Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας της Κυβέρνησης σημαίνει κανιβαλισμό των επιχειρήσεων και ξαφνικό θάνατο των νοικοκυριών

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης σχετικά με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα και λίγο πριν την διακοπή της διαδικασίας, μετά και την κατάθεση από το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρόταση μομφής ενάντια στον Υπουργό Οικονομικών, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις εκτρώματα που πνίγουν τα νοικοκυριά και εξαφανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ø Ένα πραγματικό νομοθέτημα- έκτρωμα

«Μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση υγειονομική και οικονομική φέρνετε ένα νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», ενώ επί της ουσίας πρόκειται για κανιβαλισμό των επιχειρήσεων και ξαφνικό θάνατο των νοικοκυριών».

«Ένας πτωχευτικός κώδικας οφείλει να διασφαλίζει τη δυνατότητα ενός νέου οικονομικού ξεκινήματος, χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος, και υπό συνθήκες που θα επιτρέπουν και θα διευκολύνουν την επανένταξη των υπερχρεωμένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ενώ για τις επιχειρήσεις βασικός σκοπός είναι η πρόληψη της πτώχευσης και η διάσωση και εξυγίανση, όταν ιδίως η πτώχευσή της δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια καλύτερη ικανοποίηση των πιστωτών. Αντίθετα όμως με αυτές τις αρχές, αυτό το νομοθέτημα- έκτρωμα που φέρατε στη Βουλή, για πρώτη φορά προβλέπει την πτώχευση φυσικών προσώπων και μάλιστα χωρίς πρωτοβουλία τους, αλλά με πρωτοβουλία των τραπεζών και με διαδικασία την οποία χειραγωγούν οι ίδιες!»

Ø Νομοσχέδιο- ταφόπλακα για τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους

«Με το παρόν νομοσχέδιο, πρώτον επιταχύνεται η διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας των πολιτών στο σύνολό της, ενώ πέρα από κάθε οικονομική λογική, δεσμεύει τα εισοδήματα των πτωχευμένων πολιτών για τα επόμενα τρία χρόνια- όσα ξεπερνούν τα 611 ευρώ το μήνα- οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία. Δεύτερον, αν δεν πληρώσουν οι ιδιώτες τρία ενοίκια, χάνουν για πάντα το δικαίωμα επαναγοράς και φεύγουν από το σπίτι, και όταν τελειώσει η δωδεκαετής περίοδος θα πρέπει να επαναγοράσουν το σπίτι τους, στην εμπορική του αξία, χωρίς να υπολογίζεται ό,τι έχουν πληρώσει για το δάνειο μέχρι τότε και χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια, ως μέρος της αποπληρωμής».

«Επιπλέον, είναι ψευδές ότι η ρύθμιση της Κυβέρνησης προστατεύει τους ευάλωτους συμπολίτες μας, γιατί δεν γίνεται σαφές με ποιο μίσθωμα θα τους το νοικιάζει ο ιδιωτικός φορέας και αν αυτοί οι άνθρωποι, με 7.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το ενοίκιο. Τέλος,

ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι όταν η Κυβέρνηση λέει «θα χρηματοδοτήσουμε το επίδομα ενοικίου», ουσιαστικά εννοεί άλλον έναν τρόπο για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες, αφού τα ποσά αυτά δεν πάνε στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αλλά απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα».

«Είναι προφανές πως ό,τι λέτε για να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο είναι φύλλα συκής. Η αλήθεια είναι πως δίνετε στην κοινωνία τη χαριστική βολή, δημιουργώντας, για πρώτη φορά στα χρονικά, χρεοκοπημένους πολίτες».

Ø Στο έλεος του Πτωχευτικού Κώδικα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας

«Το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά επιταχύνει τη διαδικασία πτώχευσης και ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με πρωτοβουλία των πιστωτών. Με απλά λόγια οι επιχειρήσεις μία μέρα θα πάψουν να υπάρχουν, επειδή οι τράπεζες θα έχουν επιλέξει να τις κανιβαλίσουν και να μοιράσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι αναφορές των Υπουργών σας σε επιχειρήσεις «ζόμπι», ούτε είναι τυχαία η έκθεση Πισσαρίδη, που μιλά για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, διότι αυτές που έχουν μικρό μέγεθος δεν υπηρετούν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Το σχέδιο σας είναι ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί με κάθε τρόπο

«Σήμερα που ζούμε μια τριπλή κρίση σε εθνικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο επιλέγετε να χρεοκοπήσετε την κοινωνία και τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δε ζητά μόνο την καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, αλλά ζητά την άμεση απόσυρσή του. Εμείς θα το αντιπαλέψουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».

Τόσο αποτελεσματική είναι η εξωτερική πολιτική της ΝΔ, που θα βλέπουμε σε λίγο το Όρουτς Ρέις από τις ακτές της Ρόδου

«Από τις κυρώσεις που θα «δάγκωναν» την Τουρκία, φτάσαμε χθες να ανακοινώνεται ότι το Ορούτς Ρέις έχει φτάσει στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Πλέον θα το βλέπουμε από τις παραλίες της Ρόδου, δηλαδή. Τελικά θα μας πείτε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης; Πότε θα δούμε πραγματικές κυρώσεις προς την Τουρκία; Πότε πραγματικά η ελληνική διπλωματία θα αντιμετωπίσει αυτήν την προκλητικότητα;».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου