Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος θα υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες, την προσεχή Κυριακή

Πολύ «ρευστό» είναι το σκηνικό για τον φετινό Τουρισμό κι ενώ η Ρόδος βρίσκεται μία ανάσα πριν από την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, που τοποθετείται για την προσεχή Κυριακή 27 Μαρτίου.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου, κ. Αθανάσιος Βυρίνης εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της σεζόν, παρά τα πολύ θετικά μηνύματα και την απουσία οποιασδήποτε ακύρωσης μέχρι στιγμής.
Αφού εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται και συνεχίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βυρίνης υπογράμμισε τα εξής:
«Γι άλλη μια φορά θέλω να εκφράσω την θλίψη και την οδύνη μου για τα τεκταινόμενα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν και παρά το γεγονός πως το κλίμα δεν είναι τόσο καλό για όλους. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο κι εκτός από την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση, αν συνυπολογίσουμε την ενεργειακή και την οικονομική, καταλαβαίνουμε όλοι πως πρέπει να περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη χρονιά.

Η τελευταία διετία ήταν δύσκολες χρονιές και δυστυχώς, οι συνθήκες κάθε φορά, μάς βάζουν σε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Ήδη τα νοικοκυριά (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη) επιβαρύνονται από τις συνέπειες αυτής της πολεμικής σύρραξης και της κρίσης που δημιουργήθηκε, με συνέπεια να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τον ‘κουμπαρά’ των διακοπών για τους δυνητικούς επισκέπτες μας. Στα μέχρι στιγμής θετικά χαρακτηριστικά, καταμετρώνται, αφενός το γεγονός πως ΔΕΝ υπάρχουν ακυρώσεις, αφετέρου, επειδή εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια αρκετός κόσμος δεν πήγε διακοπές, έχει έντονη την επιθυμία να ταξιδέψει φέτος. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί, ο δυνητικός επισκέπτης μας, έχει την διάθεση να ξοδέψει περισσότερα. Αυτό, το είδαμε και την περασμένη χρονιά, όπου καταγράφτηκε αύξηση της τάξης του 20% στην κατά κεφαλήν δαπάνη στις διακοπές των επισκεπτών μας».
Ο Εντεταλμένος Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, ανακοίνωσε πως την προσεχή Κυριακή αναμένονται οι πρώτες αφίξεις στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ που θα κάνουν… ποδαρικό από ευρωπαϊκές αγορές:
«Την Κυριακή 27 Μαρτίου, περιμένουμε 9 αφίξεις από αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενώ το νούμερο, ανεβαίνει σε 49 αφίξεις για την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει και ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν –απόδειξη ότι ενώ δώσαμε στην δημοσιότητα μια πτήση από την Γαλλία, μέχρι το βράδυ μετατοπίστηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Η Διεύθυνση Τουρισμού και ο Δήμος Ρόδου θα βρίσκονται στον χώρο του αεροδρομίου για την επίσημη υποδοχή των πρώτων τουριστών (γύρω στην μία παρά δέκα το μεσημέρι) με την μπάντα του Δήμου έξω από τον χώρο του αεροδρομίου λόγω της κατάστασης με την πανδημία ενώ θα μοιράσουμε τα συμβολικά δώρα, τοπικά προϊόντα, καλωσόρισμα κ.λπ.
Θέλουμε να ξέρουν όλοι πως η Ρόδος είναι έτοιμη για να υποδεχτεί τον κόσμο που την επιλέγει. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επίσημη έναρξη της φετινής σεζόν».
Αναφέρθηκε επίσης, στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο δημαρχείο υπό την προεδρία του ιδίου του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, όπου τέθηκαν οι προτεραιότητες, όπως η καθαριότητα, η ενίσχυση των υποδομών, ο καθαρισμός των παραλιών καθώς και το άνοιγμα δύο ακόμη μνημείων με την συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων αλλά και του Συλλόγου Ξεναγών:
«Εμείς από την πλευρά της δημοτικής αρχής, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα συνωστισμού –κυρίως για λόγους πρόληψης εν μέσω πανδημίας- ενώ, ταυτόχρονα έχουμε μπει σε διαδικασία ενημέρωσης των σχολείων σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης. Στις 2 Απριλίου προγραμματίζουμε να κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση προσανατολισμού για τους μαθητές λυκείου, υφιστάμενα στελέχη και όποιον πολίτη επιθυμεί να αναβαθμίσει τις λεγόμενες ‘δεξιότητες’ γύρω από το τουριστικό προϊόν».
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ
Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Οι αγορές οι οποίες έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για την Ρόδο, είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Πολωνία –με ένα ερωτηματικό.
«Τα ξενοδοχεία της Ρόδου, έχουν οριοθετήσει το άνοιγμά τους περίπου στο 80% έως το τέλος Απριλίου με πολύ καλές πληρότητες, αν και από την 1η Απριλίου πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν κανονικά. Όλα αυτά, υπό την αίρεση των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού υπάρχει ακόμη κλίμα αμφισβήτησης».
Ερωτηθείς σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό, ο κ. Βυρίνης δήλωσε πως το 2022 αναμένονται 477 προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου (μεγαλύτερος αριθμός και από το 2019) ενώ η αναμονή είναι για πάνω από 500 κατάπλους.
«Έχουμε ήδη δώσει θετικά δείγματα γραφής στην εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων στην Κρουαζιέρα, από την αρχή της πανδημίας. Στο τελευταίο διάστημα, η επιδημιολογική εξέλιξη, εμφανίζει σημάδια ύφεσης αλλά η πανδημία, παραμένει. Βέβαια, στα αεροδρόμια οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί για τους εμβολιασμένους (δεν χρειάζονται ούτε τέστ, ούτε PCR, ούτε PLF και ούτε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, τα περισσότερα συμβόλαια και κρατήσεις έχουν γίνει από πέρσι με συνέπεια οι επιχειρήσεις και οι ξενοδόχοι να μην μπορούν να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να βρουν προγράμματα προσέλκυσης επισκεπτών, μεταφέροντας το κόστος γι αργότερα (Buy now,Pay later / αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα). Επομένως, δίδονται κίνητρα στους επισκέπτες ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν χωρίς να επιβαρυνθούν σε κόστη.
Εμείς, ωστόσο, δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τον τουρισμό στη Ρόδο, καθώς προσπαθούμε να αναδείξουμε κι άλλες πτυχές στον εναλλακτικό τουρισμό (πολιτισμός, γαστρονομία κ.ά.)».
Αναφερόμενος τέλος στον μαθητικό τουρισμό ο κ. Βυρίνης τόνισε πως όλες οι ενέργειες έχουν γίνει με την συμβολή του ΠΡΟΤΟΥΡ και της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου αλλά προς το παρόν, τα πράγματα είναι στάσιμα.
«Έχουμε κάποια μηνύματα για μαθητικές εκδρομές αλλά τα πρακτορεία εκφράζουν επιφυλάξεις που αφορούν τόσο στην επιδημιολογική εξέλιξη, όσο και στην οικονομική κρίση. Πιστεύω πως τον Απρίλιο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα…» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου