.