Γιώργος Χατζημάρκος: «Στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας, οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειάς μας υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι καθοριστικές»

 Τη συνέχιση και επέκταση της παροχής του κινήτρου των 450 ευρώ, σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς, με σκοπό την υγειονομική θωράκιση των νησιών,  αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση του Σαββάτου 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, Νίκου Καραμαρίτη, το σύνολο των ιατρών που αποζημιώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 85 συνολικά γιατρούς, εκ των οποίων 52 είναι επικουρικοί και 33 αγροτικοί (επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες). Οι πίνακες αυτοί δύνανται να τροποποιηθούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  του Περιφερειάρχη ή με νέα πρόταση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των νησιών μας

Σήμερα, το επίδομα λαμβάνουν 50 περίπου γιατροί που υπηρετούν σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων και στην προσπάθεια επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος της στελέχωσης των δομών υγείας κυρίως στα μικρά νησιά, αλλά και στα απομακρυσμένα ιατρεία μεγαλύτερων,  ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας,  αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις. Την πρωτοβουλία της, τον Φεβρουάριο του 2015, να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένα ΚΥ, ΠΙ και ΠΠΙ των νησιών, ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες περιοχές της χώρας, με αντίστοιχα προβλήματα.

«Στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας, οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειάς μας υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι καθοριστικές. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τα κίνητρα που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέσπισε πανελλαδικά, καλύφθηκαν μέχρι σήμερα 50 θέσεις γιατρών στα νησιά μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ανεβάζουμε την ταχύτητά μας στα θέματα υγείας, για να στηρίξουμε όσο μπορούμε την προσπάθεια υγειονομικής θωράκισης των νησιών και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια  προβλήματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή αρχή, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή και κλιμακούμενη υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά ευθύνης της,  προχώρησε στην παροχή κινήτρων σε ιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς, που δέχονται να υπηρετήσουν σε κενές θέσεις ΠΙ, ΠΠΙ, ΚΥ και Νοσοκομείων της Περιφέρειας  (Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου 23/2-3-2015, 85/23-5-2015, 144/5-7-2016).
Το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε ανά μήνα στα 450 ευρώ και έχει διάρκεια όσο η θητεία του γιατρού στο συγκεκριμένο ιατρείο, με μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια.

ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Α/Α ΝΟΜΟΣ ΠΕΔΥ-ΚΥ ΠΙ-ΠΠΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ
1 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  ΠΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ 1
2 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  ΠΙ ΜΕΝΕΤΩΝ 1
3 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΠΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ 1
4 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ 2
5 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΚΥ ΕΜΠΩΝΑΣ  ΠΙ ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ 1
6 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΚΥ ΕΜΠΩΝΑΣ ΠΠΙ ΧΑΛΚΗΣ 1
7 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ -ΚΥ ΚΩ ΠΙ ΝΙΣΥΡΟΥ (ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ) 1
8 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ -ΚΥ ΚΩ  ΠΙ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΩ 1
9 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ ΠΠΙ ΣΥΜΗΣ 2
10 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ  ΠΠΙ ΤΗΛΟΥ 2
11 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΔΟΥ ΠΙ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 1
12 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ ΠΠΙ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ 1
13 ΔΩΔ/ΣΟΥ  ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ ΠΠΙ ΛΕΙΨΩΝ 2
14 ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ ΠΠΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ 1
15 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ  ΠΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ 1
16 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ  ΠΙ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 1
17 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ  ΠΙ ΚΟΥΦΩΝΗΣΙΩΝ 1
18 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ  ΠΙ ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ 1
19 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΜΗΛΟΥ ΠΙ ΚΙΜΩΛΟΥ 1
20 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΙΟΥ  ΠΙ ΙΟΥ 1
21 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ ΠΙ ΣΙΚΙΝΟΥ 1
22 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ  ΠΙ ΘΗΡΑΣΙΑΣ 2
23 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΑΝΔΡΟΥ  ΠΙ ΓΑΥΡΙΟΥ 1
24 ΚΥΚΛΑΔΩΝ  ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ  ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ 1
25 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΑΜΟΡΓΟΥ  ΠΙ ΚΑΤΑΠΟΛΩΝ 1
26 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ ΠΠΙ ΑΝΑΦΗΣ 1
27 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ ΠΠΙ ΔΟΝΟΥΣΑΣ 1
28 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΠΠΙ  ΚΥΘΝΟΥ  ΠΠΙ  ΚΥΘΝΟΥ 1
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ Η ΠΝΑΙ 33

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ