Τοπικές Ειδήσεις

Υπάρχει στη Ρόδο έλλειψη διαμερισμάτων για μίσθωση

Δυσεύρετα πλέον και σε τσουχτερές τιμές είναι τα ακίνητα προς ενοικίαση στη Ρόδο. Ήδη για τους δημοσίους υπαλλήλους (εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στη Ρόδο, στρατιωτικοί κλπ) αλλά και για τους φοιτητές, ξεκίνησε ο αγώνας αναζήτησης στέγης που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα δυσκολότερος.
Υπολογίζεται ότι λόγω του Airbnb τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι.
Ενδεικτικά, για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ. Υπάρχουν όμως και μονόχωρα στούντιο με 250 ευρώ.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πράγματα γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση. Στον αντίποδα, η ζήτηση είναι υψηλή, όχι μόνο από φοιτητές, αλλά και από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι τοποθετούνται ή διορίζονται στο νησί.
Για όλα αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αρκετοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια τους μέχρι τέλη Μαΐου προκειμένου να τα διαθέσουν τη θερινή περίοδο μέσω του Airbnb ή αντίστοιχης πλατφόρμας.
Και επειδή έχει γίνει πλέον τόσο δύσκολη η εξεύρεση στέγης, όσοι έρχονται στη Ρόδο για να εργαστούν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, δεν αφήνουν τα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Προτιμούν να συνεχίζουν να καταβάλλουν τα μισθώματα με αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι επιλογές για όποιον αναζητά κατοικία προς ενοικίαση», δηλώνει ο μεσίτης ακινήτων, κ. Γιώργος Βρατσάλης.
Σημειώνει ωστόσο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν και ένα καλό. Αποτέλεσαν αφορμή να ανακαινίσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους. Όσοι στέκονται τυχεροί, βρίσκουν κάποιο ακίνητο μέσω γνωστών και φίλων.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δίνονται προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους χωρίς καν να έχουν δει το ακίνητο που έτυχε να βρουν μέσω τρίτων.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων εξετάσεων την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν οι φοιτητές με τις οικογένειές τους στη Ρόδο για αναζήτηση στέγης. Ήδη τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία χτυπούν ασταμάτητα.
Το …σαφάρι δεν έχει πάντα την προσδοκώμενη επιτυχία και γι’ αυτό οι φοιτητές καταλήγουν συνήθως σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που νοικιάζουν δωμάτια με το μήνα.
Σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο Αιγαίου μισθώνει 164 κλίνες/δωμάτια σε ξενοδοχεία της Ρόδου για τους φοιτητές, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι ακολουθείται διαδικασία ιεράρχησης των αιτήσεων βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Κάποιοι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, εάν δεν πληρούν τα κριτήρια.
Οι παραθεριστικές
κατοικίες
Στο μεταξύ, η έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εξάψει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα ακίνητα στη Ρόδο. Κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί Άγγλοι και εσχάτως Ισραηλινοί «φλερτάρουν» με τις παραθεριστικές κατοικίες στη Ρόδο. Παρόλα αυτά, οι ρυθμοί των αγοραπωλησιών είναι ακόμη υποτονικοί.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιθυμούν να εκμεταλλεύονται τα ακίνητα μέσω του Airbnb το διάστημα που δεν τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι.
Οι υψηλές τιμές πώλησης των παραθεριστικών κατοικιών και δη όσων βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, λειτουργούν όμως ανασταλτικά. Σε αγορές προχωρούν πιο συχνά συνταξιούχοι ευρωπαίοι με το ύψος της επένδυσης να κυμαίνεται συνήθως στα 100.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου