Ειδήσεις

Ομορφο δέρμα με σωστή διατροφή

Γράφει  ο
Μοράρης Εμμανουήλ,
διαιτολόγος – διατροφολόγος
Όσο πιο υγιεινά τρώμε τόσο καλύτερη είναι η όψη και η υφή του δέρματός μας.
Ενώ η κακή και μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό, κουρασμένο, στεγνό και γερασμένο.
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου και τροφίμων ολικής αλέσεως είναι σημαντικά  για την υγιή εικόνα του δέρματος.
Τροφές που κάνουν καλό στο δέρμα μας είναι:
• Βιταμίνη Α: Πλούσιες πηγές αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, φρούτα και λαχανικά όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι και το μάνγκο, το μπρόκολο ενώ λιγότερο πλούσιες πηγές αποτελούν το σπανάκι, το μαρούλι και τα διάφορα χόρτα. Σε καταστάσεις έλλειψης βιταμίνης Α παρατηρείται ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία.
• Βιταμίνη Β: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β αποτελούν τα πουλερικά, τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά αλλά και τα δημητριακά. Η βιταμίνη Β βοηθά την λίπανση του δέρματος και την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του.
• Βιταμίνη C: Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, οι ντομάτες, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι γαρίδες, το αβοκάντο και το σπανάκι. Η βιταμίνη C επισπεύδει την επούλωση των πληγών και ενισχύει το κολλαγόνο του οργανισμού, που αποτελεί και το βασικό δομικό συστατικό του.
• Βιταμίνη Ε: Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι ο σολομός, τα όσπρια, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το σησαμέλαιο και το αβοκάντο. Η βιταμίνη Ε καθυστερεί την γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και τις αρνητικές επιδράσεις της.
• Σελήνιο: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σουσάμι, τα θαλασσινά, το σιτάρι και το νερό. Το σελήνιο έχει την ιδιότητα να μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από τον καρκίνο του δέρματος.
• Ψευδάργυρος:  Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, η γαλοπούλα, και τα μανιτάρια. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου αλλά και της ελαστίνης.
• Ω3 & Ω6 λιπαρά οξέα: Τροφές που περιέχουν ω3 και ω6 είναι τα παχιά ψάρια, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), το σογιέλαιο και οι ξηροί καρποί. Τα ω-3, προστατεύουν το δέρμα από ξηρότητα και ατροφία που οδηγεί στη σταδιακή γήρανση του. Ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακμής.
• Λοιπά αντιοξειδωτικά: Το τσάι και ιδιαιτέρα το πράσινο, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και κυρίως φλαβονοειδών. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι είτε το πίνουμε είτε το ακουμπάμε στο μάγουλο, το πράσινο τσάι μπορεί να περιορίσει τη ζημιά από τις υπέρυθρες ακτίνες του ήλιου και να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο κατά την κατανάλωσή του προτείνεται να μην προσθέτουμε γάλα, καθώς το γάλα δεσμεύει τα αντιοξειδωτικά και μειώνει την απορρόφηση τους. Επιπρόσθετα το κόκκινο κρασί, περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά το ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτήρια ημερησίως για τους άνδρες.
• Νερό: Κανένας δεν αμφισβητεί το ρόλο του νερού και της ενυδάτωσης στην υγιή όψη του δέρματος. Εκτός από την ενυδάτωση των κυττάρων, το νερό βοηθά τα κύτταρα στην πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των τοξινών, διαδικασία που επιτρέπει αυτόματα στο δέρμα να δείχνει πιο λαμπερό. Παράλληλα, σωστή ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό μας να ιδρώνει πιο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μένει το δέρμα καθαρό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου