Τοπικές Ειδήσεις

Λίλα Καφαντάρη: Οι γυναίκες διεκδικούμε ότι μας ανήκει

 

Με το σύνθημα αυτό να κυριαρχεί ξετυλίχτηκε η συζήτηση στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, με κεντρική ομιλήτρια την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και πρώην Περιφερειακή Σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Λίλα Καφαντάρη.

Στην ομιλία της η Λίλα Καφαντάρη ανέδειξε ότι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί του κράτους, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ευθύνονται για κάθε θεσμό ή σχέση ανισοτιμίας. Γιατί οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι πηγή πρόσθετου κέρδους. Ακόμα και όταν επικαλούνται την «ισότητα των φύλων», έχουν στόχο την εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών για την αύξηση της εκμετάλλευσης. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί αυτό της μερικής απασχόλησης, που παρουσιαζόταν ως «θετικό» μέτρο που θα βοηθούσε της γυναίκες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Όπως τόνισε είναι κρίσιμο ζήτημα σήμερα περισσότερες γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, συνταξιούχοι να μπουν στο κίνημα. Μάλιστα όπως αποκάλυψε το σύνθημα «οι γυναίκες μπροστά» από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα. Δεν αποτελεί σήμερα λύση για την γυναίκα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων το να επιλέξει να ψηφίσει με κριτήριο και μόνο το φύλο. Τα παραδείγματα της Θάτσερ, της Μέρκελ και άλλων τέτοιων πολιτικών μιλάνε από μόνα τους. Οι γυναίκες που σήμερα παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με δουλειά, σπίτι, παιδιά αλλά και την φροντίδα των ηλικιωμένων ή των μελών της οικογένειας με ιδιαίτερες ανάγκες δεν έχουν καμία σχέση με γυναίκες της αστικής τάξης, δεν έχουν την ίδια δυνατότητα συμμετοχής.

Ανέφερε ακόμη ότι η πραγματική ισοτιμία της γυναίκας στην κοινωνική εργασία και την κοινωνική ζωή θα εξασφαλιστεί όταν κατοχυρωθούν στην πράξη τα πραγματικά δικαιώματα της γυναίκας και όχι οι «ίσες ευκαιρίες» της ΕΕ.

Τέτοια δικαιώματα που το ΚΚΕ παλεύει για την κάλυψή τους είναι η εξάλειψη της ανεργίας, σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σύνταξη αξιοπρεπή και 5 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες( 55 ετών για τις γυναίκες και 60 ετών για τους άντρες), ως ελάχιστη ανταπόδοση της κοινωνίας για τον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας και τις ανάγκες που προκύπτουν απ’ αυτόν, το δικαίωμα στη μητρότητα κ.ά. Ιδιαίτερα για τους Δήμους παλεύουμε για κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και διεύρυνση των δομών ώστε να φοιτούν όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του βασικού πυρήνα των υποψηφίων γυναικών, στον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ρόδος, 23-4-2019

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου