Συνεντεύξεις

Χατζημάρκος: Γιατί αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια

Είναι για εκείνους, που παρακολουθούν στενά την πολιτική επικαιρότητα, “νωπές” ακόμη οι μνήμες της αντιπαράθεσης, που παρ’ ολίγον να προσλάβει και ένδικο χαρακτήρα, μεταξύ της «δημοκρατικής» και του υποψήφιου πλέον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Την εβδομάδα που πέρασε, αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, η μεταξύ μας παρεξήγηση θα πρέπει να θεωρείται λήξασα.

Υπήρξε ήδη ανάκληση της μήνυσης που ασκήθηκε από την εφημερίδα και αποδοχή της ανάκλησης από τον κ. Χατζημάρκο.

Τα ανωτέρω σίγουρα δεν απασχολούν την επικαιρότητα, οφείλαμε ωστόσο να τα δημοσιοποιήσουμε ως απάντηση σε τυχόν ψιθύρους.

Σαφέστατη είναι εξάλλου και η σχετική με το θέμα απάντηση, που δίνει στη συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Χατζημάρκος.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όχι στο Δήμο Ρόδου, στην τακτική που ακολουθεί σχετικά με την επιλογή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη στα Δωδεκάνησα, στο ΕΣΠΑ και στους αντιπάλους του κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και Μπενέτο Σπύρου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψηφίου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου:

• Κύριε Χατζημάρκο, η απόφασή σας να εκτεθείτε στις εκλογές της Περιφέρειας ξάφνιασε πολλούς. Πώς τελικά κάνατε αυτή την ανατροπή;
Ξάφνιασε μόνο όσους αντιμετωπίζουν την πορεία στα κοινά ως μία διαδρομή προσωπικής ατζέντας. Καταρχήν, δεν δέχθηκα να συμμετάσχω επί μήνες και μέχρι την παραμονή ουσιαστικά των εκλογών στον τροχό της τύχης σχετικά με τον αριθμό των Δήμων του νησιού και στη συνέχεια εκτιμήσαμε μέσα από μία διαδικασία συλλογικής απόφασης πως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην πατρίδα μας, και στην Ρόδο, που αντιμετωπίζει ζητήματα που μόνο μέσα από ένα υπερτοπικό επίπεδο διοίκησης μπορούν να αντιμετωπισθούν.
Δύσκολη απόφαση, επιβεβλημένη από τις καταστάσεις και τις προκλήσεις της επομένης περιόδου.

• Πολλοί παραδέχονται πως η μάχη στον Δήμο ήταν για εσάς πολύ εύκολη και η κάλπη θα σας αναδείκνυε νικητή από την πρώτη Κυριακή. Πώς αφήσατε την ευκαιρία αυτή;
Δεν είδα ποτέ κανένα αξίωμα ή καμία καρέκλα ως “ευκαιρία”. Αντιμετώπισα όλες τις θέσεις από τις οποίες έχω υπηρετήσει τα κοινά, ως θέσεις μάχης για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και αν είχα ως αποκλειστικό στόχο την καρέκλα θα είχα μπει και στη μάχη των Βουλευτικών εκλογών ή θα είχα κρατήσει την καρέκλα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Την εμπιστοσύνη που περιγράφετε ότι οι συμπολίτες μας δείχνουν στο πρόσωπό μου, όχι μόνο δεν την προδίδω αλλά αντιθέτως την τιμώ μπαίνοντας σε ακόμα μεγαλύτερη μάχη και με μεγαλύτερο διακύβευμα για το μέλλον της πατρίδας μας.

• Πώς μπορεί η Περιφέρεια να στηρίξει τον Δήμο Ρόδου και τα θέματα που έχει ανοιχτά σήμερα το νησί μας;
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Η Περιφέρεια με τον Δήμο πρέπει να είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Η συνεννόηση αυτή δεν είναι θέμα πολιτικών σχέσεων αλλά είναι θέμα χρέους. Χρέους απέναντι στον τόπο μας. Αυτός είναι ο βασικός άξονας στον οποίο θα κινηθούμε. Η λειτουργία του Δήμου επηρεάζεται από την Περιφέρεια σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιους τομείς όπως ο Τουρισμός. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά νέες αγορές και να αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες. Έχουμε την εμπειρία να κλείσουμε επιχειρηματικές συμφωνίες με απτά αποτελέσματα και το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Να αναφερθώ και στις τουριστικές υποδομές που παραμένουν ημιτελείς επί σειρά ετών; Μαρίνα, λιμάνια κλπ.

Όλοι τα γνωρίζουμε και όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτά. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει βούληση και δεν υπάρχουν βαρίδια. Πόσο οξυγόνο μπορεί να πάρει ο Δήμος και ο πολίτης όταν η Περιφέρεια διασφαλίσει και την αύξηση των επισκεπτών και επιτέλους την υλοποίηση των υποδομών. Έχουμε τη γνώση, έχουμε τη δυνατότητα, είμαστε διεκδικητικοί. Δεν μας αφορά ποιος θα πάρει τα εύσημα για τα αποτελέσματα των ενεργειών μας. Μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί ο τόπος. Ο σκοπός μας είναι ένας και μοναδικός: να πάει ο τόπος μπροστά.
Στα μεγάλα ζητήματα λοιπόν που η Ρόδος αντιμετωπίζει σήμερα, μόνο με την Περιφέρεια στο πλευρό της μπορεί να ελπίζει σε επιτυχή αντιμετώπιση τους. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν είδαμε στην θητεία που τώρα τελειώνει.

• Βρισκόμαστε σχεδόν 60 ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ οι αντίπαλοί σας έχουν ανακοινώσει τον χωρικό τους αντιπεριφερειάρη στα Δωδεκάνησα, εσείς γιατί δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι αντίπαλοί μας έχουν ανακοινώσει όλοι χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Εμείς ανακοινώνουμε υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους. Υπάρχει λοιπόν διαφορά: Οι εκλογές δεν γίνονται μόνο με χωρικούς αλλά απαιτούν ψηφοδέλτιο. Άρα δεν θα πρέπει να αναρωτιέστε γιατί εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου αλλά να αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν κάποιοι να εξαντλούν όλη τους την επικοινωνιακή δυναμική μέσα από ένα άτομο και να μην έχουν ακόμη προβεί σε ανακοίνωση κανενός άλλου υποψηφίου. Η ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση “Το Νότιο Αιγαίο Μπροστά” ανακοινώνει με σταθερό ρυθμό υποψηφίους και το κάνει σταδιακά δίνοντας στην κοινωνία την δυνατότητα να τους γνωρίσει, τον κάθε ένα ξεχωριστά. Μην ανησυχείτε λοιπόν, θα έρθει η ώρα και του χωρικού που στην περίπτωση της παράταξής μας θα συμβολίζει πολύ περισσότερα από ένα πρόσωπο.

• Τι πιστεύετε ότι λείπει από τη λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πού μπορείτε να συμβάλλετε εσείς και η παράταξή σας;
Το κυριότερο που λείπει είναι η γνώση της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας. Οι θεωρίες είναι πολύ καλές για τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και η πράξη μονόδρομος στην διαχείριση της προοπτικής ενός λαού. Στην πράξη, η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση απέτυχε να παράξει αποτελέσματα ορατά και αισθητά στον μέσο πολίτη. Απέτυχε να εκπληρώσει τον στρατηγικό και επιτελικό ρόλο της και αυτό γιατί υπηρετήθηκε από πρόσωπα που είχαν ελάχιστη εμπειρία και συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία. Σε αυτό το επίπεδο η παράταξή μας έχει να παρουσιάσει ένσημα που δύσκολα θα βρείτε σε όλες τις άλλες παρατάξεις μαζί.

• Τι σημαίνει η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος, το επόμενο ΕΣΠΑ για την περιοχή και τη χώρα μας;
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 γνωρίζουμε όλοι καλά πως είναι η τελευταία ουσιαστική ευκαιρία της περιοχής μας και κατ΄επέκταση της χώρας μας, να βγει από τις στάχτες της, να βγει από την αδράνεια, να αποδείξει σε διεθνές επίπεδο πως μπορεί να είναι στρατηγικός παίχτης και όχι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη. Μέχρι στιγμής παραμένει λέξη κενή περιεχομένου. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι λέξη κλειδί για την περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια μετράμε ήττες, απώλειες κεκτημένων, οπισθοδρόμηση. Η πορεία αυτή πρέπει να ανατραφεί το συντομότερο δυνατόν πριν η βλάβη γίνει μη αναστρέψιμη.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό δεν αρκούν ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις ούτε τα λόγια.

Χρειάζεται κάτι που ποτέ τόσα χρόνια δεν είδαμε σε καμία αυτοδιοικητική ατζέντα: Στρατηγική και στόχευση. Είναι μονόδρομος. Με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχευση ανάλογη με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες μας, με δημιουργικό πνεύμα που υπερπηδά τα στεγανά και με ουσιαστικό πλάνο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς μας, θα μπορέσουμε να την μετατρέψουμε σε πρότυπο υποδομών, υπηρεσιών στη διάθεση του πολίτη, παροχών αλλά και σε μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Προσωπικά μέσα από κάθε αιρετή θέση που έχω υπηρετήσει από την αρχή της πολιτικής μου παρουσίας, έχω αποδείξει πως όλα τα παραπάνω ήταν πάντα προτεραιότητά μου, ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις που κατά καιρούς προκαλούσαν. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία και δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε άλλο. Τριάντα χρόνια νομίζω ότι ήταν αρκετά.

• Οι βασικοί σας αντίπαλοι είναι ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο κ. Μπενέτος Σπύρου. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτούς;
Οι διαφορές μου με τους κυρίους Μαχαιρίδη και Σπύρου είναι αποκλειστικά και μόνο πολιτικές. Και οι δύο έχουν μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση με τους δύο έχω συνεργαστεί στο παρελθόν είτε από την θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου είτε από την θέση μου στον Δήμο Ρόδου. Οι ενστάσεις μου λοιπόν και οι διαφορές μας έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα που παρήγαγαν μέσα από την 30ετή παρουσία τους στα κοινά και που αποτυπώνεται σήμερα, δεν είναι κάτι κρυφό, αλλά και από την έλλειψη σχεδίου για το μέλλον. Είναι προφανές πως εάν αποδεχόμουν ή αισθανόμουν ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, δεν θα είχα θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Περιφερειάρχη και δεν θα διεκδικούσα την ψήφο των συμπολιτών μας.

• Κύριε Χατζημάρκο, και μία ερώτηση που αφορά την εφημερίδα μας. Μήπως αδικήσατε την “Δημοκρατική” σε μία συνέντευξη τύπου που είχατε παραχωρήσει στα ΜΜΕ το φθινόπωρο του 2013;
Κύριε Αθανασίου, όταν ασχολείσαι με τα κοινά δέχεσαι κριτική και καλείσαι να απαντήσεις σε κριτική. Σημασία έχει να μπορείς να διατηρείς τη δυνατότητα να υπερβαίνεις τα ανθρώπινα συναισθήματα που σου δημιουργούνται και να εστιάζεις στον ρόλο, που βεβαίως είναι απολύτως διακριτός, του καθενός. Είστε έμπειρος δημοσιογράφος και είμαι σίγουρος ότι δεν στέκεστε σε παρεξηγήσεις που σε μία σχέση τριβής είναι λογικό να εμφανίζονται εκατέρωθεν. Τελικά, αυτό που και οι δύο πλευρές υπηρετούμε, κριτές και κρινόμενοι, μας υπερβαίνει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου