Ειδήσεις

ΕΟΔΥ-Covid: Υποχωρούν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι – 75 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Μείωση παρουσίασε η θετικότητα Covid την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου καταγράφηκαν ακόμη 75 απώλειες από Covid. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση, φτάνοντας τις 71.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται και μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας (715).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.372 θανάτους. Με την προσθήκη των 75 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 36.447.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Κατά την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 929 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 26.461 έλεγχοι και βρέθηκαν 1.643 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 (7,9%).

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, είναι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν, η οποία είχε τα περισσότερα ποσοστιαία κρούσματα (39%), και ακολουθεί η BA.2.75 ή Κένταυρος (24% ) και η υπο-παραλλαγή XBB (21%).

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε μείωση και δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από τον Οκτώβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα, στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης καταγράφηκαν 313 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 281 (90%) ήταν στελέχη τύπου Α και 32 (10%) στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου