ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίδομα θέρμανσης με το σταγονόμετρο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
θέρμανση

Και κατάρ­γηση της δυνα­τό­τη­τας να εισπρά­ξουν προ­κα­τα­βολή του επι­δό­μα­τος και ψαλί­δι­σμα των εισο­δη­μα­τι­κών και περιου­σια­κών κρι­τη­ρίων αλλά και -πιθανώς- μείωση του ποσού της επι­δό­τη­σης από τα 35 λεπτά ανά λίτρο που είναι σήμερα, θα προ­βλέ­πει τελικώς η απόφαση για το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης η οποία ορι­στι­κο­ποιεί­ται είτε σήμερα, είτε στις αρχές της επό­με­νης εβδο­μά­δας.

Προ­κει­μέ­νου να μετα­θέ­σει για το 2016 ολό­κληρη τη δαπάνη του επι­δό­μα­τος –δηλαδή και τα 105 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ που θα προ­βλέ­πει ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2016 αλλά και για να περιο­ρί­σει το φαι­νό­μενο κατα­να­λω­τές να «τσε­πώ­νουν» την προ­κα­τα­βολή αλλά να μην αγο­ρά­ζουν ποτέ πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης με απο­τέ­λε­σμα το δημόσιο να τους κυνηγά εκ των υστέρων, το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ανα­μέ­νε­ται ότι θα καταρ­γή­σει την προ­κα­τα­βολή. Αυτό σημαί­νει ότι όποιοι κατα­να­λω­τές απο­μεί­νουν να είναι δικαιού­χοι του επι­δό­μα­τος πρώτα θα αγο­ρά­ζουν το πετρέ­λαιο και μετά θα εισπράτ­τουν το επίδομα.

Η απόφαση φαί­νε­ται ότι απο­τε­λεί μονό­δρομο και για έναν ακόμη λόγο: το δημόσιο δεν έχει πλη­ρώ­σει ακόμη το επίδομα θέρ­μαν­σης της προη­γού­με­νης χρονιάς. Πώς θα μπο­ρούσε να μοι­ρά­ζει προ­κα­τα­βο­λές όταν δεν έχει εξο­φλή­σει ακόμη τις περυ­σι­νές του υπο­χρε­ώ­σεις;

Ως προς τα εισο­δη­μα­τικά και περιου­σιακά κρι­τή­ρια, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τρύ­φω­νας Αλε­ξιά­δης, έχει μπροστά του διάφορα εναλ­λα­κτικά σενάρια που ετοί­μα­σαν οι υπη­ρε­σια­κοί παρά­γο­ντες και θα κληθεί να λάβει τις τελικές απο­φά­σεις. Η κυρί­αρχη πρόταση είναι το εισο­δη­μα­τικό κρι­τή­ριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ δηλαδή να ψαλι­δι­στεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμη και έτσι, ο αριθμός των δικαιού­χων επι­δό­μα­τος θα είναι μεγάλος δεδο­μέ­νου ότι υπάρ­χουν 3,7 εκα­τομ­μύ­ρια οικο­γέ­νειες που δηλώ­νουν έως 12.000 ευρώ ετησίως.

Γι’ αυτό το υπουρ­γείο μελε­τάει επι­πλέον:

Το ψαλί­δι­σμα του περιου­σια­κού κρι­τη­ρίου

Τη μείωση του ποσού του επι­δό­μα­τος με το επι­χεί­ρημα ότι με δεδο­μένη και την πτώση της τιμής του πετρε­λαίου θέρ­μαν­σης δεν χρειά­ζε­ται η επι­δό­τηση ανά λίτρο να φτάνει στα 35 λεπτά κάτι που σημαί­νει ότι η τιμή λια­νι­κής θα δια­μορ­φώ­νε­ται ακόμη και στα 45 λεπτά για τους δικαιού­χους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.