Πανελλήνιος σάλος προκλήθηκε από το δημοσίευμα της «δημοκρατικής» για το εξώδικο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου σε φαρμακευτική εταιρεία, που κρατά «ομήρους» γυναίκες οι οποίες έχουν μπει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθυστερώντας την αποστολή των απαραίτητων σκευασμάτων.
Το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, καθώς αποκαλύφθηκε μέσω της «δ» ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί δεκάδες ζευγάρια όχι μόνο στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Σχετικά έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών, όπως επίσης και το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» προκειμένου να μπει τέλος στην ασυδοσία των φαρμακευτικών εταιρειών, που επιλέγουν τις εξαγωγές σε βάρος της δημόσιας υγείας, με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Η ιστοσελίδα «dailypharmanews.gr» που ασχολείται με νέα από τον κλάδο της υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου, ανέδειξε το θέμα σε μείζον, μέσω του δημοσιογράφου Χαράλαμπου Πετρόχειλου ο οποίος, επί σειράν ετών, είναι μάχιμος δημοσιογράφος στον τομέα του φαρμάκου και μάλιστα πρόσφατα βραβεύθηκε για την προσφορά του στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Hellas Pharm κατά τη διάρκεια της απονομής των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2019.
Ο Χαράλαμπος Πετρόχειλος με εκτενές ρεπορτάζ και παρουσίαση του θέματος της «δημοκρατικής» ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει στα Δωδεκάνησα σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως έγραψε η «δ», η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστεί ευθέως το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς, ιδίως της νησιωτικής χώρας.
Η πολιτική των φαρμακευτικών εταιρειών ξεπερνά κάθε λογική, καθώς αντί να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και την ζωή τους και ως φαίνεται κανένα από τα αρμόδια όργανα δεν μπορούν ούτε να τις ελέγξουν ούτε να τους επιβληθούν.
Ανάμεσα στους εκατοντάδες ασθενείς στα Δωδεκάνησα που περιμένουν εναγωνίως τα φάρμακά τους, ανοίγει ακόμα ένα νέο κεφάλαιο που αφορά στα φάρμακα για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις όπου τα χρονικά περιθώρια είναι αυστηρά και τους τελευταίους μήνες οι ιατρικές πράξεις καθυστερούν εξοργιστικά εξαιτίας της άρνησης των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με τα σκευάσματα!
Είναι πραγματικά αδιανόητο, οι φαρμακευτικές εταιρείες να παίζουν με την αγωνία των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και κλονίζοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου.
Το ακόμα πιο ακραίο είναι ότι πολλοί Δωδεκανήσιοι οδηγούνται πλέον στην… μαύρη αγορά όπου οι επιτήδειοι κάνουν πάρτι, για να βρουν τα σκευάσματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, για την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και για την τσέπη τους! Πολλά ζευγάρια στην απελπισία τους να βρουν τα σκευάσματα τα αναζητούν στην μαύρη αγορά πληρώνοντας πολλές φορές ακόμα και το διπλάσιο της αξίας τους, χωρίς κανείς να τους διασφαλίζει ότι ακολουθήθηκε ο σωστός τρόπος συντήρησης και ότι πράγματι έχουν στα χέρια τους το γνήσιο σκεύασμα.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις καταγγελίες συμπολίτισσάς μας η οποία προτίθεται να ακολουθήσει τη δικαστική οδό εναντίον της εταιρείας για την καθυστέρηση που έχει επιφέρει η αναλγησία της εταιρείας στην διαδικασία των ιατρικών της πράξεων, όπως συμβαίνει και σε άλλες γυναίκες που περιμένουν τα ίδια σκευάσματα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου προέβη σε εξώδικη καταγγελία εναντίον Φαρμακευτικής Εταιρείας, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποστολή των αναντικατάστατων σκευασμάτων.
Όπως προκύπτει, η ανάδειξη του θέματος από την «δ» θορύβησε τους ιθύνοντες, καθώς λίγα 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση του προβλήματος και την καταγγελία συμπολίτισσάς μας, η εταιρεία απέστειλε άρον-άρον το σκεύασμα και χθες το παρέλαβε στα χέρια της.
Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι σαφώς γενικότερο οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη «δημοκρατική», είναι πως η ανάδειξη του ζητήματος θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, στο βωμό του κέρδους των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ