ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nέα σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ- Βάρναλης, Διδώ Σωτηρίου, Σαμαράκης Τσίρκας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γραμματόσημα
Μέγεθος γραμμάτων

Τα Ελ­λη­νι­κά Τα­χυ­δρο­μεία τι­μώ­ντας το έργο του Κώστα Βάρ­να­λη, της Διδώς Σω­τη­ρί­ου, του Αντώ­νη Σα­μα­ρά­κη και του Στρα­τή Τσίρ­κα, που με το έργο και την προ­σω­πι­κό­τη­τά τους ση­μά­δε­ψαν τον 20ο αιώνα, εξέ­δω­σαν ανα­μνη­στι­κή σειρά γραμ­μα­το­σή­μων: «Νε­ο­έλ­λη­νες –Λο­γο­τέ­χνες-Ποι­η­τές –Πε­ζο­γρά­φοι», την οποία πα­ρου­σί­α­σαν στην αί­θου­σα εκ­δη­λώ­σε­ων της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο Κώ­στας Βάρ­να­λης υπήρ­ξε επι­φα­νές μέλος της.

«Τα Ελ­λη­νι­κά Τα­χυ­δρο­μεία συ­νε­χί­ζο­ντας μια πα­ρά­δο­ση που έχει μπει στον τρίτο αιώνα, με τη ση­με­ρι­νή σειρά πα­ρα­δί­δουν στο πα­γκό­σμιο κοινό τέσ­σε­ρις Έλ­λη­νες λο­γο­τέ­χνες που ο κα­θέ­νας με τον δικό του τρόπο είχε μια ιδιαί­τε­ρη σχέση με τη δη­μο­σιο­γρα­φία. Και οι τέσ­σε­ρις δη­μιουρ­γοί είχαν και μια ματιά στην πα­γκό­σμια κοι­νό­τη­τα. Δεν έμει­ναν στα στενά όρια του εθνι­κού χώρου, όπως προσ­διο­ρί­ζο­νταν, στην εποχή που ζού­σαν, από το δια­μορ­φού­με­νο ελ­λη­νι­κό κρά­τος. Είχαν ανοι­χτεί στην πα­γκό­σμια κοι­νό­τη­τα, είτε με τις συ­νερ­γα­σί­ες που είχαν, είτε με τη διε­θνή τους πα­ρου­σία» τό­νι­σε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος των ΕΛΤΑ Κων­στα­ντί­νος Με­λα­χροι­νός.

Η πρό­ε­δρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντω­νιά­δου, που πα­ρέ­λα­βε την ανα­μνη­στι­κή πλα­κέ­τα εκ μέ­ρους της οι­κο­γέ­νειας του Βάρ­να­λη, συ­νε­χά­ρη τους εμπνευ­στές της πρω­το­βου­λί­ας, τους ευ­χα­ρί­στη­σε για την εξαι­ρε­τι­κή συ­νερ­γα­σία που έχουν και για τον εορ­τα­σμό των 100 χρό­νων της ΕΣΗΕΑ και συ­μπλή­ρω­σε: «Δεν είναι ιδιαί­τε­ρα γνω­στό στο ευρύ κοινό, όμως είναι αλή­θεια ότι με­γά­λος αριθ­μός λο­γο­τε­χνών, ποι­η­τών και πε­ζο­γρά­φων άσκη­σε το δη­μο­σιο­γρα­φι­κό λει­τούρ­γη­μα. Έτσι την πα­ρά­δο­ση του Πα­πα­δια­μά­ντη, του Πα­λα­μά, του Ζα­χα­ρία Πα­πα­ντω­νί­ου, του Μα­λα­κά­ση, του Δρο­σί­νη, του Μω­ραϊ­τί­νη, του Ξε­νό­που­λου και τόσων άλλων που λά­μπρυ­ναν τα ελ­λη­νι­κά γράμ­μα­τα και υπήρ­ξαν και δια­κε­κρι­μέ­νοι δη­μο­σιο­γρά­φοι, έρ­χε­ται να συ­νε­χί­σει ο Κώ­στας Βάρ­να­λης κο­ρυ­φαί­ος ποι­η­τής του 20ου αιώνα αλλά και δη­μο­σιο­γρά­φος με μακρά θη­τεία στις εφη­με­ρί­δες. Ο Βάρ­να­λης μά­λι­στα, πρό­τασ­σε τη δη­μο­σιο­γρα­φι­κή του ιδιό­τη­τα».

Επί­σης, τι­μη­τι­κές πλα­κέ­τες πα­ρέ­λα­βαν ο Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης εκ μέ­ρους της οι­κο­γέ­νειας της Διδώς Σω­τη­ρί­ου, η Ελένη Σα­μα­ρά­κη, σύ­ζυ­γος του Αντώ­νη Σα­μα­ρά­κη, και ο Πέ­τρος Μα­λου­κά­τος εκ μέ­ρους της οι­κο­γέ­νειας του Στρα­τή Τσίρ­κα.

Για την προ­σω­πι­κό­τη­τα και το ση­μα­ντι­κό έργο των τεσ­σά­ρων δη­μιουρ­γών μί­λη­σε ο συγ­γρα­φέ­ας και δη­μο­σιο­γρά­φος Στέ­φα­νος Δάν­δο­λος.

Ανα­φε­ρό­με­νη στην πρω­το­βου­λία των ΕΛΤΑ, η Ελένη Σα­μα­ρά­κη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προ­σω­πι­κά για μένα είναι πολύ με­γά­λη συ­γκί­νη­ση και εξαι­τί­ας του γε­γο­νό­τος ότι αυτό το γραμ­μα­τό­ση­μο το έφτια­ξε μια κο­πέ­λα που τη γνω­ρί­σα­με μαζί με τον Αντώ­νη τυ­χαία στην ετή­σια έκ­θε­ση που κάνει η σχολή Καλών Τε­χνών και έγινε φίλη μας. Είχα να τη δω με­ρι­κά χρό­νια και ξαφ­νι­κά μα­θαί­νω ότι η Μυρ­σί­νη Βαρ­δο­πού­λου θα κάνει το γραμ­μα­τό­ση­μο του Αντώ­νη. Αυτό είναι μια ιδιαί­τε­ρη προ­σω­πι­κή συ­γκί­νη­ση και ο Αντώ­νης θα το χαι­ρό­τα­νε πολύ. Πι­στεύω ότι αυτή η πρω­το­βου­λία των ΕΛΤΑ είναι πολύ ση­μα­ντι­κή για τους συγ­γρα­φείς στο σύ­νο­λό τους, γιατί ο Αντώ­νης ποτέ δεν ήθελε να μι­λά­ει για τον εαυτό του. Έλεγε πάντα “εγώ εκ­φρά­ζω και θέλω να εκ­προ­σω­πώ το σύ­νο­λο των συγ­γρα­φέ­ων, που πολ­λοί από αυ­τούς γρά­φουν, δου­λεύ­ουν και δεν κα­τα­ξιώ­νο­νται και μπο­ρεί να αξί­ζουν πολύ, ιδιαί­τε­ρα οι συγ­γρα­φείς της επαρ­χί­ας”. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια τιμή που αντα­να­κλά στο πρό­σω­πο όλων των αν­θρώ­πων, που δου­λεύ­ουν με τον λόγο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.