ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα- εως 100 οι δόσεις – Ποιούς αφορά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δόσεις

Έως τον Μάρ­τιο του 2015 θα έχουν πε­ρι­θώ­ριο οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι να υπα­χθούν στη νέα ρύθ­μι­ση η οποία θα προ­βλέ­πει 100 δό­σεις (μόνο για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ). Προ­βλέ­πε­ται ακόμη και πλή­ρης απαλ­λα­γή από τις προ­σαυ­ξή­σεις, ενώ για όσους επι­λέ­ξουν τις δό­σεις θα φορ­τώ­νο­νται με τό­κους οι οποί­οι θα υπο­λο­γί­ζο­νται με επι­τό­κιο 4,56%. Τα κύρια ση­μεία της ρύθ­μι­σης είναι τα εξής:

Η ρύθ­μι­ση θα αφορά βε­βαιω­μέ­νες και λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές έως την 1η Οκτω­βρί­ου 2014 (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δό­σε­ων φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος και δό­σε­ων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν λήξει)

Στη ρύθ­μι­ση μπο­ρούν να υπα­χθούν κύ­ριες λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές φυ­σι­κών ή νο­μι­κών προ­σώ­πων ή νο­μι­κών οντο­τή­των έως ένα εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ κα­τό­πιν αί­τη­σης η οποία μπο­ρεί να υπο­βλη­θεί έως την τε­λευ­ταία ερ­γά­σι­μη του Μαρ­τί­ου του 2014

Οι οφει­λέ­τες πρέ­πει να έχουν υπο­βάλ­λει τις προ­βλε­πό­με­νες από τον νόμο φο­ρο­λο­γι­κές δη­λώ­σεις και να είναι φο­ρο­λο­γι­κά ενή­με­ροι καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ρύθ­μι­σης

Η ρύθ­μι­ση προ­βλέ­πει απαλ­λα­γή από τις προ­σαυ­ξή­σεις η οποία εξαρ­τά­ται από τον αριθ­μό των δό­σε­ων:

-100% για εφά­παξ κα­τα­βο­λή

-90% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 12 δό­σεις

-80% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 24 δό­σεις

-70% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 36 δό­σεις

-60% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 48 δό­σεις

-50% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 60 δό­σεις

-30% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 72 δό­σεις

-20% εφό­σον τα χρέη κα­τα­βλη­θούν σε 100 δό­σεις

Το ευ­ερ­γέ­τη­μα της ρύθ­μι­σης σε 100 δό­σεις θα ισχύ­ει μόνο για όσους έχουν οφει­λές έως 15.000 ευρώ.

Επί­σης προ­βλέ­πε­ται ότι:

Μετά την υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση δεν θα υπο­λο­γί­ζο­νται τα πρό­στι­μα του Κώ­δι­κα Φο­ρο­λο­γι­κών Δια­δι­κα­σιών αλλά και του Κώ­δι­κα Εί­σπρα­ξης Δη­μο­σί­ων Εσό­δων. Θα υπο­λο­γί­ζο­νται βέ­βαια προ­σαυ­ξή­σεις με επι­τό­κιο 4,56%

Το ελά­χι­στο ποσό της μη­νιαί­ας ρύθ­μι­σης δεν μπο­ρεί να είναι μι­κρό­τε­ρο των 50 ευρώ

Στη ρύθ­μι­ση υπά­γε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά το σύ­νο­λο των βε­βαιω­μέ­νων και λη­ξι­πρό­θε­σμων έως την 1η Οκτω­βρί­ου 2014 οφει­λών που δεν έχουν τα­κτο­ποι­η­θεί κατά νό­μι­μο τρόπο με ανα­στο­λή πλη­ρω­μής ή διευ­κό­λυν­ση ή άλλη νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση τμη­μα­τι­κής κα­τα­βο­λής. Επί­σης, μπο­ρούν να υπα­χθούν μετά από επι­λο­γή του οφει­λέ­τη και βε­βαιω­μέ­νες έως και την 1η Οκτω­βρί­ου 2014 οφει­λές που κατά την ημε­ρο­μη­νία της αί­τη­σης: α) τε­λούν σε ανα­στο­λή, διοι­κη­τι­κή ή δι­κα­στι­κή ή εκ του νόμου ή β) δεν έχουν κα­τα­στεί λη­ξι­πρό­θε­σμες ή γ) έχουν υπα­χθεί σε ρύθ­μι­ση ή διευ­κό­λυν­ση τμη­μα­τι­κής κα­τα­βο­λής, η οποία είναι σε ισχύ.

Ει­δι­κά για όσους έχουν εντα­χθεί στη ρύθ­μι­ση της νέας αρχής (σ.σ. ήταν αυτή που προ­σέ­φε­ρε 48 δό­σεις) τους πα­ρέ­χε­ται η δυ­να­τό­τη­τα εφό­σον τη­ρούν τους όρους της ρύθ­μι­σης να μπουν στην και­νούρ­για ρύθ­μι­ση. Το επι­τό­κιο θα υπο­λο­γί­ζε­ται ανα­δρο­μι­κά από την 1/1/2013 ενώ θα μπο­ρούν να τύ­χουν των εκ­πτώ­σε­ων επί των προ­σαυ­ξή­σε­ων που προ­α­να­φέρ­θη­καν.

Όσοι θε­λή­σουν να πα­ρα­μεί­νουν στην ρύθ­μι­ση της νέας αρχής, θα τους δί­δε­ται πρό­σθε­τη έκ­πτω­ση 20% επί των προ­σαυ­ξή­σε­ων τόκων και προ­στί­μων η οποία θα ισχύ­σει ανα­δρο­μι­κά από την ημέρα έντα­ξής τους στη ρύθ­μι­ση.

Η μη εμπρό­θε­σμη κα­τα­βο­λή της δόσης έχει τις ακό­λου­θες συ­νέ­πειες: α)απώ­λεια των ευ­ερ­γε­τη­μά­των της ρύθ­μι­σης, β) υπο­χρέ­ω­ση άμε­σης κα­τα­βο­λής του υπο­λοί­που της οφει­λής, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία βε­βαί­ω­σης, συ­νυ­πο­λο­γι­ζο­μέ­νων των προ­σαυ­ξή­σε­ων, τόκων και προ­στί­μων εκ­πρό­θε­σμης κα­τα­βο­λής, τα οποία ανα­βιώ­νουν, και γ) άμεση επι­δί­ω­ξη της εί­σπρα­ξής της με όλα τα προ­βλε­πό­με­να από την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία μέτρα.

Thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.