ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες: Πότε και πως θα γίνει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η ρύθ­μι­ση για τα κόκ­κι­να δά­νεια στον αγρο­τι­κό τομέα θα έλθει – εφ’ όσον έχει ολο­κλη­ρω­θεί- στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο που θα γίνει στο τέλος του μηνός, είπε ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων Κώ­στας Τσιά­ρας, σε συ­νέ­ντευ­ξή του στον Δη­μή­τρη Κα­μπου­ρά­κη και στον Βαγ­γέ­λη Για­κου­μή, στην εκ­πο­μπή «Action Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο».

Επι­σή­μα­νε ότι, για πρώτη φορά, επι­χει­ρεί­ται ανά­λο­γη ρύθ­μι­ση (σ.σ. για τα κόκ­κι­να δά­νεια των αγρο­των). η οποία αφορά 21.000 αγρό­τες και πε­ρισ­σό­τε­ρους από 760 συ­νε­ται­ρι­σμούς. Με τη ρύθ­μι­ση, εξή­γη­σε, θα δοθεί η δυ­να­τό­τη­τα ανα­χρη­μα­το­δό­τη­σης των δα­νεί­ων, κατά τέ­τοιο τρόπο, ώστε οι οφει­λέ­τες να μπο­ρέ­σουν να επι­βιώ­σουν οι­κο­νο­μι­κά και να ρυθ­μί­σουν ορι­στι­κά τα δά­νειά τους.

«Αν όλα πάνε καλά εν­δε­χο­μέ­νως στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, στο τέλος του μήνα, θα πα­ρου­σια­στεί το συ­γκε­κρι­μέ­νο νο­μο­σχέ­διο, όπου θα υπάρ­ξει μια πάρα πολύ ση­μα­ντι­κή απο­μεί­ω­ση του βα­σι­κού κε­φα­λαί­ου (σ.σ. μπο­ρεί να ξε­πε­ρά­σει το 50%, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του newsit.gr). Θα υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα ανα­χρη­μα­το­δό­τη­σης από την τρά­πε­ζα, προ­κει­μέ­νου με αυτό τον τρόπο να απαλ­λά­ξου­με απ’ αυτό το βρα­χνά πε­ρισ­σό­τε­ρους από 760 αγρο­τι­κούς συ­νε­ται­ρι­σμούς και 21.000 αγρό­τες. Δεν είναι μι­κροί αριθ­μοί. Θα γίνει επί­σης, απο­μεί­ω­ση ή δια­γρα­φή των δα­νεί­ων, η οποία θα τους επι­τρέ­πει ου­σια­στι­κά να επι­βιώ­σουν, απο­πλη­ρώ­νο­ντας το δά­νειό τους και απε­λευ­θε­ρώ­νο­ντας τις πε­ριου­σί­ες τους».

Ερω­τη­θείς για το ζή­τη­μα της επι­στρο­φής του Ει­δι­κού Φόρου Κα­τα­νά­λω­σης, υπεν­θύ­μι­σε ότι το 2016 είχε κα­ταρ­γη­θεί από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ότι, κατά τα τρία τε­λευ­ταία χρό­νια η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ έχει επι­στρέ­ψει στους αγρό­τες ΕΦΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Διευ­κρί­νι­σε ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προ­ϋ­πο­λο­γι­σθεί ως επι­στρο­φή του ΕΦΚ στο αγρο­τι­κό πε­τρέ­λαιο είναι ένα εν­δει­κτι­κό ποσό που αφορά στους κατά κύριο επάγ­γελ­μα αγρό­τες και ότι υπάρ­χει πρό­θε­ση από την κυ­βέρ­νη­ση να υπάρ­ξει εξορ­θο­λο­γι­σμός. Δια­βε­βαί­ω­σε δε, τους αγρό­τες ότι ο τρό­πος επι­στρο­φής του ΕΦΚ ο οποί­ος στην πράξη μη­δε­νί­ζε­ται, θα είναι δί­καιος.

Σε ό,τι αφορά στη δέ­σμευ­ση του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ για ενί­σχυ­ση των θερ­μο­κη­πια­κών καλ­λιερ­γειών, ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων επι­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για μια καλ­λιέρ­γεια που δίνει προ­ο­πτι­κή στον πρω­το­γε­νή τομέα, καθώς δίνει προ­στι­θέ­με­νη αξία στα πα­ρα­γό­με­να προ­ϊ­ό­ντα.

Ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι, ενώ το 2019 οι εξα­γω­γές θερ­μο­κη­πια­κών προ­ϊ­ό­ντων ήταν 2,2 δισ. ευρώ, το 2023 είχε ανέ­βει στα 3,2 δισ. ευρώ. Για την ενί­σχυ­ση των θερ­μο­κη­πια­κών καλ­λιερ­γειών, όπως είπε, θα δο­θούν 300 εκατ. από το Πρό­γραμ­μα Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης (ΠΑΑ). ενώ τα υπό­λοι­πα 300 εκατ. του προ­γράμ­μα­τος θα κα­λυ­φθούν κατά 35% από τρα­πε­ζι­κό δα­νει­σμό και 15% από ίδια κε­φά­λαια.

Πηγή: newsit.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.