Τοπικές Ειδήσεις

Η ανάδειξη του «Ηχος και Φως» νέος στόχος της δημοτικής αρχής

Την ανάπλαση και ανάδειξη του κήπου του «Ήχος και Φως» στην πλατεία Ρίμινι πρόκειται να εντάξει ο Δήμος Ρόδου σε πρόγραμμα του ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ», η εξασφάλιση κοινοτικών πιστώσεων για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου και εμβληματικού έργου στη Ρόδο, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρόδου παρέλαβε πέρυσι από τον πρώην ανάδοχο του έργου τα κλειδιά του κήπου στον οποίο οι πολίτες της Ρόδου δεν είχαν πρόσβαση για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Όπως είχε γράψει η «δ», ο Δήμος Ρόδου κατήγγειλε την μεταξύ τους σύμβαση λόγω μη συμμόρφωσής της στα επιτασσόμενα στη διακήρυξη και στη σύμβαση και συγκεκριμένα λόγω μη τήρησης του συμβατικού χρονοδιαγράμματος και υπαίτιας καθυστέρησης ολοκλήρωσης των εργασιών, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 47Β/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2021 με εξώδικη απάντηση-πρόσκληση και δήλωση με επιφύλαξη δικαιωμάτων ο Δήμος Ρόδου γνωστοποίησε στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ» την παραλαβή των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Ανθόκηπου στην είσοδό του, στην πλατεία Ρίμινι, συντάσσοντας σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Με την ίδια εξώδικη δήλωση κάλεσε την εταιρεία να εξοφλήσει άμεσα, πλήρως και ολοσχερώς τις βεβαιωμένες οφειλές της προς τον Δήμο, υποστηρίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, αρνείτο αδικαιολόγητα, παράνομα και αντισυμβατικά να τις καταβάλει.
Ο κήπος του «Ήχος και Φως» έχει καθιερωθεί, ως χωρικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης της Ρόδου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρ όλη τη θετική του συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, εξ αιτίας της φύσης της λειτουργίας του, παρέμενε εδώ και πολλά χρόνια ένας περιφραγμένος χώρος ειδικού σκοπού, δυσπρόσιτος για τους δημότες.
Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη θέτει την αξιοποίηση του κήπου του Ήχος και Φως ως βασική προτεραιότητα, διεκδικώντας τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι να αποτελέσει το Ήχος και Φως ένα σημείο αναφοράς για τον ξένο επισκέπτη του νησιού αλλά και για τον μόνιμο κάτοικο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ήχος και Φως» πρωτολειτούργησε το 1961 και αποτελούσε ένα πρωτοποριακό διαδραστικό οπτικοακουστικό θέαμα για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Σταμάτησε να λειτουργεί από το 2008 και έκτοτε κάθε προσπάθεια «αναγέννησης» αυτής της μοναδικής εμπειρίας που πάντρευε την εικόνα, με το φως και τον ήχο για να κάνει γνωστή την ιστορία της Ρόδου στον ξένο επισκέπτη, δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Πλέον, η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη μετά την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, την ανακαίνιση του μνημείου της Νέας Αγοράς προχωρά στην ανάδειξη ενός ακόμη εμβληματικού αξιοθέατου της Ρόδου με μεθοδικότητα και με στοχευμένες ενέργειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου