Ειδήσεις

«Τρικλοποδιές» ΔΝΤ και Σόιμπλε στις προσπάθειες συμφωνίας-Πιέσεις για αύξηση ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση

Διαφορές παραμένουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Γερμανία, μετά την κατάθεση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης την Δευτέρα μεταδίδει η Wall Street Jurnal, ενώ το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ επέλεξε να εκπροσωπηθεί στις διαπραγματεύσεις από χαμηλόβαθμό στέλεχος που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα και στον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.

Το Ταμείο έχει υποστηρίξει πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι οι νέες επιπρόσθετες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Όπως μεταδίδει η WSJ, εκπρόσωποι του ΔΝΤ είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, πέρα από τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή. Το Ταμείο βλέπει μια ευρύτερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως βασικό στοιχείο για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η Γερμανία από την πλευρά της, ξεκαθάρισε κατά την Σύνοδο της Δευτέρας ότι θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Γερμανοί αξιωματούχοι ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι μένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα. Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.

Σνομπάρισε τα τεχνικά κλιμάκια

Πηγές με γνώση των εξελίξεων, μάλιστα, υποστηρίζουν στο πρακτορείο MNI ότι στις τεχνικές συζητήσεις το ΔΝΤ ήταν το μόνο που καθυστερεί τη συμφωνία, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχουν και κάποιες ενστάσεις από την πλευρά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» με την ελληνική διοίκηση.

Στις Βρυξέλλες μάλιστα υπάρχει εκνευρισμός για το γεγονός ότι το Ταμείο έστειλε μόνο ένα χαμηλόβαθμο αξιωματούχο στις τεχνικές συζητήσεις (Brussels Group) καθώς δεν είχε εντολή να πάρει πραγματικές αποφάσεις.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου