Αθλητικά

Η προκήρυξη του ανδρικού πρωταθλήματος!

Η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου έκανε γνωστή την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο, το οποίο θα διεξαχθεί με τον ίδιο φετινό τρόπο. Αναλυτικά, όσα αναφέρονται: ”Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου, του καταστατικού της Ε.Ο.Κ. και των κανονισμών της γενικής προκήρυξης πρωταθλημάτων 2022-2023, όπως αυτή μας κοινοποιήθηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3112/ 22-6-2022 έγγραφο της
Ε.Ο.Κ.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
Το πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας Ανδρών αγωνιστικής περιόδου 2022-2023 με τους παρακάτω όρους:
ΑΡΘΡΟ 1 ο : ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ανδρών περιόδου 2022-2023 δικαιούνται συμμετοχής τα παρακάτω σωματεία:
1. Α.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΡΟΔΟΥ
2. ΡΟΔΙΩΝ ΑΘΛΗΣΙΣ
3. Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ
4.,Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ
5. Α.Σ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΩ
6. Α.Σ. ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΥ
7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
8. Ε.Α. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
9. Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2000
10 .ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
11.Α.Σ.Κ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
12.Α.Σ. ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
13.Α.Ο. ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΕΦΗΒΟΙ)
14.ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
15.ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΩ
16.ΕΛΠΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
17.Α.Ο ΣΥΜΗΣ
18.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΛΕΡΟΥ
19 ΞΑΝΘΟΣ ΠΑΤΜΟΥ
20.ΔΙΑΓΟΡΑΣ
21.ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΔΟΥ
22.ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΛΙΝΔΟΥ
23.ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ
24.ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

*Για την ανάπτυξη του αθλήματος η Τ.Ε. προτρέπει τα σωματεία να καλλιεργούν τα τμήματα υποδομών (παίδων, παμπαίδων, μίνι και σούπερ μίνι).
*Η ομάδα του Α.Ο. Κολοσσός θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής στη 2 η φάση.

ΑΡΘΡΟ 2 ο : ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 24/09/2022. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 01/09/2022 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 στα γραφεία της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου (κλειστό γυμναστήριο Ρόδου), όπου κάθε σωματείο θα μπορεί να έχει έναν εκπρόσωπο. Τελευταία ημέρα παραλαβής των δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η 31/8/2022 ημέρα Τετάρτη και μέχρι ώρα 12:00. Με τη δήλωση συμμετοχής οι ομάδες
θα πρέπει να καταθέσουν στα γραφεία της Τ.Ε. το καταστατικό και το Δ.Σ. του σωματείου τους. Στη δήλωση συμμετοχής οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν δύο γήπεδα που θα χρησιμοποιούν σαν έδρα. Εάν δεν δηλωθεί δεύτερο γήπεδο η Τ.Ε. ΕΟΚ διατηρεί το δικαίωμα, σε περίπτωση προβλήματος του ενός γηπέδου, να ορίσει αγώνα του σωματείου σε άλλο γήπεδο με σκοπό την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Επίσης δύο εμφανίσεις, μία ανοιχτού χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εντός έδρας αγώνες και μία σκούρου χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εκτός έδρας. Στις εμφανίσεις θα αναγράφεται το όνομα και το λογότυπο της ομάδας που συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα καθώς και το όνομα του αθλητή. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα θέλει να αγωνιστεί με φανέλες ουδέτερης ομάδας τότε θα πρέπει να απομονωθούν όνομα και λογότυπο (με κάποιον τρόπο ) ώστε να μην είναι εμφανή στο κοινό. Η κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να δηλώνει την ημέρα , ώρα και γήπεδο που επιθυμεί να διεξαχθεί ο εντός έδρας αγώνας μέχρι την Τρίτη στις 12.00 (πριν την ορισμένη αγωνιστική). Σε περίπτωση μη ενημέρωσης η Τ.Ε. έχει δικαίωμα να ορίσει τον αγώνα οποιαδήποτε ημέρα και ώρα θέλει και υπάρχει διαθεσιμότητα στα γήπεδα τα οποία έχει δηλώσει ως έδρες το γηπεδούχο σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 3ο : ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, ως εξής:
Α)Α’ ΦΑΣΗ
Οι ομάδες θα αγωνιστούν σε δύο (2) ομίλους (έναν όμιλο Ρόδου και έναν όμιλο νήσων). Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε δύο (2) γύρους και στο τέλος θα καταρτιστεί η βαθμολογία του κάθε ομίλου. Οι αγώνες θα γίνονται καθημερινές ώστε να αποφορτιστούν τα δημοτικά γήπεδα το Σαββατοκύριακα για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.
Β) Β’ ΦΑΣΗ
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις από κάθε όμιλο θα λάβουν μέρος σε νέο πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων . Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με σύστημα πουλ (όλοι με όλους) σε δύο γύρους και η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη θα στεφθεί πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου, οπότε και θα λάβει μέρος στο ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 21 έως 25 Ιουνίου 2023. Η γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη για την κάλυψη του αγώνα με Live streaming.

*Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, όσον αφορά στα παιχνίδια του Α.Σ. Πρωτέας Απερίου, θα τροποποιείται ανάλογα με τα διαθέσιμα δρομολόγια από και προς την Κάρπαθο.
ΑΡΘΡΟ 4ο : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Για τη βαθμολογία των σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 47 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. (2 βαθμοί για νίκη, 1 βαθμός για την ήττα- συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (2) παικτών / άρθρο 21 κανονισμών παιδιάς- και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα). Για δε την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ. 2 σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 3γ και παρ. 4.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας:
α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες- ήττες- μηδενισμοί). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους
αγώνες.
β)Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η
μεταξύ τους κατάταξη.
δ)Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα (εσωτερική) ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.
ε)Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

στ)Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β. Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.

ΑΡΘΡΟ 5ο :ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των κανονισμών της ΕΟΚ. Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές, εκ των οποίων οι 2 θα είναι κάτω των 21 ετών (γεννηθέντες το 2002 και νεότεροι).

ΑΡΘΡΟ 6 ο : ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια. Για τα σωματεία που δεν έχουν δική τους αγωνιστική έδρα, χρειάζεται και συγκατάθεση της αρχής στην κυριότητα της οποίας ανήκει το γήπεδο. Τα σωματεία οφείλουν να μεριμνήσουν για την καταλληλότητα των γηπέδων τα οποία δηλώνουν ως έδρα. Εάν διαπιστωθεί από την Τ.Ε. η ακαταλληλότητα κάποιου γηπέδου, η επιτροπή έχει το δικαίωμα να ορίζει άλλο κατάλληλο γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα και το γηπεδούχο σωματείο οφείλει να αγωνιστεί εκεί διατηρώντας την ιδιότητα του γηπεδούχου.
*Οι αγώνες της περιόδου 2022-23 θα διεξάγονται σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της Ε.Ο.Κ.

ΑΡΘΡΟ 7ο : ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ
Καμία αναβολή αγώνα δεν δικαιολογείται, παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (όπως κακοκαιρία, συμμετοχή παίκτη στη μικτή Δωδεκανήσου και σε Εθνική ομάδα). Δεν θα αναβάλλονται αγώνες λόγω εκδρομών, υποχρεώσεων φοιτητών, τραυματισμών αθλητών, σχολικών υποχρεώσεων, οικονομικής αδυναμίας σωματείου κ.λ.π. κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αγώνες που θα αναβληθούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα ορίζονται εκ νέου από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, είτε ενδιάμεσα είτε μετά τη λήξη του εκάστοτε γύρου, χωρίς να αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των υπόλοιπων αγωνιστικών. Η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου διευκρινίζει στα σωματεία ότι αναβολή σε αγώνα θα δίνεται μόνο σε περίπτωση απαγόρευσης απόπλου των πλοίων και θα βεβαιώνεται από τα λιμεναρχεία. Οι ομάδες υποχρεούνται, εφόσον υπάρχει πλοίο για τη μετακίνηση τους, να επιβιβαστούν σ’ αυτό, ανεξαρτήτως πιθανών προβλέψεων για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μηδενιστούν. Την ημέρα του ταξιδιού και εφόσον προκύπτει πρόβλημα με τον απόπλου των πλοίων, οι ομάδες οφείλουν να επικοινωνούν με την υπάλληλο της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου κ. Βαλεντίνα Παπαδούλη (6945261867). Τυχόν αιτήματα σωματείων για αναβολές αγώνων, για σοβαρούς λόγους που δεν προβλέπονται στο άρθρο, θα γίνονται δεκτά το αργότερο κάθε Τετάρτη και θα εξετάζονται από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δεν θα εξετάζονται αιτήματα σωματείων εφόσον περάσει η προθεσμία…

ΑΡΘΡΟ 8ο : ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ- ΕΦΕΣΕΙΣ
α) Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής κανονισμών Παιδιάς, εκδικάζονται σε Α’ και Β’ βαθμό από τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα
Κανονισμό Διαιτησίας όργανα.
β) Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου.
γ) Οι παραπάνω αποφάσεις προσβάλλονται με προσφυγή , κατά μεν της Επιτροπής
Εκδικάσεως Ενστάσεων, ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων Διαιτητών (Ε.Ε.Δ.), κατά δε της Επιτροπής Πρωταθλήματος, ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ.
δ) Οι ενστάσεις θα συζητούνται μόνο εφόσον υποστηρίζονται και συνοδεύονται με το ανάλογο χρηματικό ποσό (παράβολο). Το παράβολο των ενστάσεων ενώπιον της Τ.Ε. ΕΟΚ ορίζεται σε 100 €, για δε τις προσφυγές στην Ε.Ε.Δ. και Α.Σ.Ε.Α.Δ. όσα ορίζουν. Οι ενστάσεις που υποβάλλονται δεν αναστέλλουν τη συνέχιση του πρωταθλήματος.

ΑΡΘΡΟ 9ο :ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. που αναφέρονται παραπάνω. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των σωματείων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στα διάφορα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το άρθρο 27 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. Με την δήλωση συμμετοχής τα σωματεία θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο συμμετοχής 300 ευρώ στην ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου. Εάν ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί, μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ, του αφαιρείται ένας βαθμός από το τρέχον πρωτάθλημα και ένας από το επόμενο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το χρηματικό πρόστιμο μέχρι την έναρξη της επόμενης αναμέτρησης, δεν θα διεξάγεται το παιχνίδι, το υπαίτιο σωματείο θα μηδενιστεί ξανά και θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Στην περίπτωση που ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε δύο (2) αγώνες, τότε αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος, μετά από εξέταση του θέματος από την Τ.Ε., σύμφωνα και με το άρθρο 7.

ΑΡΘΡΟ 10ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Το ποσό των μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής των ομάδων, θα καταβάλλονται από τα σωματεία. Η αποζημίωση Διαιτητών, Κριτών και Κομισάριων είναι η προβλεπόμενη από την ΕΟΚ. Οι παραπάνω αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από εξ ημίσειας για κάθε αγώνα του, πριν την έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση μη καταβολής η ομάδα θα μηδενίζεται και ο αγώνας θα κατακυρώνεται στην αντίπαλη ομάδα.

ΑΡΘΡΟ 11ο :ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΑ
Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα να έχουν για την διεξαγωγή κάθε αγώνα τους είτε γιατρό, είτε διασώστη, είτε πιστοποιημένο προσωπικό στις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ ή τον Ερυθρό Σταυρό. Σε περίπτωση απουσίας των παραπάνω από το γήπεδο έως και 30 λεπτά μετά την προκαθορισμένη έναρξη του αγώνα, ο αγώνας θα αναβάλλεται, και θα ορίζεται εκ νέου σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλημάτων. Στο γηπεδούχο (υπαίτιο) σωματείο θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ το οποίο θα καταβάλλεται στο ταμείο της Τ.Ε., πριν την τέλεση του αναβληθέντος παιχνιδιού, αλλιώς το σωματείο θα μηδενίζεται για τον συγκεκριμένο αγώνα. Εφόσον υπάρχει μετακίνηση ομάδας από άλλη πόλη και αναβληθεί λόγω απουσίας είτε γιατρού, είτε διασώστη, είτε πιστοποιημένου προσωπικού στις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ ή τον Ερυθρό Σταυρό, τα έξοδα μετακίνησης του φιλοξενούμενου βαραίνουν το υπαίτιο σωματείο. Το αντίτιμο θα το καταθέτουν στην ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου προκειμένου να αποδοθεί στο σωματείο, πριν την επανάληψη του παιχνιδιού, άλλως θα μηδενίζεται για τον συγκεκριμένο αγώνα. Το ποσό μετακίνησης θα προσδιορίζεται από την Τ.Ε ΕΟΚ Δωδεκανήσου.

ΑΡΘΡΟ 12ο : ΓΕΝΙΚΑ
α)Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ., καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση και θα προκύψει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αποφασίζει η Τ.Ε. Δωδεκανήσου.
β)Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να έχουν στη γραμματεία πριν την έναρξη
του αγώνα τα παρακάτω:
1)‘Ένα χρονόμετρο
2)‘Ένα χρονόμετρο 24'΄
3) Ταμπέλες με αριθμούς από 1-5 και δύο (2) σημαίες κόκκινες με βάσεις
4) Μπλοκ φύλλου αγώνος και βέλος κατοχής μπάλας
γ) Όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται με μπάλες MOLTEN

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου