Τοπικές Ειδήσεις

Τροφές για καλό μαύρισμα

Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Υγιεινή διατροφή: φρούτα, λαχανικά, αλλά και άφθονο νερό, έχουν τη δυνατότητα να σας χαρίσουν χρυσαφένιο μαύρισμα.

Τα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να επηρεάσουν τόσο το χρώμα όσο και τη λάμψη του μαυρίσματος. Φυσικά θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο.
Αν και οι ακτίνες του είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό βιταμίνης D, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα και τον οργανισμό. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μας επιτρέπει να έχουμε επιδερμίδα καλά ενυδατωμένη και καλά προετοιμασμένη για υγιεινό και όμορφο μαύρισμα.
Βιταμίνες που ενισχύουν τη μελανίνη:
Bιταμίνη Ε- Βιταμίνη 12 -Βιταμίνη C- B-καροτίνη -Bιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τρόφιμα για υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα είναι:
Καρότα: πλούσια σε β-καροτίνη και ευεργετικά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Παντζάρια: ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος μέσω του υαλουρονικού οξέος που περιέχουν. Επίσης, καθαρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν λάμψη.

Ελιές: πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την υγεία και τη λάμψη του δέρματος.

Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα ψευδάργυρου.

Ακτινίδια και λεμόνια: αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών.

Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα.
Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

Αναποφλοίωτα δημητριακά: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.

Γάλα και τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου