Ειδήσεις

Ερευνα για την άσκηση ιδιωτικού έργου από δημοτικούς υπαλλήλους

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στη δημοτική αρχή η διαχείριση πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποιήθηκε αρμοδίως, από τους επιθεωρητές κ.κ. Αρετή Μπέλια και Ελένη Παυλάκη, για χορηγηθείσες άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου σε δημοτικούς υπαλλήλους.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η εξέταση της τήρησης της νομιμότητας στη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου σε δημοτικούς υπαλλήλους, σε εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ή του Υπαλληλικού Κώδικα, στις περιπτώσεις υπαλλήλων που μετατάχθηκαν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε Δήμους και έτυχαν άδειας από τις υπόψη υπηρεσίες.

Η επιθεώρηση-έρευνα επικεντρώθηκε σε ισχύουσες άδειες που εκδόθηκαν στη χρονική περίοδο 2008 και εντεύθεν, λόγω της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου κατά το έτος 2007 (άρθρο 31 ν. 3528/2007 και 38 ν. 3584/2007), καθώς και σε άδειες που χορηγήθηκαν με το προϊσχύσαν νομικό πλαίσιο και είναι απροσδιόριστης διάρκειας.
Η εξέταση της τήρησης της νομιμότητας στη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου σε υπαλλήλους των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων διενεργήθηκε στους Δήμους στους οποίους υπηρετούσαν κατά το χρόνο διεξαγωγής της επιθεώρησης-έρευνας.
Στο πλαίσιο της επιθεώρησης-έρευνας εστάλησαν στοιχεία από όλους τους Δήμους της χώρας, σε απάντηση σχετικών εγγράφων των επιθεωρητών με τα οποία τους γνωστοποίησαν τον αριθμό των αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου, κατά κατηγορία και κλάδο υπαλλήλου, που χορηγήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε προηγούμενα, επισυνάπτοντας αντίγραφα αυτών καθώς και των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι 351 από τις 1.241 άδειες που χορηγήθηκαν από το 2008 έχουν λήξει (28% του συνόλου).
Μεταξύ των αδειών που έχουν λήξει συμπεριλαμβάνονται και 57 που εξέδωσε ο πρώην Δήμος Ροδίων και 10 ο Δήμος Κω.
Οι επιθεωρητές έχουν ζητήσει από τη δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου την ανάκληση των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια συμπλήρωσης και τυπικών στοιχείων που ελλείπουν από τις εκδοθείσες άδειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου