Ειδήσεις

Ο «απασφαλισμένος» Ερντογάν δοκιμάζει την Ελλάδα

Ο Ερντογάν επιβάλει με ταχύτατους ρυθμούς την «κοινοβουλευτική« του δικτατορία, η Τουρκία είναι πλέον χώρα που δεν δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η Αθήνα καλείται να βρει τις ισορροπίες σε μια εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική, νομική και διπλωματική κατάσταση.
Η υπόθεση της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών εξελίσσεται σε ιδιαίτερη συνθέτη δοκιμασία για την ελληνική διπλωματία και δικαιοσύνη, – γεγονός, το οποίο αποτυπώνεται και στη χθεσινή απόφαση να μεταφερθούν από την Καβάλα στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων επί  του αιτήματός τους για τη χορήγηση ασύλου θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην κεντρική υπηρεσία ασύλου πλέον, καθώς κρίθηκε πως η παραμονή τους έστω και υπό φρούρηση στην Καβάλα εμπεριείχε κινδύνους. Η παρουσία στην προχθεσινή δίκη διαμαρτυρόμενων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και ατόμων που εμφανίστηκαν ως “ανεξάρτητοι” Τούρκοι δικηγόροι σήμαναν συναγερμό στην κυβερνηση, εξ ου και η απόφαση για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Η Αγκυρα «βάζει νάρκες» στην έκδοση

Πέραν του θέματος της ασφάλειας όμως, ο μεγάλος προβληματισμός της κυβέρνησης αφορά πλέον αυτή κάθ’ αυτή την ενδεχόμενη έκδοση τους στην Τουρκία. Η πίεση από την Αγκυρα για την απέλασή τους κλιμακώνεται μέσω όλων των – επίσημων και ανεπίσημων – διαύλων, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε εκ νέου δημοσίως χθες την έκδοσή τους και, μάλιστα, παράλληλα με το αίτημα προς την Ουάσιγκτον για την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Αθήνα ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος.
Επισήμως, τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπουν αποκλειστικά και μόνον στην δικαιοσύνη και τονίζουν πως όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυβερνητικές πηγές όμως επισημαίνουν πως η Αγκυρα «βάζει η ίδια τη μία νάρκη μετά την άλλη στο αίτημά της για την απέλαση των 8».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερη ευαίσθητη μετά την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αποφάσισε ο Ερντογάν, ενώ η διαρκής και ανοιχτή απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

«Ο λαός ζητά θανατική ποινή»

«Πρακτικά το 90% του πληθυσμού της χώρας ζητά τη βαρύτερη ποινή για τους πραξικοπηματίες και αυτή πρέπει να είναι η θανατική ποινή. Το ζητούν αυτό σε όλες τις διαδηλώσεις. Η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Γιασίν Ακτάι, προκαλώντας νέα διπλωματικά ρίγη όχι μόνον στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εξ ου και το ασυνήθιστα ευθύ μήνυμα του εκπροσώπου της Μέρκελ Στέφαν Ζάιμπερτ ότι «η εισαγωγή τηςθανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει τη λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση» – ένα μήνυμα, ωστόσο, που δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα ανακόψει τον παροξυσμό ολοκληρωτισμού του, απασφαλισμένου πλέον, Ερντογάν.

«Το εάν η Τουρκία θα επαναφέρει ή όχι τη θανατική ποινή θα καθοριστεί από τον τουρκικό νομικό πολιτισμό και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέσης της», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες στον Ζάιμπερτ ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ – μια απάντηση, που ενισχύει την εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να ρισκάρει το τίμημα της ρήξης με την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την απόλυτη κυριαρχία του στην Τουρκία.

Η «γραμμή» της Αθήνας

Σ’ αυτό το ρίσκο, ωστόσο, η Ελλάδα δεν θέλει να αναλάβει κόστος που δεν της αναλογεί και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί – και «δεν θα επιτρέψει» σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – στην Αγκυρα να μετατρέψει την «υπόθεση των 8» σε διμερές ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξει η χώρα μας ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή σ’ αυτή την άκρως ταραγμένη συγκυρία, θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών που εξέφρασε – με ιδιαιτέρως ανοιχτό τρόπο – ο Τζακ Λιου, και σκοπεύει να κινηθεί σε όλα τα μέτωπα σε πλήρη συνεννόηση με την Ευρώπη.

Στην υπόθεση των «8» η γραμμή αυτή μεταφράζεται ως απόλυτη τήρηση των ευρωπαϊκών συμβάσεων και των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας. Καθώς επίσης και σε σύσταση από το Μαξίμου προς άπαντα τα στελέχη και τους βουλευτές της κυβέρνησης να είναι «πάρα πολύ προσεκτικά» στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επί του θέματος…

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου