ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο Frontex για φύλαξη του Αιγαίου

news room 4 λεπτά ανάγνωση
FRONTEX,

Χερ­σαίες, όχι μόνο θαλάσ­σιες περι­πο­λίες στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαίου προ­βλέ­πει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης που κατάρ­τισε από κοινού με την Αστυ­νο­μία και το Λιμε­νικό ο ευρω­παϊ­κός οργα­νι­σμός «Frontex» για την ανά­σχεση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών.

Απο­στολή των Ευρω­παίων συνο­ριο­φυ­λά­κων (περιο­ρι­σμέ­νος αριθμός βρί­σκε­ται ήδη σε νησιά, όπως η Κως και η Λέσβος) είναι να εντο­πί­ζουν πλωτά σκάφη με παρά­νο­μους μετα­νά­στες πριν αυτά κατα­λή­ξουν στα εθνικά χωρικά ύδατα ή ακόμα περισ­σό­τερο στις ελλη­νι­κές ακτές και να ενη­με­ρώ­νουν την τουρ­κική ακτο­φυ­λακή. Παρά την ένταση του προ­βλή­μα­τος ωστόσο, και το ενδια­φέ­ρον του διε­θνούς Τύπου για όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται σε Κω, Λέσβο και στην ελλη­νο­σκο­πιανή μεθόριο, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. παρα­μέ­νουν απρό­θυμα να συν­δρά­μουν με τεχνικά μέσα και εξο­πλι­σμό την επι­χεί­ρηση του οργα­νι­σμού στην Ελλάδα, η οποία σημειω­τέον έχει κωδική ονο­μα­σία «Ποσει­δώ­νας». Αυτό παρα­δέ­χτηκε μιλώ­ντας στην «Κ» ο γενικός διευ­θυ­ντής Frontex κ. Fabrice Leggeri, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ο ίδιος κατα­βάλ­λει κάθε δυνατή προ­σπά­θεια προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σει επι­πλέον πόρους για τη δια­χεί­ριση της μετα­να­στευ­τι­κής κρίσης στη χώρα.

Φειδωλή συνει­σφορά

«Εχουμε ήδη στείλει Ευρω­παί­ους συνο­ριο­φύ­λα­κες στα νησιά και έχουμε απευ­θύ­νει πρό­σκληση στα κράτη – μέλη να συν­δρά­μουν, ωστόσο πρέπει να παρα­δε­χτώ ότι η συνει­σφορά δεν είναι η ανα­με­νό­μενη. Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί αλλη­λέγ­γυα στην Ελλάδα», σημεί­ωσε και πρό­σθεσε ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για τις επι­χει­ρή­σεις του οργα­νι­σμού στη χώρα με απόφαση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής τρι­πλα­σιά­στηκε και ανήλθε στα 18 εκατ. ευρώ. Ερω­τη­θείς σχετικά, ο κ. Leggeri απέδωσε τη φειδωλή συνει­σφορά των χωρών – μελών της Ζώνης Σένγκεν στην έλλειψη εξο­πλι­σμού και μέσων, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά: «Από την αρχή του έτους έχουμε κατα­γρά­ψει συνο­λικά 340.000 παρά­νο­μες εισό­δους στην Ε.Ε. Πρό­κει­ται για αριθμό-ρεκόρ που επι­βα­ρύ­νει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγ­γα­ρία και δευ­τε­ρευό­ντως χώρες όπως η Ισπανία. Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει έλλειψη πόρων και τεχνι­κού εξο­πλι­σμού» σχο­λί­ασε, ενώ πάντως σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξής του επε­σή­μανε ότι η επι­χεί­ρηση της Frontex στην Ιταλία με κωδική ονο­μα­σία «Τρίτον» είναι η μεγα­λύ­τερη στην ιστορία του οργα­νι­σμού.

Πάντως, την προσεχή εβδο­μάδα είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη συνά­ντηση στο γραφείο της Frontex στον Πειραιά με τη συμ­με­τοχή εκπρο­σώ­πων της ευρω­παϊ­κής αστυ­νο­μίας Europol, της Ευρω­παϊ­κής Υπη­ρε­σίας Ασύλου (EASO) και αξιω­μα­τι­κών ΕΛ.ΑΣ. και Λιμε­νι­κού για τον συντο­νι­σμό της κοινής δράσης τους. Ο γενικός διευ­θυ­ντής της Frontex απέδωσε την εκτί­ναξη του αριθμού των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που φτάνουν στη χώρα στον πόλεμο στη Συρία και στη μετα­τό­πιση των ροών από τον άξονα Λιβύης – Ιταλίας στον άξονα Τουρ­κίας – Ελλάδας. «Ορι­σμέ­νες βορειο­α­φρι­κα­νι­κές χώρες απαι­τούν πλέον βίζα από τους πολίτες της Συρίας, με συνέ­πεια αυτοί να αδυ­να­τούν να ταξι­δέ­ψουν αερο­πο­ρι­κώς από τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Αφρική και από εκεί με πλοίο να δια­σχί­σουν τη Μεσό­γειο. Επι­πλέον, η κατά­σταση ασφα­λείας στη Λιβύη επι­δει­νώ­θηκε και επο­μέ­νως, το ταξίδι για οικο­γέ­νειες Σύρων προ­σφύ­γων μέσω Λιβύης έγινε επι­κίν­δυνο. Αντ’ αυτού επι­λέ­γουν την είσοδο στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας».

Ο Γάλλος επι­κε­φα­λής της Frontex επε­σή­μανε ότι τα κυκλώ­ματα δου­λε­μπό­ρων που εδρεύ­ουν κατά κύριο λόγο σε Κων­στα­ντι­νού­πολη, Σμύρνη και Αλι­καρ­νασσό προ­μη­θεύ­ουν με πλαστά συριακά δια­βα­τή­ρια παρά­νο­μους μετα­νά­στες που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ κληθείς να σχο­λιά­σει όσα δια­δρα­μα­τί­στη­καν το προη­γού­μενο διά­στημα έξω από αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες σε Κω, Λέσβο, Κάλυμνο και αλλού, είπε: «Με δεδο­μένο ότι φτάνουν στο νησί 1.000 ή 2.000 παρά­νο­μοι μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, κανείς δεν μπορεί να περι­μέ­νει ότι η δια­δι­κα­σία κατα­γρα­φής μπορεί να κυλήσει ομαλά και γρήγορα» και πρό­σθεσε ότι κατα­βάλ­λει προ­σπά­θεια για να εξα­σφα­λί­σει επι­πλέον συσκευές δακτυ­λο­σκό­πη­σης (scanners), πάγιο αίτημα των αξιω­μα­τι­κών της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδια­φέ­ρον έχει, τέλος, η αναφορά του κ. Leggeri ότι οι Σύροι πρό­σφυ­γες χρη­σι­μο­ποιούν τα social media προ­κει­μέ­νου να αντλή­σουν πλη­ρο­φο­ρίες για τη λει­τουρ­γία των δου­λε­μπο­ρι­κών κυκλω­μά­των και τους εναλ­λα­κτι­κούς τρόπους που υπάρ­χουν προ­κει­μέ­νου να ταξι­δέ­ψουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στις χώρες της Κεντρι­κής και της Δυτικής Ευρώπης.

Ενι­σχύ­ε­ται η φύλαξη συνόρων στον Εβρο

Eυρωπαίοι συνο­ριο­φύ­λα­κες βρί­σκο­νται εδώ και μερικά εικο­σι­τε­τρά­ωρα στον Εβρο, συμ­με­τέ­χο­ντας από κοινού με Ελληνες αστυ­νο­μι­κούς στην αστυ­νό­μευση των χερ­σαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρ­κίας. Τυπικά, παίρ­νουν μέρος σε κοινή άσκηση που πραγ­μα­το­ποιούν Frontex και ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο Ελληνες συνο­ριο­φύ­λα­κες λένε στην «Κ» ότι με αφορμή τη διε­ξα­γωγή της άσκησης, ενι­σχύ­θηκε η αστυ­νό­μευση των συνόρων με κοι­νο­τι­κούς αντί για εθνι­κούς πόρους που άλλωστε δεν υπάρ­χουν. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», στην άσκηση μετέ­χουν περίπου 80 συνο­ρια­κοί φρουροί εκ των οποίων οι μισοί προ­έρ­χο­νται από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εξάλλου, όπως έγραψε πρό­σφατα η «Κ», παρα­τη­ρού­νται ρωγμές στη φύλαξη των χερ­σαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρ­κίας στον Εβρο, μετά και την απο­δυ­νά­μωση της επι­χεί­ρη­σης «Ασπίδα», με την απο­χώ­ρηση, αρχές Ιουλίου, των περίπου 300 αστυ­νο­μι­κών που μετεί­χαν σε αυτήν. Συγκε­κρι­μένα, από το σύνολο των 611 αστυ­νο­μι­κών που είχαν απο­σπα­στεί για τις ανάγκες της επι­χεί­ρη­σης στις αστυ­νο­μι­κές διευ­θύν­σεις Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και Ορε­στιά­δας, οι 299 απο­δε­σμεύ­θη­καν και επέ­στρε­ψαν στις οργα­νι­κές τους θέσεις, καθώς το κονδύλι που απαι­τείτο για την παρα­μονή τους στον Εβρο (περίπου 120.000 ευρώ) δεν βρέθηκε.

Την παρου­σία της Frontex στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρ­κίας επι­βε­βαί­ωσε με δηλώ­σεις του στην «Κ» ο γενικός διευ­θυ­ντής του Οργα­νι­σμού, Fabrice Leggeri. Απο­κά­λυψε μάλιστα ότι κατα­βάλ­λει προ­σπά­θεια προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί περαι­τέρω η συμ­με­τοχή Ευρω­παίων συνο­ριο­φυ­λά­κων στην άσκηση.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.