Τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής κοντά στη νέα μαρίνα Ρόδου ερευνούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Υγειονομείο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και περίοικοι, αναφέρουν ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα λύματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αγνοούν το πρόβλημα.
Όπως δηλώνουν κάτοικοι και επιχειρηματίες, τα λύματα δεν βρίσκουν διέξοδο στη θάλασσα καθώς έχει ανακοπεί η «πορεία» των ομβρίων προς τη νέα μαρίνα (τα λύματα θα κατέληγαν διαφορετικά στη λεκάνη της μαρίνας). Ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη «λίμνη» με λύματα. Οπωσδήποτε αυτή η εικόνα δεν «κολακεύει» καθόλου το νησί. Η συγκεκριμένη περιοχή προσελκύει καθημερινά πλήθος κόσμου, ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι επισκέπτονται τα καταστήματα ή τις καφετέριες που υπάρχουν εκεί. Κάποιες μέρες το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που κάποιοι από τους περαστικούς δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους, αντικρίζοντας αυτό τον καφέ… χείμαρρο (την κατάσταση που επικρατεί κατέγραψε ο φακός της «δημοκρατικής»). Παράλληλα κυριαρχεί ανησυχία για θαλάσσια ρύπανση και μετάδοση ασθενειών.
Μετά τις αναφορές ενεργοποιήθηκαν το Λιμεναρχείο και το Υγειονομείο και την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο, ενώ συλλέχθηκαν δείγματα για αναλύσεις.
Κάποιοι αποδίδουν το πρόβλημα στην ανεπαρκή λειτουργία αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΡ. Ωστόσο ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, κ. Α. Μανωλάκης αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και ότι έχει να κάνει γενικότερα με παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σημειώνει ωστόσο ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης.
«Αρχικά πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για λύματα, αλλά για νερά που λιμνάζουν σε εκείνο το σημείο και δημιουργούν μία τέτοια εικόνα. Προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα. Στείλαμε ήδη συνεργεία μας εκεί για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη ΔΕΥΑΡ, είναι πιο περίπλοκο το πρόβλημα και έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που έγιναν παλαιότερα στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ζήτημα χρόνου η αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο μετά από την αυτοψία που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης στη «δημοκρατική». Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα τα πορίσματα του Υγειονομείου σχετικά με την ρύπανση.
Οι περίοικοι και οι επιχειρηματίες αναμένουν τις άμεσες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών το ταχύτερο δυνατό ώστε να λυθεί το πρόβλημα πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και βρεθεί εκτεθειμένο το νησί για μία ακόμη φορά στα μάτια των ξένων επισκεπτών του. Οπωσδήποτε αυτή η κατάσταση δυσανασχετεί και τους ίδιους τους Ροδίτες που σημειώνουν ότι εν έτει 2018 δεν νοείται η Ρόδος να εμφανίζει τέτοια προβλήματα.
Τέλος σημειώνεται ότι η «δημοκρατική» προσπάθησε να καταγράψει και την άποψη των εκπροσώπων της μαρίνας, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η επικοινωνία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ