Τοπικές Ειδήσεις

Προγραμματίζεται η αναδάσωση και επαναφύτευση των πυρόπληκτων δασικών περιοχών

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.
Μέσω τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των τριών συμβαλλομένων, προγραμματίζονται μια σειρά από δράσεις, μεταξύ των οποίων η αναδάσωση και επαναφύτευση των πυρόπληκτων δασικών περιοχών.
Μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, με τις τεράστιες καταστροφές το νησί της Ρόδου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 24/7/2023 με το αριθμ. Α2538/24-7-2023 έγγραφο της Πολιτικής προστασίας.
Δεδομένων των συνθηκών, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να γίνουν φυτεύσεις με καλλωπιστικά και δασικά φυτά στο αστικό και περιαστικό πράσινο των περιοχών αυτών με σκοπό την αποφυγή κατολισθήσεων και μεταφοράς λάσπης από τις βροχοπτώσεις μειώνοντας έτσι όπου μπορεί την πιθανότητα κινδύνου απώλειας ζωής και περιουσίας των κατοίκων.
Το Περιφερειακό φυτώριο, με βάση την προγραμματική σύμβαση, δύναται να παράξει χιλιάδες δενδρύλλια εκτός από τα δασικά είδη και να τα διαθέσει για το σκοπό αυτό. Θα χρειαστεί όμως άμεσα η συλλογή σπόρων και μοσχευμάτων για την παραγωγή του φυτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθούν για τις φυτεύσεις. Το κόστος αυτών των δράσεων ανέρχεται στο ποσό των 65.000,00 € γι΄αυτό και έγινε τροποποίηση της σύμβασης.
Μέσω του έργου, δρομολογείται η παραγωγή 200.000 κτηνοτροφικών αρωματικών και μελισσοκομικών φυτών για τις ανάγκες των βοσκοτόπων και των μελισσοκόμων των νησιών του νοτίου Αιγαίου, για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας στο Νότιο Αιγαίο, συνέχιση και εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας τράπεζας παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, για την προστασία της βιοποικιλότητας και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, προβλέπεται η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών και νέων ειδών και ποικιλιών όπως τροπικά, υποτροπικά και υπερτροφών (SUPER FOODS) ιπποφαές, ρόδι, μπλουμπέρρι, γκοτζιμπέρρι, κ.λπ. και συνέχιση των υπαρχόντων με παρατήρηση και καταγραφή της πορείας ανάπτυξής τους, την φυτοπροστασία, την θρέψη τους για την καλύτερη απόδοσή τους, με σκοπό την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την αύξηση της αποδοτικότητας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, παραγωγή 50.000 δασικών δενδρυλλίων εκτός από την τραχεία Πεύκη με άλλα είδη, βραδύκαυστα λιτοδίαιτα και με άμεση αναβλάστηση μετά από πυρκαγιά, δημιουργώντας φυσικές αντιπυρικές ζώνες που ακόμα και αν καούν αναβλαστάνουν δίνοντας άμεσα ζωή στο καμένο δάσος. Επίσης προστατεύεται το έδαφος από την διάβρωση και εμπλουτίζεται με οργανική ουσία μέσω της φυλλόπτωσης τους χειμερινούς μήνες.
Στόχος είναι επίσης η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας των νησιών της Δωδεκανήσου μέσω της δημιουργίας θεματικού και βοτανικού πάρκου με τα ενδημικά και αυτοφυή φυτά και βότανα των νησιών. Η φύτευση των θεματικών και βοτανικών πάρκων θα τα καταστήσει και θα τα αναδείξει γνωστά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά και σε όλη την κοινωνία με εκτιμώμενο κόστος 160.000. €.
Το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου παίζει σημαντικό ρόλο στην Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνείδηση των παιδιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τις δράσεις οι οποίες ανήκουν στον τομέα της εκπαίδευσης, της Βιωσιμότητας και της Υγείας και είναι οι εξής:
• Επισκέψεις του Φυτωρίου σε σχολεία της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας µε σκοπό την υλοποίηση µε την συνεργασία των µαθητών, πρόγραµµα κατασκευής λαχανόκηπου και κήπου µε καλλωπιστικά φυτά και πάντα µε γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος και την αειφορία.
Το Περιφερειακό Φυτώριο εκτός από την τεχνογνωσία θα παράσχει στα σχολεία όλα τα υλικά τα οποία έχουν σχέση µε τις καλλιέργειες των φυτών.
• «Τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών»
Είναι μία δράση που ήδη υλοποιείται από το Φυτώριο και στόχος είναι η ανάπτυξη της με σκοπό την συλλογή, την διατήρηση και την διάδοση όσων περισσότερων παραδοσιακών σπόρων υπάρχουν μέσα από την τεράστια Βιοποικιλότητα όλων των νησιών του Ν. Αιγαίου.
• Πρόγραµµα επισκέψεων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθµιας εκπαίδευσης στο Περιφερειακό Φυτώριο µε σκοπό την εκπαίδευσή και την ενημέρωσή τους σε θέµατα Γεωργίας και ό,τι έχει σχέση µε την χλωρίδα της περιοχής µας. Εκπαιδεύσεις σε θέµατα αειφορίας και τρόπους προστασίας του Περιβάλλοντος. Αυτές οι δράσεις διακρίνονται σε δύο προγράμματα τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Πεταλούδων και είναι: 1) «Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον» και 2) «Τα αρωματικά φυτά και βότανα της Δωδεκανήσου».
Το γενικό σύνολο της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 523.800 ευρώ.
Οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις και δικαιώματα:
A) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει:
Τη χρηματοδότηση του έργου έως το ποσό των 499.000€
Β) Η ΠΕΔΝΑ αναλαμβάνει:
Να παρέχει το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις της παρούσας σύμβασης, η συμμετοχή της οποίας αποτιμάται στο συνολικό προϋπολογισμό των 12.400 €
Γ) Το Περιφερειακό Φυτώριο Α.Ε» αναλαμβάνει:
α) Να διαθέσει τις εγκαταστάσεις της, τα εργαλεία της και τον μηχανικό εξοπλισμό για την έντεχνη και εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου, καθώς και το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό, με το οποίο θα αναπτυχθεί και θα υποστηριχθεί η συνολική προσπάθεια.
β) Την ευθύνη προμήθειας και χρησιμοποίησης φυταρίων, φυτών, εργαλείων και λοιπόν υλικών βέλτιστης διατιθέμενης ποιότητας. Το Περιφερειακό Φυτώριο συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση με το ποσό συνολικού προϋπολογισμού 12.400 €.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 523.800 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου