Ρεπορτάζ

Μαν. Κεφαλογιάννης: Η αντιμετώπιση του προσφυγικού, αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην διαπίστωση ότι η κατάσταση αποσταθεροποίησης που επικρατεί στην γείτονα Τουρκία, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα εντείνονται οι φόβοι για νέα έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, προέβη με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών και Τούρκων βουλευτών με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο κ. Κεφαλογιάννης διαπιστώνει τα εξής:
«Η Τουρκία βρίσκεται –δυστυχώς- σε μία φάση αποσταθεροποίησης. Τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο κι εμείς ως Ελλάδα, αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει σταθερότητα στην χώρα και στην ευρύτερη περιοχή κατ’ επέκταση. Δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή όπως το Ιράκ και η Συρία έχουν καταστραφεί. Άμα αποσταθεροποιηθεί και η Τουρκία, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα. Αυτό θα έχει πολλές συνέπειες, με πρώτο την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακρίνουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία για το θέμα, καθώς η κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν, παρά την ομόφωνη καταδίκη από όλες τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, εκτρέπεται σε αυθαίρετη δράση απέναντι σε αντιφρονούντες, πλήττει την έννοια της Δημοκρατίας στην Τουρκία και ασφαλώς, καθιστά προβληματική την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, κυρίως λόγω του μεγάλου προβλήματος του προσφυγικού. Εάν η Τουρκία χαρακτηριστεί ως ‘μη ασφαλής’ χώρα είτε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είτε από τα διεθνή, δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τα συμφωνηθέντα, ακόμη κι αν η Τουρκία τα αποδεχτεί. Διότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτή την χώρα ούτε πρόσφυγες, ούτε μετανάστες. Συνεπώς, παρακολουθούμε πολύ στενά αυτές τις εξελίξεις και με μεγάλη προσοχή».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε:
«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού, αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η οικονομία. Αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνει συνεχώς τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη δηλαδή που ξεκίνησε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία ταύτιζε τους μετανάστες με τους πρόσφυγες και τελικά, έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα αφού τα σύνορά μας –τα ευρωπαϊκά σύνορα- ‘μετακόμισαν’ τρόπον τινά από τα θαλάσσια σύνορα και το Ανατολικό Αιγαίο, στην Ειδομένη και στα Σκόπια. Αυτό αποτελεί μια εθνική ήττα. Πέραν τούτου, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ασκώντας μια πιο ριζοσπαστική πολιτική, συνεργαζόμενη με τις γείτονες χώρες όπως η Αίγυπτος για παράδειγμα, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από αυτή την περιοχή που έρχονται στην Ελλάδα, μέσα από συμφωνίες που μπορούν να εφαρμοστούν. Από την άλλη μεριά, πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και στο έδαφος, με ζώνες ασφαλείας στα σύνορα με τις χώρες αυτές όπως το Ιράκ και η Συρία και να δημιουργηθεί ένα ‘πλαίσιο’ και για τις χώρες που θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες».
Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Κεφαλογιάννης, τις δηλώσεις του Έλληνα Επιτρόπου για το μεταναστευτικό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει πριν από μερικούς μήνες την Ελλάδα ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά μέσω των hotspots, απάντησε:
«Ο κ. Αβραμόπουλος τόσο ως αρμόδιος επίτροπος όσο και ως άνθρωπος που έχει υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, είναι πολύ προσεκτικός και διπλωματικός στις εκφράσεις του. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η οποία ταυτίζει τους πρόσφυγες με τους μετανάστες, ασφαλώς και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τον ΟΗΕ τα οποία διατίθενται για τους πρόσφυγες. Και βεβαίως, πρέπει να κάνει κλειστού τύπου χώρους υποδοχής για τους μετανάστες, οι οποίοι εάν δεν έχουν προβλήματα με θέματα ασφαλείας, πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες τους».
Να σημειωθεί ότι με αφορμή την προσπάθεια να μεταφερθούν και στην Κρήτη πρόσφυγες, έχουν σημειωθεί έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς καθώς εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις:
«Πάντα υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία για τις τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα νησιά της Δωδεκανήσου και η Κρήτη και βεβαίως οι Κυκλάδες. Αλλά από την άλλη μεριά, εμείς είμαστε μια πολιτισμένη χώρα και έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις, οι οποίες πηγάζουν από συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι χαρακτηρισμένες πολιτισμένες χώρες. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο» όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου