Πολιτιστικά

Έκθεση Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων στις Πηγές Καλλιθέας

Την έκθεση γελοιογραφίας «Sweet Europe» («Γλυκιά Ευρώπη»), με σκίτσα Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Πηγών Καλλιθέας, με πρωτοβουλία της ΔΕΡΜ.Α.Ε. και της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Ρόδου, καθώς και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
-Η έκθεση περιλαμβάνει 150 γελοιογραφίες 29 Ελλήνων και 28 Βρετανών σκιτσογράφων, που δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας τους, με αφορμή το Brexit αλλά και όλα τα επίκαιρα θέματα που συζητούνται στο διεθνές στερέωμα, αλλά και τη χώρα μας.
«Αντισυμβατική τέχνη, που οι σκιτσογράφοι μέσα από τα έργα τους δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της αλήθειας», χαρακτήρισε ο κος Χατζηδιάκος την έκθεση, σημειώνοντας στο χαιρετισμό του ότι «στέλνουν δυνατά μηνύματα σκέψης και προβληματισμού».
Αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου:
“H Ευρώπη των λαών και τίτλος της SWEET EUROPE – ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ.”
«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πολιτισμού, που πραγματοποιούνται στον μνημειακό αυτόν χώρο, εντάσσεται η έκθεση γελοιογραφίας ως συνέχεια της έκθεσης του «Μετέωρου Βήματος», που ξεκίνησε από το νησί μας, από την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, με θέμα αυτήν την φορά: “H Ευρώπη των λαών και τίτλος της SWEET EUROPE – ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ.”
Η έκθεση αυτή, 29 Ελλήνων γελοιογράφων και 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων, που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου και εγκαινιάζεται σήμερα στο εξαιρετικό αυτό πολιτιστικό κέντρο των Πηγών Καλλιθέας αποτελεί μια αντισυμβατική τέχνη, που οι σκιτσογράφοι μέσα από τα έργα τους δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της αλήθειας, τα πικρά χείλη της απόγνωσης και στέλνουν δυνατά μηνύματα σκέψης και προβληματισμού, με την κατάθεση ενός λόγου ανορθολογικού και κριτικού, που αποτελεί την συμπύκνωση της προσωπικής άποψης του σκιτσογράφου, αλλά και τον κοινό τόπο αντίδρασης και επικοινωνίας των λαών της Ευρώπης, για την Ευρώπη του σήμερα.
Η Ευρώπη του εθνικισμού και της συντηρικοποίησης, οι ακροδεξιοί συνασπισμοί, οι ρατσιστικές επιθέσεις, ο αυταρχισμός στις σχέσεις μεταξύ κρατών, οι δυνάμεις της αγοράς και της τεχνοκρατίας, η τρομοκρατία, ο ιδεολογικός, θρησκευτικός, κοσμοθεωρητικός φανατισμός υψώνουν τείχη και σημαδεύουν τις αξίες της. Οι ευρωπαικές αξίες και τα οράματα για μια Ευρώπη των λαών, μπορεί και να έχουν ηττηθεί …
Οι άνθρωποι, όμως του πνεύματος και της τέχνης, οι διανοούμενοι, ως υπερασπιστές της ελεύθερης σκέψης διαδραματίζουν ένα ειδικό ρόλο στην κοινωνία και έχουν το δικαίωμα υπεράσπισης των αξιών αυτών και της ελευθερίας του λόγου. Η πρωτοβουλία αυτή αναζωογονεί το δικαίωμα έκφρασης και τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης. Αποτελεί ενδυνάμωση της δημοκρατίας απέναντι στην απειλή και τον φόβο και απαιτεί την αναγέννηση ενός αλληλέγγυου ουμανισμού.
Ο σπουδαίος Ρόδιος σκιτσογράφος-διανοούμενος, Βαγγέλης Παυλίδης λέει: “ Ο “πολιτισμός” είναι πολυδιάστατος, έχει ρίζες, είναι διαμορφωμένος σε βάθος χρόνου και προπαντός είναι κάτι ζωντανό που διαμορφώνεται καθημερινά. Είναι ο τρόπος ζωής, ατομικός και κοινωνικός. Είναι ο καθημερινός τρόπος συμπεριφοράς, συναναστροφής, συνδιαλλαγής. Είναι οι θεσμοί που διέπουν έναν τόπο, οι ηθικές αξίες, η παιδεία, η μόρφωση. Είναι η πνευματική καλλιέργεια, η δημιουργία- η καθημερινή δημιουργία πνευματικών και αισθητικών αξιών.”
Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και των Βρετανών σκιτσογράφων, που μέσα από την τέχνη τους δίνουν δύναμη στις φωνές των λαών της Ευρώπης να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, το δικαίωμα να ζουν σε μια ισορροπημένη και δίκαιη Ευρώπη».
Η έκθεση λειτουργεί στις Πηγές Καλλιθέας από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) οι: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Βαγγέλης Χερουβείμ.
Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock και Kipper Williams.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου