Ειδήσεις

Βαρίδι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η «βουτιά» του τουρισμού

Η χαμένη τουριστική περίοδος αναμένεται να «χτυπήσει» την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία, επισημαίνει η Capital Economics σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί την πρόβλεψή της για ύφεση της τάξεως του 8% φέτος.

Οπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει καλύτερη πορεία από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αλλά θα συνεχίσει να συρρικνώνεται φέτος και η ακολουθούμενη ανάκαμψή της θα υποστεί πλήγμα λόγω του «παγώματος» της τουριστικής περιόδου. Η ανάλυση της Capital Economics έρχεται μετά και τα νέα στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία δείχνουν τη «βουτιά» των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει, αν και η ελληνική οικονομία είχε πολύ καλύτερη πορεία στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται απότομα. Η κατανάλωση έχει μειωθεί και ο τουριστικός τομέας –ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ– έχει παραμείνει ουσιαστικά «κλειστός» τη μισή από τη συνήθη σεζόν, προκαλώντας κατάρρευση των εσόδων.

Κάποια πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει γρήγορα από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού και εάν η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα δεν οδηγήσει σε νέο lockdown ή κλείσιμο των συνόρων, η οικονομία θα ανακάμψει απότομα το τρίτο τρίμηνο.

Ομως, όπως προειδοποιεί, η ανάκαμψη αναμένεται γρήγορα να «ψαλιδιστεί» όταν λήξουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης, λόγω του μεγάλου βάρους του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και προ πανδημίας ήταν αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, η Capital Economics επισημαίνει πως οι εγγυήσεις δανείων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τις αθετήσεις πληρωμών. Ωστόσο, το κλείσιμο εταιρειών σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η αύξηση αυτή θα ανέλθει στο 10%, ή στο 47% των συνολικών δανείων.

Τέλος, όπως τονίζει, ενώ η δημοσιονομική στήριξη από τα μέτρα της κυβέρνησης έχει αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση, δημιουργεί επίσης νέες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και, όπως προσθέτει, εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ φέτος.

Μια… παρηγοριά, πάντως, είναι ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο νέο QE της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Capital Economics να αναμένει πως χάρη σε αυτή τη στήριξη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου