ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς έσοδα το 65,5% των δήμων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΕΔΕ

Mεγάλο πρό­βλημα ρευ­στό­τη­τας αντι­με­τω­πί­ζουν οι περισ­σό­τε­ροι δήμοι της χώρας, λόγω της μη κατα­βο­λής των οφει­λό­με­νων από πολλούς ιδιώτες προς αυτούς. Σημα­ντικά χαμη­λό­τερα ανα­μέ­νε­ται να είναι και τα δημο­τικά τέλη που θα εισπρά­ξουν οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού, καθώς πολλοί πολίτες δεν έχουν πλη­ρώ­σει το ηλε­κτρικό ρεύμα (μέσω του οποίου γίνεται η είσπραξη των δημο­τι­κών τελών), λόγω των capital controls.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) απέ­στειλε σχετικά ερω­τη­μα­το­λό­για στους δήμους, προ­κει­μέ­νου να κατα­γρά­ψει τα προ­βλή­ματα που έχουν δημιουρ­γη­θεί στη λει­τουρ­γία τους κατά τη διάρ­κεια της τρα­πε­ζι­κής αργίας. Οπως απο­δεί­χτηκε από τις απα­ντή­σεις, οι δήμοι της χώρας έχουν ουσια­στικά «ακι­νη­το­ποι­η­θεί», εφόσον τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δρα­μα­τικά. Το 65,5% των δήμων απά­ντη­σαν στα σχετικά ερω­τη­μα­το­λό­για που διέ­νειμε η ΚΕΔΕ, ότι αντι­με­τω­πί­ζουν σοβαρό πρό­βλημα στη συλλογή των εσόδων τους.

Ακόμη μεγα­λύ­τερο είναι το ποσοστό των δήμων (80,25%) με πρό­βλημα στην αντι­με­τώ­πιση των δαπανών τους, σύμφωνα με στοι­χεία που παρου­σί­ασε ο πρό­ε­δρος της επι­τρο­πής οικο­νο­μι­κών των δήμων της Κεντρι­κής Ενωσης Δήμων, Αλέξιος Καστρι­νός.

«Οι δήμοι που δεν δια­θέ­τουν απο­θε­μα­τικά μπορεί να μην μπο­ρέ­σουν να πλη­ρώ­σουν τους εργα­ζο­μέ­νους τους τον επόμενο μήνα, λόγω μείωσης των εισπρα­χθέ­ντων δημο­τι­κών τελών», τονίζει σχετικά δήμαρ­χος μεγάλου δήμου της Αττικής.

Παράλ­ληλα, η ΚΕΔΕ επι­ση­μαί­νει με επι­στο­λές της προς το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και προς το γραφείο του πρω­θυ­πουρ­γού την ανα­γκαιό­τητα να υπάρξει παρά­ταση ενός του­λά­χι­στον έτους στο χρο­νο­διά­γραμμα ολο­κλή­ρω­σης των έργων που περι­λαμ­βά­νο­νται στο ΕΣΠΑ της προη­γού­με­νης περιό­δου. Η παρά­ταση είναι ανα­γκαία για να τελειώ­σουν τα έργα, να μην απαι­τη­θεί επι­στροφή χρη­μά­των και να μη χαθούν τα κον­δύ­λια. Πάντως, στο σημε­ρινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου παρα­βρέ­θη­καν εκπρό­σω­ποι του υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης και της αρμό­διας Διεύ­θυν­σης του ΕΣΠΑ, ενη­μέ­ρω­σαν τα μέλη του Δ.Σ. ότι στο συγκε­κρι­μένο αίτημα εκφρά­ζο­νται έντονες αντιρ­ρή­σεις από πλευράς των Ευρω­παίων τεχνο­κρα­τών. Ο πρό­ε­δρος της Ενωσης, Γιώργος Πατού­λης, προ­τί­θε­ται να ανα­λά­βει πρω­το­βου­λίες για να ενη­με­ρω­θεί η Ε.Ε. για τα προ­βλή­ματα που θα προ­κύ­ψουν εφόσον δεν ολο­κλη­ρω­θούν έργα που έχουν ξεκι­νή­σει με κον­δύ­λια ΕΣΠΑ.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.