Ειδήσεις

Politico: Ποια ονόματα από την Ελλάδα ακούγονται για τη θέση Επιτρόπου στην ΕΕ

Οι κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι όλες σύντομα ξανά προς πλήρωση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου μήνα.

Ποια χώρα θα πάρει τη θέση του παντοδύναμου επιτρόπου εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα; Θα εξασφαλίσουν οι Πολωνοί ένα νεο αμυντικό χαρτοφυλάκιο για να ανταποκριθούν στους προαιώνιους αντιπάλους τους Ρώσους; Και ποιος θα πάει στον έλεγχο των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Google ως ο επόμενος επικεφαλής ανταγωνισμού στην Ευρώπη;

Ακόμη και αυτό το διάστημα, πριν από τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, γίνονται ελιγμοί και διαπραγματεύσεις για τις ανώτερες θέσεις.

Καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ αναλαμβάνει μια θέση επιτρόπου, αλλά δίνεται μια μάχη με νύχια και με δόντια για να καθοριστεί ποιος θα πάρει τι. Το εμπόριο και ο ανταγωνισμός είναι τα χαρτοφυλάκια με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Την περασμένη φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους — έναν άνδρα και μία γυναίκα. Αν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία.

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά το POLITICO παραθέτει για κάθε χώρα τα ονομάτα που συζητούνται στους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει έναν Επίτροπο, τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής) και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:

Νίκη Κεραμέως (υπουργός Εσωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σταύρος Παπασταύρου (πρώην υπουργός Επικρατείας) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Γεώργιος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών) — Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα είναι αυτό της μετανάστευσης και της άμυνας.

Οι πιθανότητες είναι μεγάλες ο Μητσοτάκης να αποφασίσει να κρατήσει τον Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία, ειδικά αν παραμείνει και η φον ντερ Λάιεν, αναφέρει το POLITICO.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου