Τοπικές Ειδήσεις

Αθώοι και οι 9 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της κατασκευής του ποδηλατόδρομου του Δήμου Κω

Αθώοι κρίθηκαν χθες 9 κάτοικοι της Κω, κατηγορούμενοι σε υπόθεση διαχείρισης δημοτικού χρήματος και συγκεκριμένα υπόλογοι για απιστία στο έργο της κατασκευής του ποδηλατόδρομου στον Δήμο της Κω.
Ειδικότερα, η υπόθεση κινήθηκε μετά την υποβολή της από 25 Μαΐου 2010 καταγγελίας του πρώην δημάρχου Κω κ. Κωνσταντίνου Καΐσερλη.
Κατηγορήθηκαν για αυτουργία και συνέργεια (άμεση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε απιστία σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ.
Πέντε εξ’ αυτών εφέροντο ειδικότερα στις 9 Αυγούστου 2010, να παρείχαν άμεση συνδρομή στους 3 συγκατηγορουμένους υπαλλήλους στον Δήμο Κω, κατά την τέλεση του κακουργήματος της απιστίας που στρέφεται άμεσα κατά Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, αφού ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 274.616,24 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, εφέροντο να βοήθησαν τους συγκατηγορούμενούς τους, επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου Κω, σε έργο ποδηλατοδρόμων.
Τους αποδόθηκε από το δικαστικό συμβούλιο ότι βοήθησαν τους επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου να συμπράξουν για να παραδοθεί προσωρινά το έργο στον δήμο Κω, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την οριστική παραλαβή του έργου αν και πόρισμα εργασιών φέρεται να περιείχε ψευδή στοιχεία αναφορικά με τους υπολογισμούς των ποσοτήτων, τα κονδύλια των εργασιών και την αποτίμηση των υλικών.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορήθηκαν για το ό,τι η ανάδοχος εταιρεία δεν εκτέλεσε εργασίες και επίσης ότι τιμολόγησε μέρος από αυτές σε τιμές καταφανώς μεγαλύτερες από αυτές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα η έγκριση της οφειλής να μην είναι σύννομη.
Η ανωτέρω διαχειριστική αντιμετώπιση της εμπιστευμένης σε αυτούς δημοτικής περιουσίας-εσόδου εφέρετο να μην ήταν σύννομη κι αυτοί, όμως, με τις πιστοποιήσεις-εντολές πληρωμής ενέκριναν την εκταμίευση από το ταμείο του Δήμου Κω ποσού συνολικά 274.616,24 ευρώ.
Από την ακροαματική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό του έργου και ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις υλικά όμοιας αξίας που δεν περιλαμβάνοντο στην αρχική μελέτη αν και στην πορεία κρίθηκαν καλύτερα.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Π. Αβρίθης, Κ. Ασλάνης, Β. Δρόσος και Β. Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου